Dataspalten
Den här blaskan görs på Macintosh och det är förstås mer än en tillfällighet. I mer än tjugo år har det pågått ett kulturkrig mellan Wintel- och Applesfärerna. Wintel är Windows + Intel, dvs PC-datorer och kanske skulle det var mera klargörande att kalla det Microsofts hemmaplan. Den står för så där 97 % av marknaden för persondatorer. Apple är den evige uppstickaren som hela tiden har varit idémässigt ledande och som gör aningen långsammare, lite dyrare och mycket säkrare och mera lättanvända datorer. Valet mellan de båda sfärerna har inte sällan varit en fråga om identitet och attityd. Folk som sysslar med reklam, typografi, textproduktion mm väljer i regel Mac liksom universitetsfolk som har haft möjlighet att tänka efter och välja. Det finns också en lätt politisk touche i detta, men numera väljer politiskt medvetna de billigare PC-maskinerna med Linux som operativsystem och i övrigt öppen programvara för tillämpningarna.

En ren kult
Till saken hör att det finns särskilt hängivna Mac-användare som bildar vad som närmast kan kallas en kult. De har sin julafton i början av januari när Steve Jobs, chef på Apple håller sin årliga presentation med demo av nya produkter. Tusentals hysteriska anhängare tjuter av förtjusning när Jobs, iklädd jeans och höghalsad svart tröja visar de nya grejerna lite nonchigt. I själva verket är allt han säger och gör oerhört genomarbetat och repeterat , och det står horder av medarbetare i kulisserna med

reservutrustning som kan kopplas in på ett ögonblick om det skulle bli trassel. En av de tidiga höjdpunkterna i Jobs-kulten inträffade f.ö. i mitten av 60-talet när Apple satsade på Lunds universitet och lät sig nedkomma från himmelen per helikopter till gräsmattan utanför Svaneholms slott där församlingen väntade. Det var tider det.
   Jag tänker på detta när jag läser om Apples senaste kvartalsrapport. Den säger att 59 % av företagets totala omsättning nu består av försäljning av musik till iPodarna. Man brukar ju tala om att det sker en sammansmältning mellan informationsbehandling och telesystem - därav nämnet IT - och till det har kommit kommunikation, därav IKT. Vad som nu också är på väg är att också innehållet, i det här fallet musik, blir en del av denna sfär. Ja, så kan det gå och även om inte Marx hade så mycket att säga om IT (fast han hade synpunkter på vad datorpionjären Charles Babbage skrev) så kanske en del analyser av kapitalets koncentration mm skulle gå att använda.

Senaste skvaller från Silicon Valley
Jag brukar börja min dag med att läsa skvallerspalten "Good Morning Silicon Valley" i San José Mercury Herald och jag förstår inte varför inte alla gör det. Härom veckan stod det att Bill Clinton hade hälsat på i Redmond, Microsofts huvudkvarter i Seattle. Han är kanske tilltänkt som styrelseordförande, sades det. Ack ja, allt fast förflyktigas. Nu för tiden är det vanligt med AMD-processorer i Wintelmaskinerna medan Apple just har lanserat sin första Intelmaskin. Hur ska det sluta?
Lucifer

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL