Redaktören är död - leve krönikören!

Tidigt i höstas efter Nita tagit rorspinnen så förekom en extra halvdag, kring det kommunala. På förslag och anammat av styrelsen. Var inte där själv, men hoppas på behållning av offrade tiden. Stod sen inget i VB. En utvärdering dock självklar innan fyra nya år, med Prytz & Co. Ensam om den bedömningen? Skall vi månne känna oss hedrade och tacka ja direkt?
   En utvärdering borde vi även haft i halvtid. Eller om samarbete utvärderas efterhand. Av vem då? Mina (trevande och intitiva) försök publicerades i VB - svar (1) dock först två år senare. VB-red. brukar klaga över att kommunala folket ej vill skriva. Men både Mats och Ulf N skrev - dock informativt. Vem står då för kritiska och mer långträckande bevakningen av oss som kommunalt parti? SDS och SkD? Med fler på VB skulle osunda blandningen av intresse och bevakning kunna undvikas. Och v-Lund få en granskning värd namnet. Då kunde vi månne sluppit tillplattning och hamna vilse ...
   Tycker inte VB är precis välskött. Frågan är hur mycket bättre den kan bli. Nå, innehåller en hel del bra, få överflödiga artiklar - de omistliga desto fler. Har skrivit två inlägg med utvärdering och förslag. "Key issue" är personal. Ingen veckotidning med VB's uppdrag och ansvar kan skötas på två personer. För mycket trillar mellan stolarna och noteras ska att VB aldrig vad jag sett, drivit egna frågeställningar. Det flyter in som flyter in, ung. För många missade debatter eller kritiska utvärderingar och en organisation tar stryk. Allvarligt - om i offentliga branschen.
   I Lund har partiets förvandlats till ett bihang, en rätt lös konkubin för Lennart Prytz att ung. besöka efter lust. Samt partiet efterhand blivit ett med sin %-storlek. Begränsat innan - och än mindre nu, efter splitet. Sossar är nog som Stalin, om nu på allvar, ej alls säkert, att viktas efter antal


divisioner. Gällde då påvens tyngd inom politiken. Nå, lilla schweizergardet med sina lansar och färggranna Michelangelodräkter vann - inte illa mot en topprustad och paranoid världsmakt. Alltid en tröst för den tror andra superpowers om lång livslängd ...
   Så, hur skaffar sig partiet makten på 5 eller 10% av valmanskåren? Inte med ledande politiker som reducerat sig själva till torgtaxenivå, i varje fall. Eller en VB som smyger för att Lennarts tofflor står utanför partikonkubinens dörr. Ett beklagligt exempel på organisationskrympning, v-Lunds uppgång och - ja, fall. På CHH:s tid styrdes rikspartiet i icke ringa mån från Lund - eller om nu en övervärdering. Flera var med redan då, av ledande förnyarna. Som ju sällan skriver om forntiden, och skyller partikrisen på elaka inflytelseagenter från Moskva. Partiet urholkades ju långt innan tradfolket satte in stöten.
   Så, hände nåt på årsmötet? Var inte där, tillställningar som på goda grunder kan befaras alltför arrangerade, har begränsat intresse. Nå, den biten sköter ju VB - rapporterna normalt initierade samt slutsatserna kvalificerade.
Jörgen L.

PS: ett eller två web-nr borde överlåtas på gärna yngre och av fri falangsympati, vad gäller VB. Alternativt en sep. debattsajt typ partiets eller vvv's, med löpande uppdatering och egen redaktion -samt ingång via ett 'Carollskt kaninhål' på VB:s frontsida. Stämmer Gunnars slutsatser inför årsmötet hör förslaget hemma inom lokalt politiskt möjliga. Sist ur ett postumt PS, ämnat "vår man i KS". Folk med taburettsjuka, gack till sossarna! Gäller lokalt såväl som t.ex. kamrat Ohly. Dräller ju av folk med annan, ännu oupptäckt partitillhörighet - med nya styrelsen läget dock ett annat, i Lund.

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL