Vänsterpartiets årsmöte i Lund:
"Centrister" ska greja valet
Det kanske mest intressanta på v-Lunds årsmöte i söndags nämndes i förbigående på en okontroversiell dagordningspunkt. När budgeten skulle fastställas undrade någon varför styrelsen föreslog att bidraget till Ung Vänster skulle sänkas med en tredjedel, till 30 000 kr. Svaret var att ungdomsförbundet väntades krympa sin organisatoriska kostym i Lund och därmed inte hade så stora hyreskostnader. Mer sades inte om saken.
   Gästtalaren från Ung Vänster lät som vanligt militant men sa faktiskt även något om gångna svårigheter. Bilden bekräftades av ett ungdomsförbund i kris på både nationell och lokal nivå. Detta får rimligen politiska konsekvenser så småningom men ännu har den politiska maktbalansen i partiföreningen inte rubbats. Även om traditionalisterna blivit försvagade har förnyarna försvagats ännu mer. Flera opponenter från de senaste årens möten saknades nu - avhoppade eller bara likgiltiga.

Äldre och mindre
Samtidigt som medelåldern höjts i och med den försvagade nyrekryteringen av ungdomar - mindre än en femtedel av de totalt cirka femti mötesdeltagarna var under tretti år - har partiföreningen i Lund fortsatt att krympa, nu med cirka 11 procent till 122 (och en begärde i stillhet sitt utträde under mötet). Den förklaring som gavs från styrelsen var densamma som gällde för den minskade aktiviteten: att femton pigga ungdomar hade flyttat till Malmö, vilket skylldes på den lokala bostadsbristen. Nu uttrycktes förhoppningen att valrörelsen skulle locka nya medlemmar. På årsmötet 2005 sade distriktsombudsmannen något liknande inför det då stundande EU-valet, men det blev inte så mycket av den saken. Som VB tidigare påpekat har partiet inte haft så få medlemmar i Lund på 33 år, trots att kommunens folkmängd har ökat rejält sen dess.
   Det blev ett långt möte, som ändå fick bordlägga punkten kongressrapport. Det diskuterades en hel del och käbblades även, men maktrelationerna gjorde att det blev spännande en enda gång, vid valet av ordinarie revisorer. En sådan skulle nyväljas och valberedningen föreslog distriktskassören, bosatt i Kristianstad och medlem där. En lokal veteran som hållit en låg profil i de lokala debatterna lanserades som

motkandidat men förlorade med en rösts undervikt.

Ratad då, gillad nu
Styrelsen är trots allt en viktigare funktion är revisionen, och där innebar valberedningens konfirmerade förslag en förskjutning. Claes Regander kvarstår som ordförande men in bland de ordinarie kommer de båda tongivande kommunalpolitikerna Anne Dederichs och Mats Olsson, som med ett gammalt kommunistiskt språkbruk kan betecknas som centrister. De har undvikit att ta ställning i debatterna mellan traditionalister och förnyare utan koncentrerat sej på kommunalpolitiken. Att de nu har ställt upp till styrelsen kan tolkas som en oro för partiföreningens utveckling, och att traditionalisterna har lättat lite på sitt grepp (för tre år sen ratades Mats Olsson) bör kanske tydas som önskan att visa upp en mänskligare uppsyn i valrörelsen. För nu är det val som gäller, för hela slanten. All annan verksamhet är lågprioriterad fram till senare delen av september.
   Bland ombuden till distriktets års- och valkonferens var inslaget av traditionalister starkare. Inget får störa ritningarna till riksdags- och regionrepresentation. Marta Santander förordades som väntat som toppkandidat på riksdagslistan.

Muhammedbilderna
Mötets principiellt mest intressanta diskussion gällde de danska Muhammedbilderna. Styrelsen framlade för instämmande ett uttalande, "Bekämpa rasism och intolerans", som undertecknats av personer från en rad organisationer men som tydligen initierats av Kalle Larsson (v). Några var emellertid tveksamma. "Rätten att häda den religiösa vidskepelsen är viktig", sa en. "Låt styrelsen författa ett bättre uttalande till ett senare möte", sa en annan. "Uttalanden av det här slaget gynnar muslimska extremister", menade ytterligare en med erfarenhet av konflikterna mellan islamism och socialism i Mellanöstern. "Är vi inte eniga om ett uttalande i ett så viktigt ämne bör vi inte ta det genom majoritetsbeslut utan uppmana mötesdeltagarna att underteckna det enskilt", tyckte någon som menade att den text som förelåg blandade samman rasism och religion på ett olyckligt sätt.
   Men majoritetsbeslut blev det och uttalandet antogs.
Gunnar Sandin

 

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL