Liket lever

 
 

Den gångna söndagen var naturligtvis en stor dag för demokratin och Europa och vi har alla anledning att vara tacksamma mot de franska väljarna. Inte för att den s.k. konstitutionen skulle vara så mycket sämre än det lappverk av fördrag från Maastricht, Nice m.fl platser som gäller nu. Poängen är förstås att den tvingar den politiska och byråkratiska eliten i Europa att stanna upp och kanske nästa gång förklara och lyssna på folk och inte bara köra sitt eget race. Politiska eliter gör ofta som de vill utan att fråga folk, men då och då blir de övermodiga och tror att vi gärna ställer upp och legitimerar deras beslut. När de då får mothugg brukar de höja rösten, hota med arbetslöshet eller allmänna politiska katastrofer. Det kan få det som de vill – EU-omröstningen vanns med stöd av SAF och LO och deras pengar – men det kan också gå som i den svenska EMU-omröstningen och den franska i söndags.

Populist –javisst!
När man resonerar så brukar man kallas populist, vilket är ett skällsord i politiska sammanhang. Jag ser det som ett hedersord, likvärdigt med demokrat. Det betyder inte att folket alltid har rätt, verkligen inte. Men om man tar demokrati på allvar ska man väl ändå lyssna på vad folk säger och diskutera, ta och ge argument och hitta kompromisser och gemensamma ståndpunkter?
   Men just nu tycks det mest handla om s.k. damage control. Den politiska eliten i vart och ett av de länder i Europa som ska ta ställning försäkrar att inget är förändrat, vi fortsätter som planerat. Så säger Anders Fogh i Danmark och så säger Göran Persson. Det inträffade är djupt beklagligt, men vi går vidare. Men sanningen är ju att ett land har sagt nej, och det finns ingen chans att det skulle hinna ändra sig inom den utmätta tiden. Konstitutionen har fallit, den kan inte antas, och återstående omröstningar är mest att jämföra med opinionsundersökningar.

Ta det lugnt
Det intressanta i situationen är att motståndet mot författningen kommer från två delvis motsatta håll. Det finns en vänster som anser att EU blivit ett verktyg för en globalisering ledd av kapitalet, och en höger som i EU ser ytterligare en byråkratisk nivå som ska hindra det fria initiativet. Det är ingen svaghet i motståndet att EU-projektet kan angripas från två håll. Det visar bara att det inte går att rädda genom att följa någon av de båda. Det finns ingen lösning på sådant, vad det gäller

 

är att hitta sätt att leva vidare. Och sådana sätt finns och de ligger på de vardagliga kompromissernas plan. Det är väl bra att vi kan handla med varandra ganska fritt och att vi kan resa till varandra och prova på att leva och få jobb hos varandra. Men måste vi lägga ner Posten för det? Det är väl bra att vi inte ska börja krig mot varandra, men måste vi sätta upp stridsgrupper som i Europas namn och med amerikanska plan ska skickas runt världen? Måste vi ha en gemensam valuta? Etc. etc.
   Alltså: i stället för att beskärma oss och tala om Europas sammanbott så kan vi väl ta det lite lugnt och säga att det är bra att stanna upp. Europa är inte som USA, vi talar många olika språk och det finns inget underlag i dag för en likformig politik. Vi kan väl ändå hjälpas åt att t.ex. hålla koldioxiden nere. Om vi lyckas med det så kanske vi om så där hundra år har nått fram till att vi kan se Europa som en politisk enhet. Hastigt hopkomna imperier brukar krascha rätt snabbt. Ta det lugnt Europavänner!

Bedagat
Som blåsorkestermedlem har jag alltid ögonen öppna för blåsorkestrarnas roll i politiken. Häromveckan var det Natomöte i Åre och inför detta hade man ordnat en demonstration i Öresund. Sydsvenskans rubriksättare hittade den perfekta tonen: ”Bedagade kampsånger ekade i Östersund” blev rubriken och i artikeln fick man veta att 250 demonstranter gick ett varv runt stan till toner av ”gamla kampsånger som Befria södern och Ung rebell”. Bedagat var alltså ordet.
   I DN fick man ytterligare detaljer: ” I täten gick den kommunistiska Röd front-orkestern från Sundsvall och spelade gamla hits som ’Befria Södern’ (från Vietnamkriget) och ’Venceremos’ (från Chile).”
   Jag har inte kollat fler tidningar, men jag antar att någon tredje kallat melodivalet ”gamla covers”. Melodiernas samband med Natomötet är förstås inget som tidningarna finner det värt att kommentera.
   Jaha, de politiska blåsorkestrarnas tid är väl ute, skulle man tro. Men så läser man ett referat från en av Nej-sidans folkfester i Paris i slutspurten inför EU-omröstningen. Och vad får man man se om inte att stämningen i folkmassan var på toppen, livad som den var av en blåsorkester som spelade ”Bella Ciao”, en bedagad italiensk vänsterlåt från motståndskampen mot fascisterna.
   Än rör sig den ständigt dödförklarade vänstern, det är lärdomen av de senaste veckorna. Hon är inte död, hon är bara sårad.
Lucifer

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL