Högspänning
Järnvägsbron över Höje å strax efter soluppgången. Trasiga dimmoln i blåsten från Öresund. Kanadagäss sträcker söderut. En svan stiger brant från dammen. Vitt ljussken. Blixten från en jättekamera fångar svanen i fritt fall. Åskknallen en sekund senare. Svanen efter fallet, orörlig, vit i gräset, oskadd. Inget blod. Inget bräckt. Ett runt hål genom den smala halsen. Svedda kanter. Labradoren nosar förstrött på kroppen.
Vad var det jag tänkte på?

Europa
Man måste göra sig nya tankar om Europa. Det kosmopolitiska Europa. Integration genom kosmopolitisering. Ett öppet politiskt projekt. Nationen definierade sig efter westfaliska freden politiskt och frambringade sig själv som gemenskap. Europa måste genomföra samma process. En förändring genom bieffekter. Samhällsvetenskapernas metodologiska nationalism ("nationalekonomi") är blind och skapar blindhet för Europa. EU uppfattas som ett nollsummespel mellan överstatlighet och nationell suveränitet. EU:s vinst = den nationella suveränitetens förlust. Ett feltänkt perspektiv. Metodologisk kosmopolitism innebär ett "både-och"-spel, en positiv balans. Maktutvidgning på det internationella planet leder inte till maktförlust på det nationella planet. Nationalitet, transnationalitet och övernationalitet stärker och kompletterar varandra. Till och med ett bättre försvar av nationalstaten möjliggörs. (Beck/Grande, Det kosmopolitiska Europa, Daidalos 2006)
   Härjad Reinfeldt på EU-toppmöte i Lahtis. Möter Putin, Bushs motsvarighet i skändligheter under täckmanteln "kamp mot terrorism".
   Gemensam europeisk energipolitik (integrationen växer) nödvändig för att balansera Ryssland.
   Men hur är det med Carl Bildt? Aktier i Vostok Nafta, som i sin tur är djupt inblandat i ryska Gazprom.
   Nytt toppmöte mellan EU och Ryssland i november. Hur fri är då den svenska regeringen?
   Överstatlighet. Island dödar sillval trots miljöavtal. Det slår tillbaka. Avtal ska hållas.
   Nordkoreas kärnvapenprov? Framprovocerat av Bush!

Lund. Friktioner i ankdammen
Feta fiskar betar i bortersta dammens tjocka vegetation. Den svarta storskarven iakttar deras blanka ryggar som lojt rör sig ovanför vattenytan. Det börjar regna trots att himlen har blåa stråk. Det saftiga äpplet från trädet i kornas beteshage vid Värpinge smakar friskt.
Man kan kalla Lund ankdamm! Allt kan ju sägas. För mig är uttrycket inte nedsättande. Spelet i ankdammen är en del av spelet i Europa och världen.
   Bygg bostäder på södra företagsområdet, föreslog Jörgen Larsson härom veckan. Bra förslag! Amcor kan flytta. Den tunga långtradartrafiken försvinner från Väster. Fina bostäder i vacker miljö nära centrum och intill den framtida stora gröna parken från stadsparken till Höje å.
   Nu går vi på Maskinvägen mot Klostergården mellan södra företagsområdet och koloniträdgårdarna. Till vänster ligger Palettskolan, scen för flera epokgörande möten i Demokratisk vänsters historia våren och sommaren 2006.

   Demokratisk vänster fick några ersättarplatser i huggsexan efter valet, framför allt en i kommunstyrelsen. Den ska Sven-Bertil Persson förvalta med starkt stöd från entusiastiska partikamrater. Tyvärr fick vi ingen plats i Utbildningsnämnden. Efter arton år lämnar jag en politisk hemvist. Synd att vi bara blev trea i tävlingen om bästa skolkommun! Två månader har jag kvar i skolans livliga landskap, myllrande av alla slags människor i samarbete och konflikt!

Hänglåset
I nämnden drev vi i politisk motvind och mot knappa tidsmarginaler igenom en nödvändig utbyggnad av Katte!
   Och så får vi under sommaren en storkonflikt med en byggmästare och fastighetsägare som med ett väldigt hänglås stänger elevernas klassiska passage från Katte till Parkskolan genom kvarteret mellan Grönegatan och S:t Månsgatan.
   Dessutom överklagar han hela utbyggnaden av skolan vilket skapar en massa problem: trångboddhet, överbefolkning i matsalen, dåliga scheman för eleverna, långa skoldagar och trängsel också på Parkskolan med vår nya stolthet den Internationella skolan med de internationella familjernas alla engelskspråkiga barn.
   Centrala skolnämnden organiserade den med stor administrativ skicklighet under det gångna året. Framåtskridande och humanitet mot halsstarrighet och illvilja. Det är som i en berättelse av Dickens från 1800-talets dimmiga England eller som en skröna från Hjalmar Bergmans Wadköping.

Centrala skolnämnden, ja
Den vill borgarna ta bort. De fattar inte vilken gigantisk organisation skolan i Lund är. En miljardverksamhet som omfattar halva kommunens budget och 10 000-tals människor.
   Centrala skolnämnden skapades för att befria kommunstyrelsen från skolfrågorna. Det var den som skulle fatta de övergripande besluten på utbildningens område.
   Tyvärr blev den en halvmesyr. Den borde ha fått en chef som kunde koncentrera sig enbart på de övergripande frågorna. Den borde liksom kommunstyrelsen ha varit överordnad såväl barn- och skolnämnderna och utbildningsnämnden. Den blev i stället likställd med dem. Den tvingades förhandla i stället för att besluta. Den kom att bestå av representanter från de nämnder den borde ha varit överordnad. De drev ofta sina egna lokala linjer. Dessutom motarbetades den intensivt av de borgerliga partierna. Inte underligt att den i början fungerade ineffektivt. Det underliga är i stället att den till slut fann fungerande arbetsformer och utförde saker som inte kunde utföras någon annanstans.
   Och då ska den avskaffas! Den nya kommunledningen består av människor från företagsvärlden. De företag de leder är visserligen jämfört med Lunds kommuns skolor småföretag. Dock kan man hoppas att de ska inse att en verksamhet som skolan behöver en central ledningsfunktion, just för att kunna fungera som platt demokratisk organisation.
   Själv står jag plötsligt står jag utanför dörren och torkar av den stora hundens smutsiga tassar med en gammal handduk innan jag går in och sätter i mig min havregrynsgröt.
Gunnar Stensson

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL