För en ökad politisk realism!!
I förra veckan kunde man läsa Timothy Garton Ash berätta om några demonstrationer i Oxford. Det handlade om en djurrättsdemonstration som protesterade mot byggandet av ett laboratorium där man skulle bedriva djurförsök. Mot denna stod en annan demonstration bestående av lärare och studenter i Oxford som ropade följande välgjorda slagord: ”Stand up for science! Stand up for research! No more threats, no more fear! Animal research, wanted here!”
   Jag är ingen vän av plågsamma durförsök, men jag uppskattar att det tas fram läkemedel och just därför tycker jag också jag bör vara beredd att försvara att de provas på djur. Det är ungefär som att jag måste acceptera att det dödas djur om jag inte vill vara vegetarian.

Inte vid mitt sommarhus!

Denna faktiskt ytterst måttliga grad av realism saknar man ofta. Mitt favoritexempel är kampanjen ”Inga gruvor på Österlen” där nunnorna på klostret i Mariavall och greve Piper på Högestad var emot att man sökte efter zink på deras ägor. Det ordnades en storartad gala på Christinehof med Dan Hylander, Pernille August, Mikael Wiehe, Totta Näslund och Gustaf Fridolin i Grön Ungdom som krävde ”totalstopp för gruvor på Österlen”. Jag antar att de aktuella
personerna inte är emot användandet av metaller som zink. Men de ville, antar jag, ha eventuella gruvor någon annanstans, inte i sitt eget sommarviste. Här i VB har vi också nämnt en liknande historia uppe i Röstångatrakten. Det handlade där om att man hade stora fyndigheter av kaolin, en sorts porslinslera som används för bestrykning av papper så att det får en hård jämn yta. Det importeras nu till den svenska pappersindustrin. Också där var protesterna våldsamma. Där stod inte Österlenmystiken till buds för att elda sinnena men också där fanns det utflyttade stadsbor som försäkrade att åkrarna kring Billinge rymde omistliga naturvärden. I det ärendet tror jag att regeringen inte har fattat beslut ännu.

Fler gruvor till Österlen!
Det är naturligtvis så att det behövs fler gruvor på Österlen om vi vill att det ska vara en levande landsända och inte bara en samling sommarhus. Vi som har rötter där och bryr oss om landsändan borde ställa upp för det. Där har väl inte varit någon gruva sedan man bröt flusspat vid Brantevik på 40-talet och i Onslunda på 50-talet. Gruvor ska naturligtvis få anläggas med hårda restriktioner om miljöhänsyn och återställning. När vi nu har Oxfordexemplet för ögonen, är det inte dags för en demonstration för fler gruvor på Österlen?
Lucifer

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL