Tankar i kylan
Livsandarna vaknar till liv så här års, tycker jag, i takt med att ljuset återvänder och dagen blir längre. Det vackra vintervädret gör också sitt till. Men ibland kan man förstås känna sig lite trött. Som tur är finns då inkännande röster att lyssna till. Följande stod som ingress till en artikel i Expressen i måndags:
Vanlig vintertrötthet kan vara smygande depression. Psykologen slår larm: Varannan svensk i riskzonen. Läs också: 6 tecken på att du är drabbad.
Jag kollade aldrig, men det skulle inte förvåna mig om flera av tecknen pekade på att jag har något smygande och befinner mig i riskzonen. Det är nog lika bra att sjukskriva sig direkt för såvitt man inte direkt ställer sig i kön till psykiatrin. Eller det kanske hjälper med några tyska örtdekokter?

Kallt och dyrt
Jag läser att regeringen efter förslag av miljöpartiet tänker bevilja skattelättnader om ca 1000:- per år till 300 000 glesbygdsbor i fyrtio kommuner i norr. Motivet är att de behöver kompensation för kylan däruppe. Ja, det kan bita en del i kinderna så här års och det blir ju dyrt för den enskilde som kanske behöver lägga in ett extra vedträ då och då. Här i Skåne har vi ju den eviga blåsten och den kan vara väl så besvärande ibland. Jag tycker nog att vi kan vara värda en hundralapp eller så, och visst skulle väl miljöpartiet behöva lite rösttillskott här också. Också stockholmsbor är det ju synd om, det är rätt glest i Stockholms förorter och till det kommer ju nu de betungande trängselavgifterna. En liten tröstepeng kanske?
   Det mest fascinerande är att centerpartiet gått till omedelbar motattack där de avvisar förslaget. Centern var tidigare ett intresseparti för bl.a. glesbygdsbor och borde under normala omständigheter ha utbrustit i: Äntligen, mer sånt! Nu är de bara förbannade och förtrödna. Det ser ut att bli en intressant valrörelse.

Folkförsvaret
Folk och Försvar är en statlig organisation som har en årlig konferens på ett utvalt högfjällshotell. Den går ut på att journalister
och politiker ska bada bastu och dricka whisky på rummen med generalerna. Det svenska försvaret är en militär och ekonomisk katastrof, men här uppstår en årlig gemenskap som medverkar till att det inte blir några besvärande rubriker. I år hade man bjudit in kronprinsessan Victoria (hade inte Madeleine passat bättre?) och Ukrainas utrikesminister. Kanske funderar man på att återupprätta alliansen från Karl XII:s tid mellan Ukraina och Sverige mot den gemensamma fienden Ryssland.
   En klassisk politisk metod när man vill ändra på något men inte vågar gå ut med det direkt är att svältföda verksamheten. Finland har halva Sveriges försvarsbudget, men kan ställa 350 000 man under adekvata vapen. I Sverige är numera motsvarande siffra 5000 man till vilket kommer möjligheten att ställa upp en bataljon som enbart består av överstelöjtnanter. Vart alla pengarna då går? De går till att köpa ett par hundra JAS-plan och till militära byråkratier som Försvarets Materialverk. Det är ju också himla dyrt att elda upp alla gamla uniformer, spränga sönder nybyggda befästningar och bli av med tusentals elverk. Det svenska försvaret är så nedskuret att det snart inte går att driva en egen försvarspolitik och klara Sveriges internationella åtaganden, anser ÖB enligt SvD. Mycket riktigt menar försvarsetablissemanget med ledarskribenter att enda lösningen är att snarast gå med i Nato. Moderater och folkparti tycker detsamma, men tänker inte ta upp det utan vill låta det hela falla ut som ett moget äpple, ungefär som när regeringen Carlsson fick oss med i EU.
   Nato är en organisation som i allt väsentligt styrs av USA. USA har förklarat sig berett att starta krig när helst det finner det förenligt med sina syften och har demonstrerat både det och sitt sätt att föra krig i Irak under några år. USA styrs just nu av en oskicklig president som dock har fördelen att han talar klarspråk, och USA:s politik har i princip varit densamma under mycket lång tid. Den svenska försvarsberedningen har förklarat att det finns inget krigshot i Europa på tio års sikt och vi har därför avvecklat vårt invasionsförsvar. Varför i all världen skulle vi gå in i Nato?
Lucifer

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL