Öppet brev till Lars Ohly,
Vänsterpartiets ordförande
 
 

Lars,
Nyligen fick jag i posten ett odaterat cirkulärbrev från dig, där du meddelar att du inte längre kommer att kalla dig kommunist. Brevet tarvar en kommentar.
    Jag flyttade till Lund 1990. Åren därefter lärde jag känna ett parti som med framgång började finna en konstruktiv och radikal roll i dagens Sverige och dess globala sammanhang. Det har varit mycket lärorikt. Kontrasten är stor mot de senaste årens förändringar, inte minst det sätt på vilket den inre processen drivits i Lund och Skåne. I diskussionerna här i Lund har jag dock försvarat nödvändigheten av en 'generationsväxling' som öppnar för nya (unga) medlemmar att ta större plats inom partiet, samtidigt som jag aldrig kunnat förlika mig med de metoder som använts för att ge dem majoritet. Kanske är det något liknande som förekommer på central nivå, och bidrar till att dra ner hela partiet till de gamla nivåer där dess inflytande på Sveriges politik var ignorerbart.
   Du har sedan du blev partiledare hävdat att du är kommunist. Du har fallit tillbaka på en retorik om den utopiska kommunism som kanske är en vacker dröm men som inte kan vara en partiledares politiska rättesnöre idag. Jag upplevde länge din framtoning i just detta avseende som rent opportunistisk. Desto intressantare var det att se TV-programmet med dig för ett tag sedan. Det var infamt i sin totala fokusering på dig och sitt ointresse för radikala ungdomars sökande efter en politisk plattform inom partidemokratins ramar. Men det avslöjade att du ännu bar med dig den gamla barlasten, när du inte öppet och trovärdigt ville göra rent hus med partiets ohyggliga hantering av de återvändande Kirunasvenskarna.
   Kommer så detta cirkulärbrev. Där aviserar du att du "lämnar begreppsdebatten" därför att "begreppen skymmer visionerna" - de visioner om det klasslösa samhället som hittills motiverat kommunist-titeln, och som du ämnar behålla? I praktiken handlar detta om att du stryker en term - kommunist - men behåller begreppet 'klasslöst samhälle' som din styrande vision. Det är ännu en opportunistisk

 

vändning, inte ett uttryck för en övertygande åsiktsrevidering.
   Därtill ger du massmedia ytterligare stoff för hetsjakten på ett litet land när du offentligt deklarerar att du lämnar Svensk-Kubanska föreningen. I brevet till oss alla lyfter du åter fram Kuba som enda exempel på att din tidigare 'kommunism' hindrat dig från att konsekvent kritisera brister i mänskliga rättigheter i andra länder. Det är mycket svagt, Lars Ohly.
   Västvärldens hetsjakt på den kubanska regimen har ingen trovärdighet så länge den inte med minst samma intensitet jagar USA-regimen för dess brott mot internationell rätt i fallet Kuba. Att stå upp för Kuba är att bidra i kampen mot USA-imperialismen. Detta är oerhört viktigt, och förhindrar inte på något sätt att man arbetar för en sansad diskussion om yttrandefrihetens begränsningar i Kuba.
   Den massmediala hetsjakten får aldrig leda ett partis ledare att släppa kraven på sansade och rationella ställningstaganden till samhällen och deras politik. Kuba är inte det enda landet med brist på yttrandefrihet, men ett av de få där regimen lyckats hålla stånd mot det hårt USA-styrda och vinklade internationella informationsflöde som begränsar allas våra rättigheter till fri information. Kuba spelar på många sätt en viktig roll i den internationella politiska utvecklingen. Debatten om dessa frågor inom vänstern i bred mening får aldrig styras av våra dominerande borgerliga massmedias önskan om tolkningsföreträde.
   Ditt parti är på stark nedgång. Ditt svar är att lägga av en obekväm titel och släppa efter för hetsjakten på ett litet land med den ovanliga kombinationen av centralstyrd politik och en häpnadsväckande förmåga att tillgodose mänskliga rättigheter till mat, bostad, sjukvård, utbildning. När vänsterpartiets ordförande ger dessa svar på partiets svårigheter är det inte mycket hopp att partiet ska finna en konstruktiv väg ur svårigheterna på länge än.
   Jag måste alltså se mig om efter alternativ på den politiska arenan.
Bertil Egerö

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL