En del av vänsterpartiets historia:
Hyllningarna till Stalins marionettregering i Terijoki
Nu i dagarna, närmare bestämt den 12 mars, är det 66 år sedan den finska kommunistiska quislingregimen med säte i Terijoki i Finland definitivt sopades bort. Men dess försvinnande borde inte innebära att dess existens förglöms av eftervärlden, även om dagens kommunister nog gärna ser att Terijoki inte längre uppmärksammas.

Vänsterpartiet hävdar att det gjort upp med sin solkiga historia. Så är som bekant knappast fallet. Här tänkte jag fästa uppmärksamheten på en blind fläck i vänsterpartiets historieskrivning. Vad jag åsyftar är de svenska kommunisternas stöd till den finska kommunistiska quislingregeringen som på sovjetiskt initiativ etablerades i Terijoki i Finland den 1 december 1939.

Kommunistisk quisling
Bakgrunden till Stalins installering av denna quislingregim, som leddes av Otto Ville Kuusinen var Sovjetunionens territoriella anspråk på Finland, bl.a. områden i finska Karelen (formellt sett ville man "byta" till sig dessa områden) Därtill ville Stalin hyra Hangöudd som flottbas. Den finska regeringen vägrade ge efter för de sovjetiska kraven.

"Frihetskrig"
Sovjet svarade den 30 november 1939 med att gå till militärt angrepp på Finland för att med våld genomdriva det man inte genom förhandlingar kunde uppnå. Det s.k. Finska vinterkriget var ett faktum. Svenska kommunister prisade först angreppet som ett uttryck för sovjetisk fredspolitik(!). När quislingregimen etablerats förvandlades kriget till ett folkkrig eller ett "frihetskrig" mot borgerligheten och för den socialistiska revolutionen. Utanför kommunistiska kretsar saknade den sovjetiska marionettregimen allt stöd. Detta gällde såväl på finsk botten som i världen i övrigt. I de svenska kommunisternas hyllningar till "folkregeringen" och quislingen Kuusinen fanns inga reservationer. Tvärtom, jublet visste inga gränser. (För citat ur den svenska kommunistiska pressen: se undertecknads hemsida www.nymark.nu. Klicka på "Tänkvärda citat")

Beseglat öde
Sedan Stalin i slutet av januari 1940 upptagit fredsförhandlingar med Finlands lagliga regeringen försvann Kuusinen och den "Demokratiska Republiken Finland" i praktiken ur bilden och "folkregeringens" öde var definitivt beseglat i och med fredsavtalet den 12 mars 1940.

Analysgruppens rapport
Hör inget, ser inget , säger inte - det har varit och är än i dag vänsterpartiets förhållningssätt till partiets stöd till

Terijokiregeringen. I det historiska avsnittet på partiets hemsida nämns för 30- och 40-talen enbart partiets stöd till den spanska republiken. I partiets s.k. analysgrupps rapport behandlas heller inte med ett ord stödet till Terijokimarionetterna. Visserligen nämns Vinterkriget i en kort passus, men inget om hejaropen till Kuusinen"regeringen".
   Varför är det så? Naturligtvis kan det finnas flera skäl till detta förhållningssätt. Ett kan vara att skamkänslorna för aktivismen till stöd för quislingen Kuusinen är så smärtsamma att man inte vill ta upp frågan. Men vore det så skulle man ju kunna tänka sig att detta faktiskt vore ett starkt skäl att vädra ut detta stinkande lik ur garderoben och lätta på skammen.

Snedsteg
Ett annat, och troligare, skäl torde vara att stödet till Terijokiregeringen rycker sönder den bild som vänsterpartiet gärna vill ge av sin historia. Denna bild kan i korthet sammanfattas som följer: Jovisst, vi har gjort en del misstag. Vi stödde alltför okritiskt sovjetregimen. Bortsett från detta lilla snedsteg så förde vi en ganska juste politik här på hemmaplan. Vi kämpade för demokrati, sociala reformer och arbetarklassens rättigheter. "

En svensk quislingregim
Men Terijoki ställer de riktigt obehagliga frågorna på sin spets: Kan ett parti kämpa för demokratiska rättigheter och sociala reformer på hemmaplan och samtidigt bejubla etablerandet av en quislingregim in på våra knutar?
   När det svenska partiet utan minsta reservation solidariserade sig med Sovjets angreppskrig och den sovjetiska marionettregimen - vad hade hänt om Sovjet också startat krig mot Sverige? Hade det också varit ett uttryck för sovjetisk "fredspolitik"? Hur hade svenska ledande kommunister reagerat om "världsproletariatets store ledare", Stalin, velat nyttja dem för att etablera en marionettregim i vårt land? Skulle de lika villigt som Kuusinen och hans gäng ha ställ sig till förfogande som quislingar? Hade en svensk quislingregim också blivit till en "folkregering" i den svenska kommunistiska propagandan? Ingen kan naturligtvis idag ge ett bestämt svar på dessa frågor, men de måste ställas och de måste diskuteras.

Smittad fråga
För vänsterpartiet, som sällan missar ett tillfälle att glorifiera de svenska kommunisternas kamp mot nazismen under senare delen av andra världskriget, återstår att göra upp med partiets hängivna stöd till quislingregeringen i Terijoki och inte längre undvika frågan som vore den smittad med H5N1.
Ulf Nymark

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL