Den högre politikens akuta frånfälle?
Debatten i går 7/6 blev klargörande och tror jag vågar utgå ifrån att opinionen på medlemsmötet är tämligen representativ, för var tyngdpunkten numera ligger inom partikommunen. Själv inkom jag inte med några motioner till prel. valplattformen. Ibland svinner motivationen och är väl inte världens skickligaste i att argumentera skriftligen och synnerligen ovan i att göra det muntligen - vilket framgick. I synnerhet nu när plötsligen på sittande möte bli påmönstrad rollen som rätt ensam opposition, lokalt.

För måste säga att jag blev rätt ställd av tystnaden inom vitala politikområden, igår. Partiet har förändrats rejält men även tidsandan samt förhärskande rödgröna samarbeten på alla nivåer jämte håll i landet, spelar in. En påtaglig "sossifiering" av oss är en främsta och föga åtråvärd kontenta av senaste mandatperioden, enl. min mening. Och nya egna partimajoriteten/ledningen ser ut som den gör av nog flera anledningar - både då till politiken samt "styrstilen" med centralisering, antipluralism och hemlighetsmakeri. Med s-partiets rötter finns ju österut - vi själva för mesta blott lokalkontor eller småbohemisk samlingsplats.

Partiet har därtill klart försvagats. Vi ser således nu facit av den interna partistrid jag efterhand alltmer kommit att uppfatta som en rätt utpräglad makthistoria.

Den nya majoriteten, landet över tämligen ensartad i sin allmänna inriktning har jämte glädjande unga inflödet, således även medfört praktiskpolitikrevisioner. Låt oss lämna det mer ideologiska åsido, i dessa konsensustider alltmer en utsmyckning - för att inte säga direkt dimridå. Och tillkomsten av DV här i Lund har lokalt förstärkt utmönstringen av element inom politiken och aspekter av samhällsbygget som inte är direkt hand-i-mun, så att säga.

Betr. Lunds osunda "svällande" åt snart sagt alla håll men främst norrut har jag nåt halvårs tid sökt införa insändare i SDS kring sossarnas tilltagande och nygamla "tillväxtfnatt", samt den smått öststatsmässiga byggivern, kring bostäder då. Även deras oöverlagda villighet hoppa på olika privata initiativ - varav somliga vilande på relativt lättupptäckt lösan sand och misstänkt charlatanaktiga som ishalls/evenemangbygget, i den förra omgången - är märklig och direkt ovärdig. Vi är ju inte en inlandskommun i Norrland på väg mot utplåning genom utflytt och bristande näringsunderlag. Snarast helt tvärtom, stan väl en av landets "hetaste" tillväxtområden. Vad säger jämförelserna?

Min poäng är tvärtom att Lund måste välja, vi har definitivt råd att välja och vi förstör egentligen bara stan genom rätt feberaktiga och hjärnyra accepterandet av snart sagt allt som gör stan större och - tillsynes i varje fall - rikare.

Ja, Sverige har sista åren eller så begåvats med en jippoartad överton inom speciellt kommunalpolitiken. Nån slags politikens "kvartalskapitalism" där "quickfixes" eller snabba lösningar präglade av kortsynthet tillåts breda ut sig. Anbudskaruseller i deperat jakt på smala nämndbudgetar är ännu ett exempel där dock partiet med rätta reagerat offentligen, vad gäller i varje fall färdtjänsten.

Mina insändare kring febriga byggboomen och tillväxthysterin har dock ratats. SDS har sina regler och mycket beklagligt att en oundgänglig samt direkt avgörande och framtidssättande debatt uteblir på tillfälligheter - eller för att Gunnar Jönsson kallas för en patron, sovjetmässig och en maktdoldis med vetorätt och överstort spelrum, här i Lund. Dem jobbar nära vederbörande kan ju modifiera karakteristikerna, om befogat. Nu är bara att hoppas att Demokratisk Vänster, dit mycket av tunga kommunalpolitiska kompetensen verkar gått (speciellt på högre värdenas område som stadsbyggnad) att DV kompletterar där moderpartiet blivit alltmer av följa pudel, till skåpmässiga sossarna. Skåpmässig betyder här gammaldags, jämn-illa och dominanslystet.

Size counts, speciellt i "Nya Godsägarpartiet" och här i Lund har vi två småpartier ej klarat möta upp samt hävda grundläggande hållningar (t.ex. inom det ekologiska) samt en radikalt avvikande politik, då inom våra hjärteområden. Läge att förnedras! Patron Jönsson tar i detta syfte uppstudsige drängen till stallbacken och ger hans nylle närkontakt med hästskiten. "Lidlaffären" är ett exempel och vår förmåga knyta an till avvikande röster och läger inom lokala (s) imponerar ej heller. Ett passivt och undfallande v-parti, tacksamma få sitta vid maktens bord, med bristande självaktning

och bara alltför villigt låta sossepiskan vina in i eget bo. "Nya Uffepartiet" kallade jag lite spefullt DV i ett av de inlägg en rätt trög, oförnyad och debattoföljsam VB lät passera sig förbi.

Ulf lade ju ner partiets framåtsyftande trafikpolitik här i stan, och väl ej en tillfällighet att han behöll Tekniska Nämnden när partiföreträdare. Då när han i Kompols presidiesäte manstark levererade enighet på beställning, åt stans största och vackraste parti. Så mina förväntningar på DV är lågt ställda - men innan deras färdiga valplattform levererats hoppas man självklart! Att alltså partiet klarar av att motivera sin existens och en partisplittring genom att leverera där lokala moderpartiet uppenbart felar kraft och insikter. Eller blott vilja?

Nita framstår sen alltmer som en flopp, i Byggnadnämnden. Stark socialpolitiker och partiföreträdare räcker - i synnerhet ett valår. Så Nilla tills vidare ett rätt ensamt ljus i Byggnadsnämnden där de två yrkesarkitekterna har märkligt föga att bidra med, ur den professionella fataburen. Aldrig har man väl saknat Cecilia mer än nu! Se där en flicka som klarade av att möta upp mot Gunnar Jönsson. Mer, mycket mer av sånt. Falla undan är alltid enklast - men partidestruktivt. För att nu inte tala om konsekvenserna för stad och kommun. Vi är inget och får aldrig bli ett dussinparti - vårt uppdrag är speciellt.

Nå, med Claes som partiets "trafikordförande" därtill med bleka rookies som biträden och med Nita i Byggnadsnämnden så levereras väl önskade enigheten. Partiet fördummas och passiviseras, ansvaret mot det stycke land man är satt att förvalta utifrån partiets värderingar, svikes. På så sätt fullföljes arvet från Ulf honom förutan, de två främsta trätoområdena (för TN även grönpolitiken) är säkrade - samma områden där vi har nåt tydligen alltmer unikt, att bidra med. "Samarbetet fungerar bra" lyder mantrat. Tja, möter man inte upp så tacka f-n att det är tyst i klassen. Rektor Prytz kan vara nöjd. Denna elev luggar rentav sig självt, och häckar gärna i skamvrån. Eller om överanpassade flickorna på första bänkrad är en mer sann parallell. I politikens värld är lydig ett annat ord för död och överflödighet.

Förresten, vill ju få ner antalet studenter till ung. 20.000, här i stan. Även det (vad jag sett) svårt att få insändarplats till, i SDS. Lund ska medverka till fler U&H-filialer, i landskapet. Lämplig placering t.ex. Landskrona, Tomelilla och varför inte Eslöv. Tre städer som alla skulle må gott av en dos akademisk glans samt ett större intellektuellt-professionellt nytillskott. Även i form av Ideon-avknoppningar. Denna stad slipper i sin tur sin överprägling samt sin groteska trafikapparat, bostadsrättspriserna normaliseras och vi kan återfå en framsynt och eftertänksam planering av stads- och samhällsbygget. Clemenstorget slipper sin cykelockupation, Stadsparken behöver inte bunkersäkras till siste April och allmänt tillåts en kontemplativ frid åter sänka sig över det förblivande Lund. Kan vi sen skeppa väck halva lasarettet till ovan Höör, så ännu bättre! Ett tecken på ett inåt dysfunktionellt lokalt parti att sista och ovan förslag höll på att sluta med kompanistryk, igår.

Det är alltså mest grundutbildningen jag vill exportera - och även Malmö är förresten akademiskt underförsörjt. Dessutom blir undervisningen alltmer typ massbespisning och inte finns det jobb till alla högre nyutbildade. SDS hade t.ex. på krönike-ledarplats den 2/6 en varnande inlägg om oövertänkta högre utbildningssatsningen - en bland många slika röster den sista tiden. Men så är ju Pagrotsky en undersätsig fjant. Och sossarna pompösa och förmurade mot framtiden, ur stånd att göra radikala politikskiften om så befogat och på kommunala nivån, utan nåt så elementärt som sunt förnuft och spontana reflexer. Därvid villiga satsa på det mesta som kan spika fast dem vid taburetterna, ännu en mandatperiod. Så ser stan ut som den gör - och värre blir det, troligen. Ja, vad göra kamrater där mitt mellan borgerlighetens tanke- och politikdränerade Scylla samt populistsossarnas likartade Karybdis?

Ja, när slutade vi tänka självständigt i detta parti? Att bli regerade av sossar är ju ren förnedring. Nå, i varje fall av typ Prytz&Jönsson. Är mp lika bankruttmässiga som vi, vilket en del tyder på och DV blir som Roland Anderssonpartiet i plural, alltså befolkade av sittälskande typer utan så mycket att komma med - eller vilja att torgföra detsamma - så varför inte lika bra begå partibyte till (s), med en gång?

Jörgen L.

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL