Kino, Vietnamkriget och Palestina

Jag smet in på Kino igår vid sextiden för att hämta ett program för Folkets Bios ambitiösa filmfestival som äger rum mellan den 6 och 12 maj i Malmö och Lund. Temat är Palestina och under dessa dagar kan man lära sig mycket om vad som händer i Mellanöstern med hjälp av filmer och föreläsningar.
   För sjunde året i rad bjuder de in till film- och kulturfestival. I programbladet kan man läsa: ”Årets festival är fylld av aktuella händelser, kraftfulla skildringar av en verklighet i misär och en mänsklig styrka som aldrig slutar att förvåna. Vi kommer att få möta filmskapare, författare, aktivister och musiker som delar med sig av sina möten med människor i regionen och sina åsikter och kunskaper.”

Palestinafilmer
Elva spännande filmer visas på Panora i Malmö och Spegeln och Kino i Lund. ”Tears of Gaza” visar de brutala konsekvenserna av attacken mot Gaza vintern 2008-2009. Den utsågs till bästa långfilm på Filmfestivalen i Göteborg i år. ”No sharp objects” är en kortfilm som visar mötet mellan Gazaverkligheten och västvärlden när några pojkar från Gaza kommer till New York. Filmen har också prisbelönats. ”The heart of Jenin” är en annan omtalad film, en dokumentär om en palestinsk pojke som dödas av israeliska soldater. Som en fredshandling donerar pappan sonens organ för att rädda livet på fyra israeliska barn. Efter filmen följer ett samtal om filmen med bl a pappan i filmen. Förutom filmerna blir det föredrag t ex av journalisten Lotta Schüllerqvist om sina upplevelser och möten med människor i Gaza, kulturafton med palestinsk mat, musik, sång och poesi, utställning med bilder från Västbanken mm.

Russeltribunalen på film
Tack vare Palestinaprogrammet hamnade jag på en intressant filmvisning om Vietnamkriget och Russeltribunalen. En kort dokumentär om tribunalen i Stockholm 1967 av Staffan Lamm visades. Filmen som legat glömd i byrålådorna i många år var en nostalgisk påminnelse om krigets grymheter men också om hur USA-präglad debatten var vid den tiden. Efter filmen följde ett samtal med den relativt fåtaliga publiken

om mänskliga rättigheter, krigets legalitet med utgångspunkt från Afganistan, Irak och Libyen. Russeltribunalen som bestod av kända kulturpersonligheter t ex Simone de Beauvoir, Sartre och John Takman, stämplades av etablissemanget som kommuniststyrd och USA-fientlig. Och 1967 var nog den gängse uppfattningen att båda parter dvs USA och Nordvietnam hade lika stor del av skulden. En slags kålsuparteori. Och så är det också för många idag ifråga om Mellanösternkonflikten.

Filmserie om krig, media, samvete
Filmen var första delen i en serie under temat ”Krig, media och samvete”. Filmer visas de tre följande onsdagarna kl 18.30 och entrén är fri. Den 11/5 visas ”No end in sight”, en undersökning av Bushadministrationens agerande i Irakkriget och den efterföljande ockupationen av landet. Filmen var Oscarsnominerad 2008. Den 18/5 visas ”The war you don´t see”, som handlar om medias roll i en rad olika krig av den prisbelönte australiske filmaren och journalisten John Pilger. Onsdagen den 25/5 visas ”The good soldier” som följer fyra veteraner från olika amerikanska krig. De skriver in sig, går ut i strid och ändrar så småningom uppfattning om vad ”en god soldat” är.

Stödfest för Ship to Gaza
Så nu har du två intressanta filmteman att bita i. Och när du sett filmerna om Palestina så är du säkert mogen att stödja årets Ship to Gaza. Den 25 maj ordnas en stödfest på Mejeriet med massor av artister och information om vad som händer och om läget i Gaza. För 60 kronor får du se filmen ”No sharp objects”, lyssna på Östblocket som spelar kletzmer, Röda Kapellet som spelar palestinska låtar, Kristian von Svensson som sjunger, Josefin Iziamo som gör en satir över tillståndet i ett ockuperat land, Behrang Miri som rappar, jazzmusikern Gunnar Lindgren som spelar och berättar om sitt arbete på Västbanken. Och så kommer Victoria Strand som var med i fjolårets konvoj och berättar om Ship to Gaza. Missa inte den här helkvällen!
Bengt Hall