Lund och klimatfrågan

Lund är förmodligen en av klimatkrisens vinnare. Det lär ta några hundra år innan det stigande havsvattnet når kommunens lägsta punkt (ca 7 m.ö.h. i ån vid Värpinge). Dessförinnan har det ställt till mycket elände på bland annat Falsterbonäset och fördrivit Maria Borelius och ett stort antal andra höginkomsttagare (och förhoppningsvis goda kommunalskattebetalare) till torrare marker, antingen de nu anländer som båtflyktingar eller rattar sin BMW.
Det kommer att ropas på diverse tekniska lösningar och LTH får ett uppsving. Kommunens goda jord kommer att uppskattas ännu mer när det ska odlas betor för etanoltillverkning. Den växande stormfrekvensen kommer att gynna LundaVind och andra vindmölleintressenter. Redan i sommar har det blivit god sötma i spaljédruvorna, och det är inte svårt att föreställa sej vingårdarna på Romeleåsens mjuka sydsluttning.
Ändå hoppas vi att Lundaborna fortsätter att agera mot klimathotet efter den goda starten i lördags, och visar solidaritet inte bara med Seychellerna (rubriken på vänsterpartiets trafikprogram i förra kommunalvalet) utan även Skanör och andra trakter som hotar att dränkas.
Kommunalpolitiskt handlar det förstås mest om att reducera den fossilbränsledrivna trafiken, det vill säga bilar, flyg och diesellok, långt utöver målen i LundaMaTs II. Så sent som i somras gällde argumentationen mest resurserna, det vill säga uttömningen av oljereserverna som skulle driva upp bensinpriset. Nu är det (åter) växthuseffekten

som står i förgrunden. Men kombinationen av dessa faktorer borde vara skäl nog att stoppa all fortsatt utbyggnad av bilvägsnätet i kommunen, att förbjuda kommunala tjänsteresor med flyg etc. Ett ämne som upplagt för gemensamma dv-mp-s-v-motioner. Vem hinner först med ett initiativ?


Väderprognos för de kommande 1000 åren:
Mer regn

Men eftersom den utomparlamentariska kampen enligt mångas utsago är viktigast gäller det att fortsätta manifestationerna på Stortorget. Och hindra anarkisterna från att reta folk genom att gå för fort fram och skära sönder bildäck.
Gr

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL