Vad vore Lund utan brats?

 
 

En vinterstad
Lund lär vara den stad som näst Stockholm har den mest framskjutna platsen i den svenska skönlitteraturen. Vintern i Lund har därvid beskrivits, dock oftast i termer av dimma, regn och blåst. Men Lund på högvintern, vem har skrivit om det? Det vackra ljuset över ett Mårtenstorg med nyfallet snötäcke en marskväll, det bländvita landskapet i Stadsparken en söndagsförmiddag med blå himmel och några minusgrader. Stojet från barnen när de dödsföraktande kastar sig utför sluttningen på Berget, den fem meter höga höjden bredvid Stadsparkscaféet. Lund är som vackrast på vintern.

Revolutionär förtrupp
Skånes SSU vill avskaffa äganderätten stod det på Sydsvenskans löpsedel i måndags. Ja, jag säger då det, vilka tider vi lever i. Det skulle inte förvåna mig om de också vill ta ifrån bonden hans sista ko och därutöver bemäktiga sig hans hustru. I jämförelse framstår ju Ung Vänster som tamt och mesigt, så nu får de spotta upp sig. Ett förslag är att ta upp min egen generations gamla paroll "Allt genast!" Det hade varit något för Sydsvenskans löpsedel!
   Annars tycker jag nog att DN:s avslöjande om hur SSU fixar ekonomin är det intressantaste. Man har väl alltid haft en vag aning om att de politiska ungdomsförbunden blåser upp sina medlemssiffror och fuskar med bidragen, men aldrig haft klart för sig hur det gick till. Så här gjorde SSU: man skrev in ungdomar som medlemmar, inte alltid med deras vetskap , och lät organisationen betala deras medlemsavgift. Därigenom fick man så mycket i statsbidrag för sina många medlemmar att man kunde skriva in fler ungdomar etc. Vad ska man kalla det? En god cirkel? Perpetuum mobile?

Bratsen kommer
Det stora samtalsämnet i Lund de senaste veckorna har nog varit Sydsvenskans reportage om Lund som invaderat av Stockholmsbratsen. Brats är amerikanska för rika eller åtminstone bortskämda ynglingar (med damer i samma ålder) som har en tendens att uppträda uppseendeväckande, utan den blygsamhet vi andra visar.

 

Dyra märkeskläder och allmänt uppdriven konsumtion, t.ex. på krogen, brukar anses höra till bilden. Många i Lund verkar oroade och upprörda över Stockholmsbratsen och antyder att Lund kommer att hamna i nivå med Stureplan.
   Jag är nog mindre oroad. Lund har ju en rik bratstradition. Jag vill t.ex. erinra om de s.k. Göteborgsbratsen, som man förr brukade se i klungor utanför UB, men numera mest ser i trakten av L. Gråbrödersgatan. De läste i regel juridik och talade en påfallande släpig Göteborgska. Pojkarna hade blåa klubbjackor, inte sällan med GKSS-märke medan flickorna hade plisserade grå kjolar. Till deras positiva drag hörde att de i första hand umgicks med varandra och snabbt återvände till Göteborg där de så småningom flyttade till villan i Billdal eller Hovås och övertog faderns advokatpraktik vid Avenyn.
   
Nej, då var det värre med Malmöbratsen, uppväxta på Limhamn eller Ribersborg. Inte sällan stora i käften och välbyggda blev de snabbt marskalkar och fanbärare i Lunds studentvärld. Det var de som räddade universitets ära under åren kring 1968 när andra hade läst gamla böcker och liknande och ville förändra världen. Malmöbratsen läste inte gärna böcker och undvek därmed många tråkigheter. De brukade ha sommarhus nere på Näset och en viss faibless för sportbilar. Deras tillgjorda Malmöitiska var nog det svåraste med dem, vill jag minnas.

Fler brats!
Och till sist: vem är det Piraten skildrar om inte de skånska adelsbratsen, odågor som häckar i Lund medan de förskingrar familjeförmögenheten på uteliv, spel och dobbel. Som jag ser det borde Lunds universitet helt enkelt ta upp odlandet av bratsen som sin affärsidé. Universitetet är ju inte särskilt vetenskapligt framstående, men ganska trevligt. Så har det på senare år också i första hand lockat med blommande magnolior och blånande majnätter och det är väl det som har burit frukt nu i kretsarna kring Stureplan. Lunds universitet är ju också ganska fattigt och skulle behöva rejäla kassatillskott. Det är så klart i bratskretsar de blivande donatorerna finns. Rätt skött kan det här ge universitetet en lysande framtid.
Lucifer

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL