Pusselbitar

25 000 kronor till orkanens offer i Filippinernablev resultatet av arrangemanget som genomfördes den 29 november av Helgeands församling och Klostergårdsgruppen.

”Därför flyttar allt fler unga israeler till Berlin. En ung generation har fått nog av den högstämda patriotismen, av att vara kanonmat i ständigt nya krig, av tröstlös tjänstgöring i de ockuperade områdena, av den rädslans och hotets politik som utnyttja Förintelsen som en ständig klangbotten”.
Anita Goldman, DN 3/12

Schizoid liberalism
Livsfarliga brister. Barn har dött till följd av att det saknats plats och resurser i svensk förlossningsvård”. Det medför ökad oro, stress och smärta för föräldrar.  Krafttag måste tas innan ”resurs- och platsbristens offer blir fler”.
SDS 2/12

”Skattetrycket i Sverige är, jobbskatteavdragen till trots, fortfarande ett av världens högsta. Välfärden är, jobbskatteavdragen till trots, fortfarande en av världens bästa.” 
   Sydsvenskan argumenterar för det femte jobbskatteavdraget, sedan Claes de Faire ifrågasatt det genom att be Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) att behålla hans jobbskatteavdrag på 600 kronor för att kunna ta krafttag mot sådant som livsfarliga brister i svensk förlossningsvård och det faktum att svensk skola sjunker som en sten.
Sydsvenskan 30/11

”Den höga ungdomsarbetslösheten beror på att den svenska skolan inte fungerar.
EU 4/12

”De som lever minst hållbart är de som är galna i sina villor, bilar och Thailandsresor och samma personer har fått i uppdrag att lösa hur vi ska leva hållbart.” Viktoria Walldin på Sustainability Day Öresund.
SDS 2/12

 

Politiken

Under detta pregnanta namn ger Vänsterpartiet ut ett blad i Lund en gång per månad och massutdelar detta till hushållen i Lund. Bladets utformning påminner till sitt utseende mycket om hur VB såg ut på vår papperstid.
   Även innehållsmässigt så behandlar Politiken oftast samma ämnen som VB. Inte så konstigt eftersom VB:s redaktion och skribenter till övervägande del har hjärtat på ungefär samma ställe som vänsterpartiet.
   Men ibland så finns det material i Politiken som det tyvärr skrivs allt för lite om i VB. För att vidga VB-vyerna så har jag "lånat" en artikel som fanns under vinjetten Teknik i Politiken #10 2013. Red instämmer med kraft i den avslutande meningen. Artikeln är skriven av Politikens redaktör Abe Bergegårdh.
Red


Med zeppelinare - mot framtiden!

Zeppelinare har oförtjänt dåligt
rykte. Till skillnad från vätgas är
inte helium explosivt.

Zeppelinare har en stor potential. Kan man lösa vissa tekniska svårigheter med till exempel barlast så har farkosten stora fördelar genom sin flexibilitet.

Farkosten behöver ingen stor landningsplats som flygplan, ingen omfattande infrastruktur som tåg och är snabbare än fartyg. Dessutom är den bränslesnål. Sammantaget kan den fylla en viktig roll i omställningen av transportsektorn för att minska utsläppen.
   Nu har ett amerikanskt företag - Aeros - meddelat att de har löst frågan om barlastproblemet och siktar på att redan 2015 ha zeppelinare i trafik. Vi följer utvecklingen med spänning.

 

Gunnar Stensson
Efter raset i PISA-mätningen Systemfelen i svensk skola

Friskolereformen och skolans kommuna-lisering är de yttersta orsakerna till den svenska skolkollapsen.
   Friskolereformen genomfördes av Carl Bildts regering. Den föreföll till en början relativt oskyldig, men öppnade vägen för privatisering, konkurrens och vinst – på elevernas och föräldrarnas bekostnad.
   Göran Persson drev igenom skolans kommunalisering. Den splittrade det svenska skolsystemet, som i början av 90-talet hörde till de bästa i världen.
   I stället för friheten och de övergripande perspektiven i ett generellt skolsystem tvingades elever och lärare in i beroende av de 290 kommunerna och deras ledningar.
Läs mer »

Sten H.
Sanningens minut

Ja, så kom då beskedet om Sveriges centrala roll för USA:s massiva avlyssning av rysk teletrafik. Den etablerade försvarslinjen inför detta oerhörda avslöjande står fullt klar: Nej, det är väl ingen nyhet, det här visste ju alla! Detta om ett förhållande som i alla år förnekades och förklarades vara ett led i vänsterns USA-hat och obrottsliga lojalitet med gamla Sovjet. Nu är det bara ointressant, vi kan lugnt glömma det för att i stället ta del av vad som är aktuellt i Idol-tävlingen eller förbundskaptenen Hamrens senaste uttalanden.
   Allan Widman, Folkpartiets skarpaste huvud inom säkerhetspolitiken (major B är ju fullt upptagen med skolpolitiken) överträffar vad man hade förväntat sig genom att framkasta hypotesen att Snowden är betald av ryssarna eller tvingad av dem att snacka skit om Sverige. Förstås Widman inte hur dumt det är?

Oklokt gjort
Vad ska man säga då? Jo, vad som har skett är upprörande och oklokt. Vi är nära grannar till Ryssland och har allt att vinna på att ha ett gott förhållande till grannen.  I gamla dagar fanns förutom det månghundraåriga rysshatet/-föraktet också ett ideologiskt motiv till den borgerliga och folkliga misstron österut – Palme talade ju om antisovjetism. Sådana känslor förväntas vara borta nu, men så fort går det ju inte och man överger inte sin favorittankefigur utan vidare. Den har ju dessutom ständigt kunnat utnyttjas inrikespolitiskt mot arbetarrörelsen och gjort sitt till för att splittra.
   Det är ytterst rimligt att ett litet land försöker ta reda på vad den stora grannen planerar och har för sig. Det är t.o.m. rimligt och försvarbart om man tar en och annan bild på den senaste ryska jagaren och byter bort det på den internationella marknaden där ju USA har mest att ge i utbyte. Men detta handlar om något annat: en massöverföring av i huvudsak obearbetade data och en särskild svensk lag för att möjliggöra detta.
Läs mer »

 

Texter som debatterar fascismbegreppet

För den som är intresserad av den filosofiska diskussionen om den fascistiska ideologin så vill jag rekommendera ”Texter som debatterar fascismbegreppet” i ”Marxistarkiv” samt ”Artiklar om fascism/nazism”.
   Speciellt vill jag rekommendera ett kort och lättförståelig inlägg av Torbjörn Tännsjö: Vad är fascism?
   Torbjörn Tännsjö diskuterar frågan om hur man bäst definierar fascism, med utgångspunkt i Henrik Arnstads aktuella bok Älskade fascism. En av de frågor som diskuteras är ifall politiska rörelser av Sverigedemokraternas sort bör klassificeras som fascistiska.
Tjatte Hedlund

 

Gunnar Stensson
En grundläggande förändring av maktförhållandena i Mellanöstern?

Genève-avtalet (24/11) om Irans kärnkraftsprogram mellan Iran, företrätt av landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif. och USA:s utrikesminister John Kerry i spetsen för de sex nationerna USA, Ryssland, Kina, Tyskland, Frankrike och Storbritannien, innebär ett epokgörande genombrott i relationerna mellan Iran och omvärlden.
   När sanktionerna mot Iran lättar, kan Mellanöstern stabiliseras, oljepriset sjunka och kärnvapenkapprustningen upphöra. Det kan leda till ett närmande mellan USA och Iran och placera USA på den shiitiska sidan i konflikten mellan sunni och shia.
   Genève-avtalet innebär att Iran gör en paus i sitt kärnkraftsprogram de närmast sex månaderna. Under tiden kan diplomaterna arbeta vidare mot en varaktig överenskommelse. Stämningarna i Iran kommer under de sex månaderna att präglas av lättnad och hopp.
   De – och världen – hoppas närma sig slutet på den djupa konflikt som varat mer än 30 år och som fick sin första upprinnelse redan 1953, då CIA avsatte Irans demokratiskt valde ledare Mossadeq och ersatte honom med en USA-vänlig diktator, shahen av Iran.
   President Obama hoppas att Irans folk åter ska få en möjlighet att förenas med det internationella samhället och att misstron mellan USA och Iran långsamt ska kunna arbetas bort.
   Ett långt och riskfyllt amerikansk-iranskt förarbete har föregått överenskommelsen.

Den skarpaste motståndaren till avtalet är Israels premiärminister Netanyahu. Han förespråkar skärpta sanktioner och en hotfullare hållning mot den iranska regimen.
   Det är den linje som president Bush tillämpade 2003. Då hade Iran 160 centrifuger, nu har landet 19 000. Bush misslyckades. Inget talar för att Netanyahu skulle lyckas bättre.
   Saudiarabien och Gulf-staterna är också motståndare till Genève-avtalet.
Läs mer »

I veckans nummer
Musik i kyrkan
Julkonsert med Röda Kapellet
Pusselbitar
av Gunnar Stensson
Sanningens minut
av Sten H.
Politiken
En grundläggande förändring av maktförhållandena i Mellanöstern?
av Gunnar Stensson
Texter som debatterar fascismbegreppet
av Tjatte Hedlund
Efter raset i PISA-mätningen Systemfelen i svensk skola
av Gunnar Stensson
Syndens lön?
av j
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Musik i kyrkan

Gospelkonsert
Helgeandskyrkan
Lördag 7 dec kl 17
Helgeands gospelkör
Anna Burenius, körledare

Advents- och julkonsert
Helgeandskyrkan
Söndag 8 dec kl 15
Malmö kammarkör
Dan-Olof Stenlund, dirigent

 

Julkonsert med Röda Kapellet

Musik av Kurt Weill ur Tolvskillingsoperan. Dirigent:Per Falck
+
jan hammarlund som sjunger egna sånger
Fredag 13 december klockan 18:30
Magle Konserthus, Magle Stora Kyrkogata 4 (Studentsångarnas lokal, f.d. Frälsningsarmén)
Entré: 100 kronor

 

Syndens lön?

Såg på text-TV att vår kära biskop blir maltrakad av SD-fronten, löst uttryckt. Nu är ju Antje Jackelén en högst oförarglig, typisk invärtes karriärprodukt som mest fått biskops- och äbposten för vad hon sitter på. Men anhängare av (metafysisk) konsekvensetik hävdar nog straff för dödgjort syrener och plattifierat gräsmattorna, å Dômeplatsen. Samt för det postmoderna ruckel man inte måste vara troende för se feta fingret i riktning Guds medeltidspastisch och smått turist råkitschiga boning. Blame-game med Zettervall som egentlig adressat, alltså? Ett Finn-troll i modernistförklädnad med rivsuccé.
   Så har vi arkeologilagren under betongsulan samt störd gravfrid. Man kommer i tanke om den poppisrysare från 80-talet där en land prospector byggt på en indiansk begravningsplats - och så kom monsterna från hinsides in genom hallgarderoben samt snöstörde små familjemedlemmar, via TVn. I Antjes fall skapar ovanefter uschlingarna bloggar och härjar på nätfora. Den som har betalt tro på samt administrera en smygprolongad monopolärtyp organisationsmagi, i mildsvensk variant åtminstone kan ju inte principiellt avvisa smådjävlar - som Guds redskap! Eller?
   Ja, vill fru ärkebiskopen inte som en nutida Teodora från Byzans tvinga kapitelpolitikerna riva prisbelönta ärkerucklet så uttala åtminstone en Guds förbannelse över det. Fast hör med stiftsjuristen först om mandatet räcker - annars får fortgent sittande primas vid Fyrisån vikariera vara Herrans tunga. Men duger gott hölja eländet med rosa-vit clematis! Bryt så upp plattöknen och ge oss gräsmattor samt speciellt syrenbuskagen, åter. Och tre kastanjer samt fånvinge väck, mot Kyrkogatan därtill ett staket att återskapa gatulinjen. Se där konceptet få bukt med fridstörande ande-virtuella småbuset! Ja, nån Ave Maria också fall bodelade kristenGuden helst lystrar till latin.
   Trollet ovan härjade på skånska landsbygden även. Svulstiga bondekatedralen i V. Vram är ett ex. Tycker att Svenska Kyrkan borde ta initiativ återskapa medeltidens pyttekyrkor där i Borrie finns en förlaga och fler förebilder kan hämtas från Tyskland och England. Och ett och annat kloster även! Väntar Armageddon som siats lär nog inte rekryteringen bli ett problem. Och den är gift vid inträde får förbli så. Lekbröder och -systrar med ring å fingret samt tultingar som leker kurragömma, i korsgången m.a.o.ett troskollektiv. Byggmaterial är bara hämta från till estetik och livaktighet, heldöa 1800-tals församlingskyrkorna.  
/j