Två golfbanor för mycket
Jag tycker det har dröjt länge i år, men det beror väl på det kalla vädret. Men onsdagen den 1 februari hörde jag i alla fall årets första talgoxe där den satt och sågade så muntert. Jag hade nästan hunnit bli orolig. Vi här på VB är nämligen inte okänsliga för årets gång och naturens återuppvaknande, långt därifrån. Dock, vi ska försöka att låta bli att nämna årets första tussilago när den tiden kommer. Men över till ett klassiskt ämne för VB-krönikor.

Golfbanorna igen
Jag tror att det finns 71 golfbanor i Skåne just nu och det brukar tillkomma så där två nya om året. De ligger som tätast på Falsterbohalvön - Falsterbo, Skanör och Höllviken har vardera en bana och hade kommunalrådet Holm fått som han ville hade vi haft en till ute på Knösen. Båstad kommun sägs annars vara den mest golfbanetäta kommunen. Där har man nyligen haft uppe anläggandet av två nya banor: en i Påarp, nära Västra Karup uppe i den mera kuperade terrängen och en vid Öllövsstrand, på de flacka åkrarna ner mot Skälderviken från Ängelsbäck.
   Jag vet inte vad det som gör att jag aldrig kan låta bli att engagera mig i bråk om golfbanor. Golf är en oförarglig sysselsättning som många tycks må väl av och för min favoritförfattare John Updike lär det rent av vara en passion, i styrka kanske rentav jämförbar med hans andra mera kända passion.
   Jag tror att det i mycket handlar om simpelt klasshat. Jag har förstås bytt samhällsklass sen jag stod och tittade på när Tändsticksbolagets direktörer gick runt på banan vid Tabergsån i Jönköping, men känslan sitter kvar. När jag i samtal antyder något åt det hållet brukar jag mötas av repliken: "Numera är golf en riktig folksport" och så drar man fram någon lämplig representant för folket. Det är förstås nys: golf är och förblir i huvudsak en sport för direktörer och tandläkare och det ändras inte av en och annan rörläggare. Den som tvekar på den punkten bör ta en tur på parkeringsplatsen i Falsterbo eller ute på Kungsmarken.
   Men om man går över till den mera rationella argumentationen så är det förstås markanvändning och konkurrens om naturresurser det handlar om. Det är och förblir groteskt att Lunds enda allemansrättsligt tillgängliga natur/kulturområde inom cykelavståndet en mil är upptaget av en golfbana. Och det är plågsamt med herrarna och damerna som vill ha fritt fram för sina bollar när man går ut mot Nabben i Falsterbo för att skåda fågel. Och det är en skandal att universitetet, via Fysiografiska sällskapet är värd för en golfbana uppe på Kullen.

En oväntad seger
Alltnog: i Båstads kommun har sedan ett par år pågått en strid om de föreslagna nya banorna. Den avgjordes på kommunfullmäktige i Båstad förra veckan,
med siffrorna 22-18 mot Öllövsbanan, 23-17 mot Påarpsbanan. Det är sensationella siffror i en kommun där moderaterna och de kommersiella krafterna är oerhört starka. Mot golfbanorna röstade s, v, c och för var m och det lokala Bjärepartiet. Folkpartisterna och kd-arna var vacklande, men mest mot.
   Det intressanta här är den koalition som har bildats mot 08-or och lokala kapitalintressen. Det är nämligen ingen hemlighet att Peab, det stora framgångsrika byggföretaget, och Lindab, ventilationsmakarna som är det andra stora företaget i bygden, har varit starkt pådrivande för de nya golfbanorna. De som är emot är bönderna och mellanskikten i de många småsamhällena som vill se någon sorts balanserad Bjärehalvö och inte ett reservat för köpstarka sommargäster.
   Ta Öllövsfallet där den berörda marken nu bl.a. används för en kvalificerad intensiv grönsaksodling med tre salladsskördar per år. Det betyder å andra sidan en mark som är genombesprutad och som gödslas hårt. Det är inte precis den rena naturen det handlar om här - t.o.m. en golfbana med dess artificiella växtlighet hade varit nyttigare. Vad gäller jobben så utförs de i regel av importerade polacker - det här liknar Kalifornien med dess mexicaner i det avseendet. Och den starkaste opinionen mot golfbanan kommer här från sommarhusägare som vill ha sin idyll i fred. Ändå var slaget om Öllövsbanan viktigt och värt att vinna därför att det ytterst handlade om ifall man ska behålla en produktiv och levande landsbygd.

Försoningskommission!
Hur allvarligt man ser på det här bakslaget för kapitalintressena framgår av efterskörden. Omröstningen splittrade ju de borgerliga och nu talar man om hur viktigt det är att sprickorna tätas. Det moderata kommunalrådet talar rentav om behovet av en försoningskommission och säger att "det finns ju en risk att den infekterade och osakliga debatten fortsätter". Mats Paulsson, vd i Peab, säger att beslutet berör honom i hjärtat. Lars Henningsson, vd Hotel Skansen i Båstad hade budgeterat minst sju miljoner kr i intäkter per år med de båda golfbanorna i full drift. Finansmannen Karl-Axel Granlund som har köpt upp 150 ha gårdar i Påarpstrakten aviserar investeringsstopp. Lämnar han nu kommunen? "- Det får vi se efter valet. Vinner nejsidan valet också så är det ju kört för all tid och evighet."
   Som utomstående kan man väl bara säga att det förstås skulle vara bra för Båstads kommun om sprickorna inte helas utan snarare fördjupas och ytterligare infekteras, liksom debatten. En motståndare säger att hon tror inte att gofbaneexploatörerna ger sig i första taget utan att kampen med säkerhet går vidare. Man kan bara hoppas på att golfbanorna kommer att spela en central roll i årets valrörelse i trakten. För tillfället skulle väl vi motståndare i all stillhet kunna fira segern med några flaskor champagne, vilket jag har förstått att man gör när man har lyckats med en hole-in-one.
Lucifer

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL