När folket röstar fel upphör demokratin

Återigen har det hänt. I ännu ett land i Syd har folket röstat bort en politisk elit som skott sig själv på folkets bekostnad och som i detta fall även sålt sig för dollar och euro. Denna gång hände det i Palestina. Samtidigt är det än en gång är det bevisat att Israel är det enda demokratiska landet i Mellanöstern i västerländsk mening. Den Palestinska pöbeln klarar inte ens av att rösta som det demokratiska världssamfundet vill. Detta kan inte accepteras. De måste bestraffas och idag, den 10 april, har EU:s utrikesministrar fattat beslut. Palestinierna ska uppfostras med utsvältning. EU är den största bidragsgivaren, och vår svenska utrikesminister har ställt sig bakom beslutet.

Bombar på rutin
Att den valfuskande terroristen George W. Bush använder detta vapen får väl betecknas som återhållsamt. Han hotar ju länder som vägrar dansa efter hans pipa med kärnvapen och bombar med utarmat uran som ren rutin. Samtidigt har han mage att anklaga andra för att ha massförstörelsevapen. Och detta accepteras av politiker och pressfolk i västliga demokratier. Ur led är logiken - eller är den kanske bara annorlunda. Ty den som dansar rätt blir rikligt belönad medan den som vägrar låta sig korrumperas riskerar sitt liv. Se på Allende, se på alla som fallit offer för USA-stödda dödspatruller i Latinamerika och i Palestina.

Gråt för Venezuela
För några år sedan visade folket i Venezuela sin omognad genom att rösta fram en president som vägrade att gå i imperialismens ledband. Inte heller det kunde tolereras. Kupp organiserades av kapitalet, Chavez infångades, parlamentet upplöstes och Sydsvenskans ledarsida jublade. Det gjorde dock inte folket i Venezuela. Chavez fritogs, parlamentet återupprättades och

Sydsvenskans ledarsida uppmanade:
"Gråt för Venezuela.".
Sådan är den västerländska demokratin. Så länge folket röstar på partier som kapitalet kan acceptera är allt gott och väl, men i den mån folket förkastar de borgerliga alternativen, så förkastar också borgerligheten demokratin. Då försöker man införa öppen diktatur. Klåparna i Venezuela misslyckades. Pinochet & co lyckades alldeles utmärkt. Överklassens professionalism och folkets styrka bestämmer utgången av sådana strider.

Gammal ståndpunkt
På så sätt samexisterar demokrati och diktatur i varje samhälle. Detta är en gammal vänsterståndpunkt som helt tycks ha övergivits av Vänsterpartiet, men som måste återupplivas om vi ska kunna orientera oss politiskt. Den borgerliga ideologin om en absolut motsats mellan demokratier och diktaturer har inget med verkligheten att göra. Folket tar sig friheter på olika nivåer i alla samhällen. Ibland kan dessa demokratiska friheter bli verkligt omfattande, kanske för att överklassen är rädd för något ännu värre, kanske för att den sitter säkert i sadeln och inser att politisk öppenhet gynnar dess maktposition. Gränserna finns dock alltid där, och i den mån de överskrids går kapitalet till motattack och skyr då ofta inga medel.

Detta tror jag i och för sig att de flesta som anser sig tillhöra vänstern på något sätt är medvetna om även om många formuleringar man ser och hör tyder på motsatsen.. Vårt verkligt stora problem är emellertid att vi inte har något verkligt alternativ till denna borgerliga diktatur som vi idag lever i. De socialistiska experiment som förekommit har misslyckats kapitalt. Vi kämpar för demokrati, men vet inte vad vi vill ha demokratin till. Och vi diskuterar det inte ens.
Bengt Håkansson

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL