Sekunder av klarhet
I valrörelser, som i livet, händer det att vissa händelser, vissa ögonblick, vissa uttalanden gör att allting står liksom stilla några sekunder varpå tillvaron tar en ny vändning. Det var vad som hände i Lunds valkampanj i tisdags vid intervjun på Sydsvenskans lundasidor med Christer Wallin, moderaternas och därmed borgerlighetens toppnamn i Lund. Hade det varit Lars Bergvall (c) hade ingen lyft på ögonbrynen, där vet väl alla vad man har att vänta. Men här var det lundamoderaternas fräscha coming man, representanten för det nya arbetarpartiet: "Tack vare att man har en låglönesektor kan ju företagen anställa folk på en mycket, mycket lägre nivå. Sköter man sig jättebra när man packar kassarna på Wal-Mart, hamnar man kanske på lagret och sen packar man kanske upp varor i butiken och till sist kanske man hamnar i delikatessen."
   Jag vill påstå att detta uttalande kommer att ändra utgången av kommunalvalet i Lund. Inte så att moderaternas kärnväljare låter sig störas. Wallin verkar vara en klassisk lundaborgare med värderingar och vanor som han delar med sina väljare. Nej, vad det handlar om är ifall socialdemokraterna och facket i Lund för en gångs kan få ändan ur vagnen och gå till offensiv.
   Om (s) trycker upp valda delar av intervjun i ett flygblad och delar ut till stans handelsanställda och kommunalare och några till så tror jag saken är klar. Det som avgör det här valet är nämligen om socialdemokraterna kan mobilisera sina väljare eller om de stannar hemma av allmän olust över Göran Persson. Entusiasmen över de borgerliga verkar ju rätt måttlig. Det som lockar är tanken på förändring men att gå så långt som att rösta med borgarna tror jag de flesta socialdemokrater drar sig för. Det enklaste är att bli hemma.

En MUF-produkt
Christer Wallin har inte börjat med att packa kassarna: han har ärvt ett familjeföretag. Han politiska fostran tycks ha ägt rum i MUF och hans verklighetsuppfattning tycks inte vara den bästa. Han dammsuger hemma inför

Sydsvenskans intervju ("Marianne satt och läste på en tenta, så jag dammsög själv, det hade jag ju sluppit om det [hushållsnära tjänster] funnits.") Lön, ja 10,000 i månaden kan vara lagom ett löneerbjudande inför vilket Wallin tror att den hushållsnära pigan kommer att svara "ja, då får jag något meningsfullt att göra". Vad gäller Wal-Mart kan man bara rekommendera Barbara Ehrenreichs reportagebok "Barskrapad" ("Nickel & Dimed") som visar att man inte kan leva på deras löner.
   Jag gissar att Wallin inte har det så lätt nu- det bör ha kommit ett och annat samtal från partikamraterna. Att hans egna yttranden skulle vara politiskt tveksamma tycks han inte ha en tanke på ("Vi led ju oerhört i förra valet av olika skandaler som valstugereportaget, till exempel. Jag tror ingen av mina kamrater skulle säga på det viset framför en kamera." Nej, inte framför en kamera). Jag tycker alltså lite synd om honom, men man kan ju hoppas att han med detta lämnar detta främsta ledet i politiken. Just hans aningslöshet borde göra honom omöjlig. Lund förtjänar klokare ledare än så.

Golfen igen
Wallin gillar golf framgår det av intervjun vilket leder fram till nästa nyhet. Det meddelas från Caracas att den Chavez-allierade borgmästaren där har föreslagit att två golfbanor i stan, Caracas Country Club och Valle Arriba Golf Club föreslås bli expropierade. De båda banorna ligger centralt, och nyttjas helt bara av ett litet fåtal ur överklassen. Det råder stor bostadsbrist i Caracas, så tanken är att bygga 50,000 nya kommunala bostäder på platsen. "Det är plågsamt att se folk spela golf där inför ögonen på invånarna i förortsslummen" säger borgmästaren. Det är ett led i tanken på att ge staden en ny social inriktning till glädje för invånarna.
   Roligt att se att den radikala kommunledningen där är lika angelägen om bostadsbyggandet som den vi har här. Kungsmarken är väl inte aktuell än. Men måste vi ha alla dessa koloniträdgårdar?
Lucifer

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL