Vanliga undringar kring Demokratisk Vänster
Det finns förstås alltid en hel del funderingar och undringar bland väljarna när det startas ett nytt parti. Demokratisk Vänster har samlat några av de vanligaste undringar som man stött på bland lundaborna när det gäller Demokratisk Vänster. Nedan återger vi såväl undringar som de svar som partirepresentanterna brukar ge. Vi har också skrivit ner hur – på ett ungefär – vi brukar svara.

Behövs det verkligen ett nytt parti? Finns det inte tillräckligt med partier?
Vi tror inte att det finns behov av ett nytt parti så där i största allmänhet. Men vi tror att det finns ett klart behov hos lundaborna av ett nytt radikalt rödgrönt parti, ett vänsterparti som inser att social rättvisa, jämlikhet och jämställdhet samt värnandet om miljön inte bara går att förena, utan är två sidor av samma mynt.

Men varför ett nytt parti just nu?
Det enklaste svaret på den frågan är väl att det just i år är val. Men om vi går lite djupare så är det ju nu tydligare än någonsin att socialdemokraterna inte vill lyfta baken från betongbänken, att miljöpartiet inte är ett vänsterparti och att vänsterpartiet i praktiken sätter miljöfrågor långt ner på dagordningen. För vänsterpartiets del hänger detta förstås samman med partiets nyligen genomförda definitiva kursändring mot att återinta gamla historiska positioner. Åter dominerar troende kommunister i styrelser på såväl lokal, regional som nationell nivå. Vi tror att många lundabor vill ha ett vänsteralternativ som bygger vidare på lundavänsterns öppna, odogmatiska och dialoginriktade politik.

Låt gå för att ni har rätt i det, men genom att ställa upp splittrar ni ju de rödgröna rösterna och därmed riskerar den rödgröna majoriteten att gå om intet?
Tvärtom, genom att vi ställer upp erbjuder vi ett alternativ för de väljare som hittills känt sig hemlösa.

Ni säjer att ni är ett ”frihetligt vänsterparti”. Innebär det att man måste vara socialist för att bli medlem i eller rösta på Demokratisk Vänster?
Självklart inte! Vi vänder oss till alla med hjärtat till vänster som vill vara med och skapa en grönare värld!

Men hur skiljer sig konkret er politik från den som s, mp och v hittills fört?
Vår konkreta kommunalpolitik finns redovisad i vår valplattform, ”För en ny och radikal rödgrön politik i Lunds kommun”. Här kan vi nöja oss med att peka på att vi vill ge en helt annan tyngd åt park- och naturvårdsfrågor, åt tillgänglighet och delaktighet för funktionshindrade samt åt de hemlösas

situation. I övrigt ser vi inte som vår huvuduppgift att profilera oss mot de rödgröna – tvärtom, vi vill stärka den rödgröna sidan i lundapolitiken och bidra till att förhindra en borgerlig majoritet.

Så om det blir ny rödgrön majoritet i valet betraktar sig DV som en del av denna?
Javisst, givetvis. Det är just för att förhindra en borgerlig majoritet som vi ställer upp.

Efter en valseger för er och de partier som styr idag kommer nialltså att sätta er ner och skriva ett gemensamt kommunalt ”regeringsprogram” med de andra partierna?
DV är berett att ge sig in i sådana diskussioner. Men om vi slutänden kommer att skriva under ett gemensamt program beror förstås på vad det går att komma överens om. Ett gemensamt program präglas ju oftast av det parti som vill minst inom ett politikområde, det har märkts tydligt under den här mandatperioden, där sossarnas tassande försiktighet på miljöområdet i alltför hög grad präglat politiken.

I era grundläggande ideologiska utgångspunkter säjer ni att ni står för internationell solidaritet? Hurkan man göra det som ett lokalt parti?
Som lokalt parti tror vi att det viktigaste bidraget till internationell solidaritet vi kan ge är att ta vårt ansvar för miljö- och klimatfrågor där vi verkar, dvs. i Lunds kommun.
    Men det finns också andra konkreta saker som kommunen kan göra: vi kommer att verka för mera resurser för utbyte med kommunens vänorter i tredje världen, och vi vill att dessa vänorter ska bli en mera levande verklighet för lundaborna. Vi kommer också att verka för att kommunen ska handla rättvisemärkta produkter.

Men är det ändå inte lite futtigt att starta ett lokalt parti när man har ett internationellt perspektiv? Borde ni inte åtminstone ha satsat på ett rikstäckande parti?
Som bekant har vi bara ett jordklot och det är i dag väldigt litet, dvs. vad som händer i Libanon, Irak, Sydafrika, Indien eller Latinamerika påverkar även oss här i Sverige och i Lund. Någonstans måste man börja. Och nog vore det väl lite förmätet om vi i Lund skulle dra igång ett rikstäckande parti …
    Vi ser oss som en del av de lokalt förankrade partier som håller på att växa fram på olika håll i landet, en rörelse som är en del av den nödvändiga omvandling och förnyelse som vänstern i Sverige måste genomgå om den ska kunna bli en maktfaktor att räkna med i politiken. Vem vet, i valet år 2010 kanske dessa lokala vänsterpartier blivit flera och starkare och kanske kan skapa ett alternativ i riksdagsvalet också … Det är väl en spännande tanke?!
Ulf N

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL