Fångat i flykten

 
 


Ohly har nu grubblat färdigt på frågan vad han ska kalla sig. Han har bestämt sig för att inte längre kalla sig kommunist. Eller som han själv säjer i ett brev till alla partimedlemmar: han ska ”fortsättningsvis svara nej på frågan” om han är kommunist. Det är – på sin höjd - en kvartshjärtad omvändelse. Och därtill, om än inte direkt under galgen, så i varje fall på randen till fyraprocentsspärrens ättestupa. Men han är fortfarande kommunist. ”Det är begreppet, inte innehållet, som jag lämnar”, säger Ohly till massmedia. Kanske ett fall för Konsumentombudsmannen – ”falsk varudeklaration”?
   Enligt vanligtvis välunderrättade källor (läs: korpduon Hugin och Munin) ska nu Ohly gripa sig an med grubbeluppgift nummer två: ”Ska jag fortsätta att kalla mej partiledare?”

Hurra för förstatligande!
Apropå vänsterpartiet. Partiet har som bekant publicerat ett ekonomiskt policydokument, vilket anger färdriktningen för vänsterpartiet framöver. Tankegångarna i dokumentet har, fullt berättigat, väckt debatt. För säkerhets skull dementeras här genast alla rykten om att dokumentet bär rubriken: Vägval Sovjet. Förståeligt är om endast få av VB:s läsare orkat plöja igenom det digra aktstycket. Dunkle draken har dock kämpat sig igenom texten. Som en extraordinär läsarservice tillhandahålls nedan en kortversion av dokumentet.

Kortversionen:
Statlig företagsamhet – toppen! Förstatliga och

 

kommunalisera! Kuckumaffens med ökad inflation! Privat företagsamhet – usch och fy! Men lite grann sådan kan få finnas kvar – i varje fall tills vidare. Kooperativ: kan bli ett nödvändigt ont som vi får stå ut med – men de får absolut inte konkurrera med statlig och kommunal verksamhet. Slopa alla avgifter inom kommuner, stat och landsting! Höj skatterna igen – särskilt kommunalskatten! Minska jobben i privat sektor – det är slöseri med nya jobb där! 200 000 nya jobb i offentlig sektor! Inför nya maffiga skatter! Stryp den privata företagsamheten! Och återigen: höj skatterna! – och förstatliga!

P-arbetarsovjet
Andan i dokumentet är fängslande: ”Väljarna har säkert glömt de misslyckade och förödande statssocialistiska experimenten i Sovjet, nu kan vi äntligen köra fram det igen!”
   Speciellt fascineras dock draken av dokumentets förslag om de kommunala församlingarnas framtida uppgift: Fullmäktige ska bara besluta om målen för de olika verksamheterna och dela ut kosing, själva verksamheten ska sedan drivas av brukare och anställda gemensamt – i endräkt och harmoni får man anta. Draken gottar sig redan åt tanken att se Regander organisera en P-arbetarsovjet inom kommunens parkeringsbolag och njuter av det inre ögats syn: Lorimer oförtrutet kämpande för att göra vatten- och avloppsbrukarkollektivet till en kamporganisation.
   Fast om nu det nu är så förträffligt med statligt ägande, varför vill inte planekonomisterna i vänsterpartiet förstatliga rubbet på en gång när man ändå är i farten? frågar sig draken och knaprar förundrad vidare på Yggdrasils rötter.

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL