Förslag till ny vision 2025 för Lunds kommun

Inledning
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 18 mars 2008 att ge kommundirektören i uppdrag att under hösten genomföra ett framtidsinriktat arbete, det så kallade Framtidsprogrammet, som syftar till att stärka kommunens utvecklings- och handlingskraft, samt att förbättra den kommunala servicen.

Styrgrupp för arbetet är kommunstyrelsens arbetsutskott. Projekt/arbetsgrupp utgörs av kommunstyrelsens arbetsutskott och förvaltningschefsgruppen.

Under hösten 2008, har styr- och arbetsgrupp genomfört ett antal framtidsinriktade seminarier i syfte att ta fram en ny vision för Lunds kommun, som sträcker sig fram till 2025. Arbetet har också inneburit att ett antal angelägna framtidsområden för Lunds kommun har identifierats.

Vision 2025
Lund- ideernas stad

I mötet mellan ideer och handlingskraft skapasframtidens Lund Här kan du vara dig själv och utvecklas tillsammans med andra.

Lund har en hållbar utveckling med balanserad tillväxt. Vi är kända för vårt effektiva transportsystem och hushållning med energi och resurser. Här finns livskvalitet medgod hälsa, trivselochfrihet. Lunds stadskärna är levande, lockande och lättillgänglig för alla. Staden och omlandet stödjer varandra i ömsesidig utveckling. Lund är den goda staden - trygg och överblickbar, med en spännande blandning av historia och framtid.

Lund är en attraktiv och självklar mötesplats. Här möts ideer, näringsliv och kultur för att berika varandra. Lund är ett ledande internationellt centrum för forskning, utbildning ochföretagande. Lund är en kreativ miljö, där det är lätt att starta och driva företag. Utbildningenfrånförskola och skola till universitet är världsledande.

I Lund finns naturliga mötesplatser för en levande dialog med delaktighet och påverkan. Servicen är av god kvalitet,

lättillgänglig och flexibel för att passa skiftande behov. Genom ökad samverkan mellan kommunen och andra aktörer i regionen, nationellt och internationellt, skapas förutsättningar för en attraktiv region.

Utvecklingen drivs av allas engagemang och ansvar för Lund. Alla kan stå på scen men också vara publik. Idéernas Lund kännetecknas av öppenhet för nya intryck, kombinerad med humor och glädje. Här får du vara ung lite längre.


Syftet med visionen
Syftet med vision 2025 är att den ska ange färdriktningen för kommunens verksamheter. Den ska kunna användas som underlag för åtgärder och vid prioriteringar och den ska kunna vara ett medel för att kommunicera kommunens inriktning och kärnvärden, både externt och internt.

Visionens roll i Lunds kommuns styrmodell
Lunds kommuns styrmodel1 innehåller en systematik för organisationens arbete med styrning, ledning och lärande. Via vision – fullmäktigemål – nämndsmål - verksamhetsmål skapas en struktur för arbetet. Som en röd tråd genom hela styrmodel1en löper dialogen. För Lunds kommun utgör vision 2025 utgångspunkten för all styrning och ledning och föreslås vara styrande i Lunds styrmodel1, från och med budgetplattform 2010.

Framtidsområden
I samband med att visionen har arbetats fram, identifierades också ett antal framtidsområden. Dessa är;
• Kreativitet och handlingskraft
• Helhet och delaktighet
• Hållbar tillväxt
• Attraktivitet och livskvalitet

Dessa framtidsområden har bedömts som särskilt angelägna att arbeta vidare med för att nå vision 2025 för Lunds kommun. Hur arbetet med dessa framtidsområden ska planeras och organiseras, liksom andra strategi – och genomförandefrågor rörande visionen och kommunens uppdrag, kommer att redovisas i nästa steg i denna process.