Tärningen är kastad

Så lämnade Mahmoud Abbas in Palestinas ansökan om FN-erkännande, trots alla hot och påtryckningar. Han hälsades med stående ovationer av folkens representanter i FN:s Generalförsamling.
   Obama kommer att inlägga sitt veto. Vetots innebörd analyseras i den danska tidningen Information som i helgen publicerade en rad analyser av det tektoniska skifte som ägt rum i Mellanöstern och Nordafrika. Studera!

De 15 medlemmarna i Säkerhetsrådet har överlämnat Palestinas ansökan till en särskild kommitté inom rådet. Dess första möte äger rum 30/9. USA:s omedelbara  mål är att förhindra en majoritet för Palestina som skulle tvinga USA att inlägga sitt veto.
   Enligt den palestinske utrikesministern stöds Palestina av 8 medlemmar i säkerhetsrådet:Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Brasilien, Libanon, Nigeria och Gabon. För beslut krävs nio röster. Palestinierna försöker övertala Bosnien att bli den nionde.

Kvartetten (FN, EU, Ryssland och USA) jäktade i sista minuten fram en fredsplan för att få parterna att återuppta förhandlingarna.
   De fastnade på frågan om huruvida dokumentet skulle nämna Israel som en ”judisk stat”, eftersom det etniska begreppet ”judisk” förvandlar den dryga miljonen icke-judar i Israel till andra klassens medborgare och skapar hinder för hemvändande palestinier som är israeliska medborgare.
   Till slut antogs ett urvattnat förslag.

Den israeliska regeringen samlades för att ta ställning till kvartettens urvattnade fredsplan men kunde inte enas om ett beslut.
   I tisdags beslöt Israel att bygga 1100 bostäder på palestinsk mark i östra Jerusalem. Beslutet kritiserades omgående av USA:s utrikesminister Hillary Clinton och EU:s  utrikespolitiska taleskvinna Catherine Ashton.
   Detta var alltså tacken för USA:s och EU:s uppoffringar av politiskt inflytande

och internationell prestige för att stöda Israel!.
   Bosättningen är ett brutalt slag mot palestinierna och strider mot kvartettens fredsplan, liksom förstås mot internationell rätt.
   Egypten fördömde omedelbart beslutet. Den tidigare vänskapen Israel - Egypten är förbytt till djup misstro

EU är splittrat.. I diskussionen om EU:s ställningstagande i Generalförsamlingen efter ett sannolikt amerikanskt veto i Säkerhetsrådet står två oförenliga politiska linjer mot varandra.
   Frankrike, Belgien, Grekland, Portugal, Spanien och Luxemburg vill ge Palestina ”stärkt observatörstatus” som ett steg på vägen till fullt medlemskap.
   Storbritannien, Tyskland, Holland, Italien, Bulgarien och Tjeckien säger nej.
   Sverige tvekar. S, V, MP och C är för ”stärkt observatörstatus”. FP och KD är mot. M vet inte hur partiet ska ställa sig.
   ”Norge ser fram emot att hälsa Palestina välkommet som ny FN-medlem,”sa Espen Barth Eide när han höll Norges anförande i FN:s generalförsamling. Norge tar därmed ställning mot USA:s veto.

Mahmoud Abbas kan luta sig tillbaka. Den arabiska våren har nått Palestina. Det var helt ofrånkomligt.
   En rad arabstater som tidigare styrts av amerikanska vasaller får nu nya regeringar som tvingas ta demokratisk hänsyn till folkviljan.
   Hela världen studerar och diskuterar Palestina/Israel. När frågan kommer till omröstning i FN:s Generalförsamling kan Abbas räkna med stöd från 140 länder, mer än 2/3 av FN-staterna.
   Efter ett beslut om stärkt observatörstatus kan han dra Israel inför internationell domstol för bosättningarna och andra brott.
   Fortsatta israeliska provokationer som beslutet om 1100 bostäder i östra Jerusalem kommer att ytterligare försvaga Israel och kanske i slutänden framtvinga en ny israelisk politik.
Gunnar Stensson