För en ökad politisk realism!!

Till denna tidning har inkommit klagomål över att Nidhögg vid upprepade tillfällen utsatt det v-märkta regionrådets (tillika 1:e vice ordförandens i regionens nämnd för regional utveckling), Vilmer Andersens, politiska gärning för kritisk granskning. Klagaren menar att det är snudd på personförföljelse. Som alltid lyhörd för läsekretsens önskemål garanteras härmed att Andersons namn inte ska nämnas vidare i denna veckas spalt.
   Ser i det stora bladet att den rödgröna majoriteten i Lund för sin ekonomiska hushållning får beröm från något oväntat håll: Klas Eklund, lundabo och chefekonom på SEB-banken. För dem som var med när det begav sig, dvs. slutet av 1960 och början av 1970-talen, är Klas dock mera känd som ivrig anhängare till Kommunistiska Förbundet Marxist-Leninisterna (KFML) och en av de främsta apostlarna för Maotsetungs (man stavade så på den tiden) tänkande. Frågan är väl närmast om de rödgröna ska känna sig smickrade eller oroade av Eklunds beröm.
   Från huvudkommunen når oss tidender från budgetförhandlingarna. Vänsterpartiets budgetförhandlingsgrupp har ju genomgått en kraftig ”makeover” (som det heter på nysvenska). Enligt uppgift gick erbjudande om att delta i gruppen ut till flera mera framträdande kommunister, bl.a. Kalle Larsson. Dessa tackade dock nej till erbjudandet. Anledningen till detta uppges inte, men en god gissning är väl att det är sällan sådana förhandlingar avslutas med alldeles snövita händer.
   För en tid sedan spåddes i denna spalt att två av de kvinnliga toppkandidaterna
på vänsterpartilistorna i länet skulle heta Philipa Maugham och Petra Ahlbom. Så blev det inte. Tipset var dock inte så uselt som det kan synas. På ett relativt sent stadium ändrade sig de i distriktet regerande kommunisterna och bestämde sig för andra namn. Varför det blev så är okänt, och det är sannolikt lika bra att det så förblir.
   Mats Olsson, vice ordförande i kommunstyrelsen och nybliven styrelseledamot i den krympande v-partiföreningen i Lund, varnar den nybildade och lokalpartisyftande föreningen Demokratisk Vänster i Lund för att splittra vänstern. Man kan förstås undra om Demokratisk Vänster, som enligt egen utsago vill bli ett brett vänsteralternativ verkligen splittrar vänstern. Vänstern i Lund är redan i kraftigt atomiserad och vänsterpartiet är på stark reträtt. Det behövs utan tvekan en samlande kraft inom vänstern. Om Demokratisk Vänster kan bli denna kraft återstår förstås att se. Ingen ska dock ifrågasätta Mats gedigna erfarenhet i splittringsbranschen: han var på sin tid en av de drivande vid de extremt moskvatrognas utbrytning ur VPK på 70-talet, vilket resulterade i bildandet av det patetiska Arbetarpartiet Kommunisterna (APK).
   Inte utan viss förvåning noteras att en vänsterpartist från Malmö som ingår i presidiet i Region Skånes regionala utvecklingsnämnd har röstat för ett anslag på 5 miljoner till Trafikplats Råby, en trafikplats som hans partikamrater i Lund ihärdigt motarbetat.
   Tillfreds med att ha infriat det inledande löftet om att inte nämna v-regionrådets namn drar sig Nidhögg tillbaka för att njuta den relativa värme som knaprandet på Yggdrasils rötter skänker.
Nidhögg

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL