1 maj i Lund 2008









Dagen inleddes på Mårtenstorket kl 12.00. KPML levererade flammande paroller i hällande regn.
Talen handlade mycket om vikten att kämpa och vara uthållig. Detta blev mycket tydligt när Nils Littorin reciterade en av de klassiska Vietnam-sångerna från 40 år sedan med den enda skillnaden att Vietnam bytts ut mot Irak. Dessutom höll Jorge Capelan en apell om solidaritet med Kuba.
Sista talet missade jag eftersom det var dags att hasta vidare till...




























Vänsterpartiet där dagens största begivenhet var att partiledaren var på besök i staden. Han höll ett riktigt partiledartal där i stort sett alla politikområden behandlades under dagens huvudtema "Tillsammans". Talet hade varit långt även i gott väder men denna dag var det ett mycket blött tåg som så småningom avtågade.
Tidsutdräkten gjorde att jag inte hann till Knut den stores torg i tid men utanför stationen så mötte jag...


















Demokratisk Vänster, där blåsorkestern fortsatte sin heroiska gärning som utespelare denna dag. Alla vi andra fick vara innomhus vilket var mycket uppskattat.
På mötet talade Gunnar Stensson om "9/11 Hämndens politik" och Ann Schlyter om "Global kvinnosolidaritet". Det var två skarpa tal som dock hölls i en mer resonerande än agitatorisk ton. Båda talarna har haft vänligheten att förse VB med sina tal, det är bara att klicka på länkarna ovan.
Kvalificerat och engagerat, en mycket bra avrundning av dagen.


















Socialdemokraterna som samlalades på Stortorget och hade avmarch kl 12.30. Ovanligt nog tågade man iväg punktligt så det blev inte mer än några snabba bilder. Läsaren får själv gissa vad som sades i talen och under demonstrationen, det är inte så svårt.
Sen var det dag att bevaka...

















 

 

Anarkisterna, det kan nog tjäna som sammanfattning av detta tåg som bestod av många olika grupper. Jag vet inte mycket mer än vad som framgår av bilderna men parollen "Allt åt alla!" kan svårligen överträffas!
Den andra bilden tolkar jag som att den politiska drastiska humorn lever, något som uppskattas i alla fall av mig. Dock kom jag att tänka på en visa som en glad man med hatt sjöng för mig i Stadshallens foaje någon timme tidigare, "Kan hända det retar en del, men i så fall e de deras eget fel".
Sedan var det dags att hasta vidare till dagens femte och för mig sista begivenhet hos..