Vänsterpartiet och regeringsfrågan

Det fanns flera nya och intressanta inslag i det utkast till valmanifest som Lars Ohly i lördags presenterade på en valupptakt i Uddevalla. Inte minst att vänsterpartiet vill lyfta miljöfrågorna och har målet att inom tjugo års tid reducera den svenska bensinförbrukningen med hela 80 procent, förmodligen genom en blandning av piska och morot. Det tycks vara ett stort etanolprojekt som skymtar. Intressant, men inte invändningsfritt, var också hans uttalande att "motsättningarna i partiet nu ska vara glömda".

 
 

Men mest överraskande, och förbryllande, var nog hans uttalande (enligt Bohuslänningen 30.5): "Vi är beredda att förvalta rösterna och sitta i en regering."

Dubbla budskap
Öppenheten för ministerposter har ju tillhört det som skilt VVV-minoriteten från huvuddelen av partistyrelsen, som menat att inte minst socialdemokraternas EU-politik skulle omöjliggöra ett samarbete på högsta nivå. Nu öppnades för ett sådant "Ohly var också kristallklar i sitt budskap att vänsterpartiet vill sitta i en regering", skriver tid-ningen. Och notera att hans uttalande gjordes innan den franska folkomröstningen hade ägt rum.
   Efter omröstningen, alltså två dagar senare, hotade Ohly att bryta samarbetet med regeringen om den inte avbröt arbetet med EU-författningen. Knappast ett förtroendeskapande krav från en som vill in i en s-regering. Hur går detta ihop?
   Och hur går det ihop med följande citat ur en skrivelse från par-tisekreterare Pernilla Zethraeus: "I valutvärderingar har partiledningen tidigare fått kritik för att man vid vissa tillfällen hotat med misstroendevotum eller att avbryta samarbetet med s och mp. Vi har definitivt inte tjänat opinionsmäs-sigt på det, snarare tvärtom. Hot lönar sig sällan i politiken."

Bereskap för nyval?
Partisekreterarens skrivelse är föranledd av ett krav från v-distriktet i Stockholm om att kräva misstroendevotum mot regeringen för att den inte anordnar folkom-röstning om EU-författningen.
   Kravet från ledningen för par-tiets största distrikt har alltså av-visats av en majoritet i partistyrel-sen men drivs vidare. Stockholmarna har, påminnande om vad Sören Wibe & co. gjort i s-partiet, lusläst partistadgarna och funnit bestämmelsen: "Rådgivande om-röstning skall även genomföras om partiföreningar, som tillsam-mans omfattar minst en tredjedel av partiets medlemmar, efter beslut på medlemsmötet så begär."
   Stockholm trotsar alltså partistyrelsen och tycks bland annat få stöd av styrelsen för det näst största distriktet, Skåne.

 

Skånedistriktet har uppmanat sina partiföreningar att ta ställning till omröstningskravet. I Lund ska det ske tisdag den 7 juni (IOGT-huset kl. 19). Går omröstningskravet igenom, ger omröstningen majoritet för misstroendevotum och partistyrelsen känner sej nödsakad att följa det kan de politiska konsekvenserna bli betydande. Zethraeus varnar: "Partiets allmänna uppfattning är att man ska vara mycket restriktiv med att väcka misstroendevotum. Det handlar inte bara om att göra politiska markeringar utan även att vara beredda på att sätta nyvalshotet i verket."

Ett vågspel
Ett nyval i det aktuella läget skulle naturligtvis vara ett vågspel för det ekonomiskt svaga och opi-nionsmässigt försvagade vänsterpartiet men naturligtvis också för socialdemokraterna. Som dock kanske skulle lokas av möjligheten att slå till med ett nyval nu innan Feministiskt initiativ, vårdpartiet och andra har hunnit formera sina styrkor.
   Nu är nyval en högst osannolik utgång eftersom miljöpartiet inte lär gå med på misstroendevotum, varför kravet skulle bli en ren symbolhandling. Men återigen står initiativet i direkt strid med Lars Ohlys nyfunna vilja att bli minister. Ett sådant parti skulle socialdemokraterna vilja ta i ens med tång.

Dubbel kluvenhet
Lars Ohly talar alltså om att motsättningarna i hans parti är över-vunna. Kravet från en stark falang på omröstning och misstroende är ett vältaligt bevis för att så inte är fallet. Därmed kan hans utspel om avbrutet regeringsstöd ses som ett försök att ge ett köttben åt en besvärlig opinion, att sitta på två stolar samtidigt.
   Man kan se en parallell med utspelet om den femfaldiga minskningen av besinförbrukningen. Ohly säger själv att det kan behövas piskor i den processen, men i den senaste budgetuppgörelsen var det v som stoppade en bensinskattehöjning som mp och s ville ha.
   Dubbla budskap får nog i längden både samarbetsparner och väljare att tappa förtroendet för ett parti.
Gunnar Sandin

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL