Överklagande av Valmyndighetens beslut att
avslå registrering av partibeteckningen
Demokratisk Vänster i Lund
Valmyndigheten har den 23 mars 2006, diarienummer 06-080/6, beslutat att inte godkänna partibeteckningen "Demokratisk Vänster i Lund" med motiveringen att den kan förväxlas med den sedan tidigare registrerade partibeteckningen "Vänsterpartiet".

Vi anhåller om att Valprövningsnämnden upphäver Valmyndighetens beslut och godkänner partibeteckningen "Demokratisk Vänster i Lund".

Vår motivering för denna anhållan är följande:

1. Obefintlig förväxlingsrisk
Valmyndigheten avvisar registrering av partibeteckningen "Demokratisk Vänster i Lund" med motiveringen att den kan förväxlas med "Vänsterpartiet". Inledningsvis vill vi mot detta ställningstagande anföra att i denna bedömning ligger en underskattning av väljarnas förmåga att särskilja två beteckningar som har enbart ett ord av flera gemensamt. Demokratisk Vänster i Lund har till detta gemensamma ord ("vänster") lagt till adjektivet "Demokratisk", vilket är den första tydligt särskiljande delen av partibeteckningen, samt därtill genom en geografisk positionsangivelse, "i Lund", markerat ytterligare en avgränsning. Vi menar alltså att förväxlingsrisken är obefintlig.
   Vi vill dessutom tillägga att de lundensiska väljarna nog kan tilltros samma urskiljningsförmåga som de danska väljarna, som utan svårigheter i val efter val har kunnat skilja "Radikale Venstre" från "Venstre".

2. Del av partinamn kan vara gemensam för flera partier
Beslutet strider mot den beteckningspraxis som Valmyndigheten själv etablerat, dvs att ett ord eller en del av partinamnet mycket väl kan vara gemensam för olika godkända beteckningar. Som exempel kan nämnas "Direktdemokraterna", "Kristdemokraterna", "Folkdemokraterna", "Nationaldemokraterna", "Sverigedemokraterna", där som synes "demokraterna" är gemensam del av samtliga beteckningar.

3. Ej enligt praxis
Möjligen kan det vara så att Valmyndigheten inte enbart sett till det gemensamma ordets rent språkliga innebörd, utan till dess politiska innehåll. "Demokraterna" kan i sådana fall anses vara ett bredare politiskt begrepp än "vänster". Skulle så vara fallet kan vi ändå konstatera att beslutet att inte godkänna registrering av "Demokratisk

Vänster i Lund" strider mot den praxis som Valmyndigheten etablerat: bland godkända beteckningar finns således både "Kommunisterna" och "Kommunistiska partiet". Beteckningen "kommunist" (som är gemensam för båda partibeteckningarna") har en betydligt snävare politisk innebörd än begreppet "vänster".

4. Enbart ordens ändelse kan skilja
Mot Valmyndighetens beslut vill vi också anföra att myndighetens praxis är att det är tillräckligt med att ordböjningar skiljer två partibeteckningar åt. Såväl "Sociala partiet" som "Socialistiska Partiet" är godkända. Här skiljer sig enbart avledningen av ordstammen "social" de två partibeteckningarna åt.

5. Politisk vänster - en historiskt bred idéströmning
Förutom hänvisning till den i punkt 1 påvisade stora faktiska skillnaden i partibeteckning och hänvisningen till Valmyndighetens praxis i punkterna 2-4 vill vi också avslutningsvis anföra följande:
   Den politiska termen "vänster" uppstod under franska revolutionen (1789) och var då beteckningen på reformvännerna i den revolutionära national-församlingen. "Vänster" har därefter kommit att beteckna arvtagare till den franska revolutionens idéer i ett förhållandevis brett politiskt spektrum, innefattande politiska strömningar som t.ex. borgerligt liberala, socialdemokratiska, vänstersocialistiska, syndikalistiska och kommunistiska. Dessa idéer har sammantaget haft stort inflytande på den politiska utvecklingen i praktiskt taget samtliga europiska länder såväl som de flesta utomeuropeiska. Vi menar att det mot denna historiska bakgrund (som här endast kortfattat har kunnat återges) vore orimligt att i Sverige ge ett enda parti monopol på att få ha beteckningen "vänster" i partinamnet.

6. Sammanfattning
Vi menar att det finns tillräckligt tydligt särskiljande drag mellan Demokratisk Vänster i Lund som partibeteckning och den beteckning som Valmyndigheten uppger att det finns risk för förväxlingar med. Vi menar också att den praxis som Valmyndigheten etablerat stödjer ett godkännande av den partibeteckning vi ansökt om och att därtill starka historiska skäl talar emot att ge ett enda parti monopol på att ha den för många starkt positivt värdeladdade beteckningen "vänster" som en del av partinamnet.

Högaktningsfullt
för Demokratisk Vänster i Lund
Sven-Bertil Persson

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL