Fångat i flykten
Borgarna i Lund går nu till storms mot att Prytz tillsammans med ett par direktörer tiggt om "riskkapital". Borgarna är förstås sura för att de berövas argumentet om den företagsfientliga socialdemokratin.
   I insändaren, som otvetydigt har författats av den ständigt rallarsvingande högerpopulisten Lars Bergwall beskylls Prytz' för att ha ett janusansikte i företagsfrågor. Men, som en bekant hävdade med emfas: "hellre janusansikte än anusansikte som Bergwall". Sådana yttranden lämpar sej förstås inte i att återges i detta anständiga blad.

Riskvillig kapitalist
Lite gnissel vållade också Prytz' brev inom den rödgröna majoriteten. Miljöpartistiska k-rådet Englesson gruffade, medan Mats Olsson tog det hela med passande knusende ro.
   Fast på en punkt borde Prytz' tänka om: han borde plussa på sina 400 adressater med ytterligare en. Och då gå utanför Lunds gränser. V-märkta regionrådet Vilmer Andersen är en bombsäker riskvillig kapitalist. I Region Skåne har han haft råd att satsa 10 miljoner av skattebetalarnas pengar, så 10 000:- långsjalar verkar nog inte avskräckande för Vilmer.

Träskrädd
Niklas Selbergs kommunalpolitiska karriär i Lund ser ut att bli kort. Inför valet 2002 hårdlanserades Niklas av ungkommunisterna. Flera vid valmötet närvarande vänsterpartister fick intrycket att hela fullmäktigearbete skulle stå och falla med Niklas. Nu ryktas det att Niklas ska avsäga sig sitt fullmäktigeuppdrag. För fullmäktiges del gör det knappast någon skillnad. Niklas har tämligen omsorgsfullt undvikit att delta i sammanträdena - av rädsla för att dras ner i det parlamentariska träsket får man förmoda. Under 2003 syntes Niklas till vid några sammanträden, under 2004 och 2005 knappast alls.
Sexualitet
I Vänsterpartidistriktet i Skåne finns som sig bör ett feministiskt utskott. Detta utskott har motionerat till v-kongressen "den positiva synen på sex i partiprogrammet ska tonas ned, därför "att beskriva sexualiteten som en källa till livsglädje riskerar att alienera många (vänster)människor som hävdar att sexualitetens roll som källa till livsglädje är överskattad". Draken förväntar sig att utskottet går från klarhet till klarhet och till nästa kongress lämnar in en motion med begäran om att (v) ska slå fast att sexualiteten som en källa till liv är överskattad.

Kommunismens Jeanne d'Arc
Ny har Vänsterpartiet skaffat sig en alldeles egen spindoktor. Jenny Lindahl Persson, den nyrestaurerade svenska kommunismens egen Jeanne d'Arc, har utsetts till informationschef. Hennes tips till kommunisterna att undgå alla besvärande frågor lyder som följer. När en vänsterpartist tillfrågas om hon är kommunist ska hon svara så här: "Ja, i den bemärkelsen att jag tycker det är viktigt att skapa 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn".
   Dunkle draken tycker detta är en strålande idé som ger helt nya dimensioner åt auktoritära 1900-talsideologier. Så kan t.ex. en sverigedemokrat använda sig av samma taktik. På frågan: "Är du nazist?" kan då sverigedemokraten t.ex svara: "Ja, i den meningen att jag vill att tågen ska gå i tid" .

V-kongress
Slutligen noterar draken att det efter trettondedagshelgens v-kongress åter är tid för detta parti att byta namn. Kommunisterna är det självklara nya namnet.
   En av de vänsterpartister som träffats av Ohlys bannbulla hävdade häromdagen i en malmötidning, att samtidigt som förnyarna inom (v) marginaliseras så marginaliseras vänsterpartiet. Så drabbas alla av dialektikens lagar, konstaterar draken med viss tillfredsställelse och återgår till Torsmånadens frugala diet vid Yggdrasils rötter.
VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL