Skandaler och medlöpare
Jag skrev i VB för en vecka sedan att nu vägde skandalerna jämnt i politiken och att vi då kunde få slippa dem. Jag hade fel, det blev inte så. I stället har det dragits fram ytterligare affärer, låt vara inte helt färska. Göran Persson bygger ett dyrt hus i Sörmland, det visste vi, men nu tycks han ha glömt anmäla en plan för arbetsmiljön. Big deal, som man säger. Då är det värre med en SSU-ordförande som blir snörfull, börjar slåss och vräker ur sig vad som helst. På moderatsidan har det snarare dämpats. Herregud vem som helst kan väl vara lite för optimistisk med sina avdrag, sägs det. Jag kan inte förstå annat än att tidningarna i fallet Carlsson ger en uppenbart falsk bild. Det handlar inte om hoppfulla avdrag utan om bedrägligt förfarande. Mera allmänt: jag fruktar att partierna har särskilda affärs- och skandalgrupper som jobbar med att ta fram material så att de kan presentera ett fall i veckan fram till valet.

Malmö, Malmö
En affär som har pluppat upp på nytt handlar om Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu. Han och f.d. landshövding Holgersson som är i samma sits är verkligen praktfulla i sin oskuld. De har ju bara blivit bjudna på en liten resa, närmast som födelsedagspresent. Vem som bjöd? Malmö store man när det gäller IT, Dan Olofsson med sina Sigmaföretag. Han har byggt en liten trevlig safarianläggning i Sydafrika och vad är naturligare än att bjuda ner några vänner och affärsbekanta?
   – Jag känner mig 100 procent ren och vit, säger Reepalu till Sydsvenskan. Jo, och jag är helt övertygad om att han talar sanning, han känner sig verkligen ren och vit. Vad är naturligare, vänner och affärsbekanta emellan, än att umgås några veckor på ranchen i Sydafrika. Det skapar goodwill och goda kontakter mellan grabbarna och det är väl brukligt att det är säljaren som bjuder, så är det ju på den enklaste affärslunch. Det är just omedvetenheten som är det centrala här. Inte en tanke på att det kan vara något problem. What, me worry? Just den oskuldsfulla minen hos Reepalu bör ses som en särskilt graverande faktor i den fällande domen. Om de är så förbannat intresserade av vilda djur skulle de väl kunna åka till
Skånes Djurpark?
   Lund har sina sidor, och kniper det skulle vi nog kunna pressa fram några kommunalpolitiska skandaler från Lund också. Fast här tenderar de att var mer alkoholrelaterade. Vi slipper dock sådana dåligheter som höstens Americas Cup i Malmö, subventionerade för några gäng internationella jetsetare, tävlingar som inte gick att se! Man avundas inte Malmöväljarna som ska ta ställning mellan det gamla inkompetenta borgargänget som brukar köra ekonomin i botten och så dessa glada gossar som tycks sakna normalt omdöme. Jo, man skulle kunna rösta på Anneli Philipson (v), men hon lär väl knappast få egen majoritet.

Medlöperi förr och nu
Jag ser i dagens SvD att Lars Leijonborg vill ha en ny utredning om det svenska medlöperiet med Tyskland under andra världskriget. Det tycker jag är en god idé, det finns säkert mycket som inte kommit fram. Dvs. det verkar i deras text som om det var neutralitetspolitiken de vill komma åt och då blir det något annat. Då brukar det handla om att vilja svärta ner neutralitetspolitik i största allmänhet, ochden under kalla kriget i synnerhet och därmed dess nuvarande fortsättning. Problemen var ju annars att Sverige inte alltid följde neutralitetspolitiken under kriget utan ofta frivilligt gjorde som tyskarna sa. Det berodde nog mest på att Sverige och speciellt den bildade borgarklassen, ämbetsmännen, militärerna etc. såg upp till och beundrade den starka tyska kulturen. Det var till Tyskland borgarna skickade sina ungdomar för att gå i skola ett år, det var det tyska språket som gällde, det var den tyska filmen som var främst och visst var väl den tyska industrin, forskningen och militärmakten främst i världen?
   Det är klart att det är svårt att kritisera och ta avstånd när man står under starkt kulturellt inflytande. Ni minns kanske de ohyfsade ungdomar som skrek ”USA ut ur Vietnam” 1965, ja rent av ”USA mördare”. Visst var det väl olämpligt. Och visst tyckte väl Leijonborg att skulle vara naturligt att modigt sluta upp vid USA:s sida i Irak? Och att gå med i den militärallians där USA är den helt dominerande makten. Men det är kanske inte medlöperi? Medlöperi fanns väl bara förr?
Lucifer

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL