Nya skånska v-kandidater till riksdagen:
ÄN SEN?
Från att perioden innan ha haft noll fick vänsterpartiet 1998 plötsligt fyra ledamöter i riksdagen: Sten Lundström från Malmö kommun, Sven-Erik Sjöstrand från Skåne län norra, Tasso Stafilides från Skåne län västra och Karin Svensson Smith från Skåne län södra.
   Fyra år senare omvaldes samma personer, men inte smärtfritt. Om Karin och hennes krysskampanj har det stått mycket i VB. Tasso omvaldes med mycket liten marginal. Valet var ju en tillbakagång för partiet i landet och Skåne. 1998 kom alla fyra in på fasta mandat. 2002 upprepades detta bara i Malmö medan de tre övriga var utjämningsmandat, av vilka det totalt finns 39 bland riksdagens 349.
   Om dagens opinionssiffror står sej är alla fyra skånska mandaten i stark fara. Det reducerar betydelsen av vilka som kandiderar.

Ny krysskampanj?
Som ni nog vet har Karin Svensson Smith gått över till miljöpartiet och kandiderar för dem i Malmö. Mp är orepresenterat i den valkretsen nu och hoppas att Karin med sin goda profil i främst trafikmiljöfrågor ska ge ett mandat. Det krävs dock en betydande allmän framgång för partiet om så ska ske - med dagens opinionssiffror blir det inget.
Om Tasso hade stannat i Helsingborg hade han nog ändå inte placerats i toppen på v-listan, på grund av sin (tidigare) kritik mot Lars Ohly och sitt prassel med Vägval Vänster. Nu har han emellertid flyttat till Stockholm. Valberedningen där ville inte veta av honom men valkonferensen placerade honom på valsedeln, om än först på trettonde plats. Hans chans ligger i en stark mobilisering bland HBT-intresserade som vill ha en profilerad företrädare i riksdagen och som kryssar för hans namn. Partistyrelsen har emellertid nyss tagit ett starkt uttalande mot personval. Tasso skulle inte precis stärka sin popularitet genom att visa sej positiv till en sådan krysskampanj.
   De skånska riksdagslistorna fastställs på en valkonferens den 5 mars. Ryktet säger att Peter Ahlbom ska efterträda Tasso i toppen på den västra listan. Kommunalrådet Ahlbom har omhuldats i distriktet sen han lämnade Vägval Vänster, men ett mandat förutsätter att partiet minst upprepar valresultatet från 2002, 8,4 procent i riket och 5,5 procent i Helsingborg med omnejd.

Kalasjnikov-Sara
Sten Lundström har liksom Peter Ahlbom försökt hålla sej väl med partidistriktets politiska ledning och markerat mot

"förnyarna". Det hade han inte så mycket för, visade det sej. Medlemsmötet i Malmö föredrog en annan person, och det finns all anledning tro att valkonferensen befäster denna viljeyttring.
   Sten har suttit i riksdagens bostadsutskott. Bostadspolitik är ett trassligt ämne och ett byte kommer säkert att försvaga partiets möjlighet till påverkan för en tid. Men majoriteten ville ha Marianne Berg. Det var några i Lund som höjde på ögonbrynen när denna tämligen okända regionfunktionär var huvudtalare på första maj i våras, i en talarstol där det brukar stå riks- eller EU-parlamentariker, men efteråt inser man att det kan ha varit ett inslag i en lanseringskampanj. Marianne är kollega med Mikael Persson, som har brukat få sin vilja fram i distriktet de senaste åren.
   Det framgår av Sten Lundströms kommentarer i tidningarna att han gärna hade suttit kvar i riksdagen. Att han vägrade att stå på andra plats är högst naturligt. Där placerades i stället Kalasjnikov-Sara Mohammadi, så kallad sen hon presenterat sej med ett sådant tillhygge i högsta hugg på sin hemsida. Vi får hoppas att hon lämnar puffran hemma om hon mot all förmodan skulle bli parlamentariker.

En sambo?
Kritiken var hård mot att v-skåningarna förra gången satte män i toppen på nio av tio riksdags- och regionlistor. Kritikerna (bland andra Gudrun Schyman och Pernilla Zethraeus) stötte huvudet i betongmuren den gången, men det skulle inte gå att upprepa manövern nu. Därför lär det bli fler än Marianne Berg som toppar listor.
   Det innebär att Sven-Erik Sjöstrand sitter lite illa till. En sympatisk person med kunskap och engagemang på viktiga politikområden och med ett långt förflutet som industriarbetare och fackligt aktiv, vilket inte är så vanligt i det moderna vänsterpartiet. Men han har inte bara emot sej att han är man. Och den kvinna som påstås vara hans främsta utmanare är Ruzica Stanojevic, sambo till Mikael Persson (se ovan).
   Än Lunds egen valkrets då, den södra? Vi vet att Philip Maughan avstår från att kandidera. Kanske för att han fått signal om att han inte skulle placeras i topp den här gången, men kanske också av familjeskäl. Det ryktas om Maria Santander från Lund. Vi torde veta mer efter söndagens lokala årsmöte för då ska väl kandidater stödnomineras, i vanlig ordning.
   Det kan således bli fyra nya toppnamn. Än sen? Grundtipset är ju att ingen kommer in.
Gunnar Sandin

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL