En fredskämpe och antiimperialist har gått bort  
 

Yechiel Benyamine är död. Den 5 juni 1967 inledde Israel sexdagarskriget mot Egypten och vann hela Sinai i en väldig militär triumf. I förtvivlan lämnade Yechiel Benyamine det Israel som han varit med om att bygga upp och blev så småningom svensk medborgare. Under alla de år som sedan gått har han kämpat för en rättvis fred mellan Palestina och Israel. De senaste decennierna har han fört den kampen i Lund. Vi har sett honom delta i Palestinagruppernas demonstrationer år efter år, i snö och blåst och kyla liksom vårar och höstar. Han hoppades alltid att det goda skulle segra.
   Som medlem av Svenska fredskommittén har han oavbrutet bekämpat USA-imperialismens aggressioner var de än har förekommit och vilka former de än har tagit sig, i Vietnam, på Cuba, i Chile, i Nicaragua, i El Salvador, i Mellanöstern, i Afghanistan, i Iran, i Irak och på många andra ställen. Han talade oavbrutet med hundratals människor och han sågs av än fler i demonstrationer, på opinionsmöten och solidaritetsmöten i Lund.
Han stöddes hela tiden av sin hustru Colette och sina fyra barn, som nu lever med egna familjer som uppskattade svenska yrkesmänniskor och medborgare.
   Vem var då denne man? Han har berättat fragment ur sitt liv för mig. Han föddes 1924 i Rumänien, ett land som blev en fascistisk diktatur 1941 och gick med Nazityskland i anfallet mot Sovjetunionen. En omfattande förföljelse av rumänska judar inleddes. 17-årig sattes Yechiel Benyamine i koncentrationsläger. Han var 20 då han befriades av Röda Armén i början av år 1944. Han upplevde det som ett mirakel. Erfarenheten av antisemitismen i Rumänien och den tacksamhet han kände inför befriarna bestämde hans politiska hållning för hela livet.
   Som ung jude begav han sig till Israel, där han anslöt sig till det kommunistiska partiet. Som israelisk medborgare kämpade han för fredliga lösningar och motsatte sig ständigt den sionistiska politik som med vapenmakt utvidgade den israeliska

 

staten över de gränser som bestämts av FN. 1967 förtvivlade han om möjligheten till fred och lämnade landet. Han förutsåg den krigiska utveckling som skulle prägla Israels historia under resten av 1900-talet och som fortfarande i november 2005 utgör ett hot mot världsfreden   
   Men han älskade Israel och reste flera gånger dit för att träffa gamla vänner och släktingar. De fick inte vara i fred. Som en profet predikade han i alla sammanhang sin vision av ett Israel i fred och samexistens med sina palestinska bröder.
   Som kommunist och världsmedborgare identifierade han sig som proletär. I telefonkatalogen betecknade han sig som fabriksarbetare. Han har bland annat under många år försörjt sig och sin familj som tidningsutbärare i Klostergården.
   Den växande kritiken mot Sovjetunionen berörde honom illa och det sovjetiska sammanbrottet släckte hans hopp att Sovjetunionen till slut skulle garantera världsfreden. Men han fortsatte ändå att outtröttligt argumentera för sina ståndpunkter med stöd av artiklar i tidningar på många språk.
   Han bodde i Klostergården där man dagligen såg honom, en liten, senig man med fårat ansikte och livliga ögon som rörde sig snabbt, ständigt beredd till samtal om politik och att föreslå politiska aktioner. Han brukade bära keps.
   Hans sista år blev plågsamma. En strupcancer berövade honom successivt det viktigaste han hade: förmågan att kommunicera med sina medmänniskor genom samtal. Man mötte honom ibland när han var ute och promenerade med Colette och höjde handen till tyst hälsning.
   Han dog åttio år gammal den 12 november 2005. Hans liv representerar1900-talets grymma historia. Trots svåra upplevelser och många missräkningar förblev han ständigt en humanist och aktiv fredskämpe. Han älskade livet och medmänniskorna och förmedlade denna kärlek till sina barn. Han är en man att respektera, en man att sakna, en man att minnas.
Gunnar Stensson

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL