Nyleninism i praktiken

 
 

Sven Hector, lundaclartéist av Erlanders årgång och präst i en röd finnskogssocken, var riksdagsledamot för vänsterpartiet kommunisterna 1964-1968. Han var inte partimedlem.
   Bengt Hall, f.d. ordförande i (och livgivare åt) vpk Kristianstad, v-aktiv på de ställen där han har bott sen dess (Norrköping, Lund, Malmö), f.d. kommunfullmäktig i Kristianstad, arbetserfarenhet som samhällsplanerare, f.d. rektor för vänsterpartiets folkhögskola i Kvarnby, var med och startade Röda Kapellet 1975 och har sen dess spelat på flera hundra v-arrangemang, de flesta i Lund, nyss återflyttad till Lund, kandiderade till uppdraget som ordinarie v-ledamot av Byggnadsnämnden. Ratades av mötesmajoriteten med motiveringen att han för närvarande inte var partimedlem. I stället valdes Nita Lorimer, som öppet deklarerade att det nya uppdraget gjorde att hon inte kunde ägna full tid åt sina andra, delvis avlönade, partiuppdrag.
   Det fanns medlemmar som anförde särskilda skäl för att välja Nita: att hon var arkitekt, att hon var välkänd (som arbetsmyra) av partiföreningen, att hon var kvinna. Mot Bengt anfördes att han hade nominerats av en suspekt person. Men huvudorsaken till att majoriteten föredrog Nita var säkerligen detta enkla: hon var partimedlem, i motsats till Bengt.
   Den nuvarande v-majoriteten i Lund, Skåne och partistyrelsen har betecknats som nyleninister. Jag ser BN-valet som ett bevis för hur riktig den beteckningen är. Man delar medvetet eller undermedvetet V.I. Lenins elitära partisyn.
   Som v-medlem sen 1970 tycker jag det är naturligt att vara sådan om man ska företräda partiet. Det är nog också Bengts uppfattning eftersom han (om jag förstått honom rätt) hade varit villig att återinträda. Men poängen är att den exkluderande partisynen utestänger många goda krafter i en tid när vänsterpartiet tappar medlemmar på alla nivåer.

 

Visst, hade Bengts namn presenterats för valberedningen ett par timmar tidigare hade han kanske blivit dess kandidat. Nu hann man kontakta Nita. Hon var säkert så överraskad som hon förklarade på mötet och hade säkert aldrig haft en tanke på att sitta just i Byggnadsnämnden. Men förmodligen hann hon inför mötet fascineras av tanken. Om inte annat skulle hon få användning för sin utbildning till arkitekt, ett yrke inom vilket hon inte har lyckats kvalificera sej för jobb.
   Nå, nu blev det Nita. Den sämre kandidaten men det blir ingen katastrof. Hon har två duktiga och engagerade ersättare i nämnden.
   Däremot är det en stor olycka att Nita blev partiföreträdare på heltid. Inte för sin ordblindhet, som i och för sej försvårar paritföreningens officiela kommunikation med yttervärlden, utan för att hon inte kunna förmå sej att ta avstånd från sin programvidriga kampanj för att utestänga medlemmar från valrörelsen 2002. Detta är en omdömeslöshet, och en skymf mot de berörda, som inte kan glömmas. Därför finns det anledning att oavbrutet påminna både Nita och partiföreningen om det skedda. Det är också förståeligt och legitimt att terra henne en smula. Det är ett av flera skäl för att gå med/stanna kvar i vänsterpartiet och delta i dess möten och övriga verksamhet. Droppen urholkar stenen.
Gunnar Sandin

PS Ett intressant omständighet är att Anders Neergaard, f.d. ordförande i v-Lund, på mötet men även efteråt aktivt agerade för att ersätta Nita med Bengt i BN, genom att nästa medlemsmöte (redan i kommande vecka) skulle utse en ny representant sedan Nita övertalats att avsäga sej uppdraget. Man kan undra över hans motiv. Råder det oro i partistyrelsen över vart den nuvarande linjen har lett? Vi har ju sett att Lars Ohly nu slirar på beteckningen "kommunist". Men eftersom Bengt säger sej ha tröttnat på spektaklet tycks försöket vara överspelat.

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL