Mer om klimatfrågan
Det kom ett mail till VB
Det publiceras nedan men det känns så pass viktigt att vi ville uppmärksamma det ytterligare. Klimatfrågan är en av de mest beskrivna ämnena i VB och en som tidningen gärna uppmärksammar mer. VB kan inte ta upp den kastade handsken att försöka dra igång de föreslagna aktiviteterna så vi skickar frågan vidare till de politiska partierna i Lund.
   Åtminstone de rödgröna borde kunna agera, kan man hitta en mer angelägen fråga att hålla igång det tidigare samarbetet kring. Det vi i VB kan göra är att hålla våra spalter öppna och efter ringa förmåga sprida de initiativ som kommer från den grupp eller nätverk som förhoppningsvis bildas med det snaraste.
   Eftersom vi vet att vi har läsare i nästan alla partier i Lunds fullmäktige så kan ni härmed anse er informerade om behovet av gemensamma initiativ. Vi kommer att följa frågans vidare utveckling med stort intresse. Ta det som ett löfte, inte som ett hot (VB är inte den sortens tidning!).
Red

Apropå Bertil Egerös idé om visning av Al Gore-filmen
Jättebra idé att visa filmen för politikerna i stan! Utvidga den gärna till skolor och arbetsplatser också. Varför inte starta ett nätverk kring klimatfrågan likt det som fanns under kärnkraftsomröstningen?
   Vi måste alla nu bidra med energi i denna fråga. Från England har jag hämtat en annan idé som nyligen lanserats av en Mp David Fleming, Energy and the commom purpose. I korthet bygger den på att vi alla får ett elektroniskt konto-kort med en viss tilldelad mängd koldioxid.
   När jag tankar bilen dras en summa från kortet, när jag betalar min elräkning, flyger etc. Sedan kan jag själv välja om jag vill pendla med bil till jobbet eller ha ett energislukande hus eller göra semesterresor med flyg… bara jag håller mig inom min koldioxid- kvot varje år. Detta gäller enskilda medborgare. I förslaget finns också hur kommuner, stat, industrier och företag ska hushålla med sina kvoter.
   Är detta en idé att lansera i Sverige?
Marie-Louise Steiner

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL