Marknadsnoteringar  
 

Sommaren närmar sig sitt slut och det är dags att summera, t.ex. marknadsläget. Jag var som vanligt på Sjöbo marknad och kan lugna alla: allt var som det brukar. Dvs. för första gången kunde jag notera en glada i skyn över marknaden. Den kikade lystet ner på kokosbullarna i stånden vid backen bredvid Sjöbo bruk. Gladorna, på sextiotalet nära utrotning men räddade genom vinterutfodringen i Fyledalen, möter man nu över hela Skåne.
   Vad gäller kostnadsläget vill jag dock höja ett varnande finger: marknadsindex har gått upp med tjugo procent. Ett kvarts kilo marknadskarameller, ett nästan tvingande inköp för varje besökare, kostade nu kr 30.- , en höjning från tidigare års 25.- En del hemkokare höll ännu det gamla priset, men de stora marknadsledande företagen med hemort i Markaryd m.fl. orter satte alltså det högre priset och det är deras utbud som är helt dominerande. Här kan man tala om inflationsdrivande priser.
   Beträffande T-shirts med text kunde jag inte heller i år hitta min gamla favorit ("T-röd, för god att kolsyra"). Texterna låg i år mer åt det grova för att inte säga vulgära hållet och kan kanppast citeras i en familjepublikation som den här. "Skåning - bäst i test" får i stället representera den rikligt förekommande regionala chauvinismen.
   Jag köpte som vanligt en del nyttigheter som man egentligen bara hittar på marknader, men jag ska inte fördjupa mig i det. En mindre ål blev det också, svindyr. Var ska det sluta, vad gör regeringen?
   Det är mig väl bekant att många betraktar de skånska marknaderna med förakt. Det är missriktat: de är viktiga inköpskällor och socialt viktiga. Själv passade jag på att orientera mig om aktuell jordbruksekonomi genom ett samtal med en lantbrukare från Lövestadstrakten.


 

Politiken
I politiken händer inte mycket. Regeringen Persson fortsätter att i sakta mak glida mot ett allt större bakslag i valet, tycks det. Men världen är numera så snabb och oberäknelig att vad som helst kan hända när som helst, ledande till en mirakulös vändning. Men händer inte det, ja då är det kört. Och det gör inte så mycket heller, kan man tycka, eftersom borgarna med Reinfeldt i spetsen lika sakta som obevekligt håller på att överta den socialdemokratiska regeringspolitiken. Men där har man fel: jag är övertygad om att borgarna laddar för ett antal snabba systemförändrande och oåterkalleliga åtgärder vad gäller socialförsäkringar, arbetsmarknad och ja, utrikespolitik.
   Faktiskt skulle socialdemokraterna kunna ha en chans genom att spela det s.m.s. utrikespolitiska kortet. Centerpartiet under Maud Olofsson har genom sin totala uppslutning på den borgerliga sidan bara blivit ett borgerligt parti bland andra, låt vara med goda opinionssiffror. Centern har gjort sig av med sin största tillgång, den självklara identifieringen med alliansfrihet och svenskt oberoende. Problemet där är väl förstås att Persson själv inte har så starka kort; man har inte precis hört några starka fördömanden av USA:s Irakpolitik. Men det är kanske inte för sent än?
   Annars återstår väl bara för Persson att avgå, t.ex. några månader innan partikongressen i november. Margot Wallströms nya jobb är väl inte fullt så tacksamt som det först verkade och hon kanske går att övertala. Hon skulle kunna vinna valet, men då får vi såvitt jag förstår, en socialdemokratisk politik som ligger något snäpp mer till höger. Vad gäller vänsterpartiet så för det en ganska bra politik och Lars Ohly är en duktig politiker. Men kanske är också hans avgång det enda som kan rädda partiet ur dess nuvarande svacka. Tja, så kan man spekulera här i landsorten nu när sommaren slår till med full kraft alldeles lagom till skolorna börjar.
Lucifer


 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL