Dubbelspel och miljösvek av vänsterpartiet
I Lund framstår vänsterpartiet som motståndare till trafikplatRåby. I förra veckan behandlade kommunstyrelsen en överenskommelse med Vägverket om trafikplats Råby och Sydöstra ringvägen. Och visst, v sa nej. Men vad säger v i regionen?
   Notan för överenskommelsen lyder i dagsläget på drygt 111 miljoner kronor. Då inkluderas även Sydöstra Ringvägen som är både en följd av och en förutsättning för att trafikplatsen ska byggas. Vänsterpartiet röstade alltså nej. Man är emot trafikplatsbygget.
   Går vi uppåt i vänsterpartiets beslutshierarki ser det annorlunda ut. I Region Skåne har vänsterpartiet (19 januari i år) röstat för ett anslag från regionen på 5 miljoner kronor till trafikplatsen. Väljarna hamnar i beråd. Är v för eller emot trafikplatsen? Vad är vänsterpartiets politik, egentligen?

Partistyrelsens talesman

I vänsterpartiet, det ska man hålla i minnet, är det distriktsstyrelsen som direkt styr regionpolitiken. Om man dessutom beaktar det faktum att den v-representant som främst agerat för regionens ekonomiska stöd till Trafikplats Råby också är vänsterpartiets centrala partistyrelses talesman i miljöfrågor

måste nog slutsatsen bli att vänsterpartiet, oavsett vad dess representanter i Lund säger, stöder byggandet av trafikplats Råby.
   Man kan notera att i denna fråga spelar även mp dubbelt: i Lund är man mot Råbyavfarten och Sydöstra Ringen, i regionen beviljar man anslag för byggandet av trafikplatsen.

För eller emot ESS?
En annan miljöfråga där v också talar med dubbla tunga är ESS-anläggningen. I Lund röstar vänsterpartiet mot att kommunen deltar i lobbyorganisationen ESS Scandinavia (den som lobbar för att ESS-anläggningen ska placeras i Lund), och hävdar att en eventuell placering i Lund av anläggningen måste föregås av en miljöprövning.
   I Region Skåne har vänsterpartiet redan bestämt sig: Lund ska inbjuda ESS att etablera sig i staden. Vänsterpartiets främste talesman i miljöfrågor röstar därför för regionens medlemskap i ESS-Scandinavia, ett medlemskap som kostar skattebetalarna nästan en halv miljon kronor under 2006.
   Dessvärre är ju dessa exempel på svek i miljöfrågor från vänsterpartiets sida inte de enda väljarna sett under senare år.
Ulf Nymark
Demokratisk Vänster i Lund

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL