Norge har fått en blå-blå minoritetsregering

Fremskrittspartiets Siv Jensen och Höyres Erna Solberg har funnit varandra. Deras nya regering utlovas stöd av Kristelig folkeparti och Venstre, ett liberalt parti.
   I samarbetsdokumentet har Fremskritts- partiet bland annat fått igenom krav på stramare invandringspolitik, språktest och kommunalt veto mot flyktingboenden.
   Norges tidigare statsministrar Kjell Magne Bondevik – kristdemokrat - och Jens Stoltenberg – socialdemokrat - betecknar Fremskrittspartiet som ett högerpopulistiskt parti.
Gunnar Stensson

 

Sju fyllegubbar slår i glasen

Redan i gryningen, innan planet ens lyft från på Kastrup, börjar de dagen med starköl och gammeldansk. När de kommit fram till Nice fortsätter de med starköl och konjak. Sedan handlar de två flaskor vodka, 24 starköl, likör och vin i en närbelägen butik. På kvällen i Antibes: champagne, rödvin och vodka. Pub-besök med 4 öl och 2 gin avslutar dagens politiska? ansträngningar.
   Inte underligt att de fattar konstiga beslut. Michael Sandins raseriutbrott när hans vårdnedskärningar kritiseras hamnar i nytt ljus.
   Kunde ingen i delegationen från Lund - som också besökte fastighetsmässan Mipim i Cannes - ha ingripit? Kan ingen i Kävlinge kommun ta sitt ansvar och se till att de får vård innan det är för sent? Om inte annat kan åtminstone väljarna se till att de slipper resa nästa år.
Gunnar Stensson

 

Lunds kommun och mässan i Cannes

TV-programmet Uppdrag granskning har nu gjort fastighetsmässan i Cannes och Staffanstorps kommun kända i hela riket. Även Lunds kommun är en trogen mässdeltagare. I år deltog 12 personer från Lunds kommun, varav 5 förtroendevalda. Kostnaderna för Lunds del uppgick till 350 000 kronor, plus löner, arvoden och traktamenten.
   Miljöpartiet föreslog i våras i en skrivelse till kommunstyrelsen att kommunen skulle göra en oberoende utvärdering av Lunds deltagande. Med oberoende menade vi att en extern utredare skulle göra utvärderingen, inte kommunen själv. I skrivelsen påpekade vi att någon utvärdering aldrig gjorts av effekterna av Lunds representation vid mässan. Vi konstaterade också att syftet med Lunds deltagande var oklart.
   Jag vill gärna påpeka att bakgrunden till skrivelsen inte på något sätt bottnade i misstankar om att Lunds kommuns representanter ägande sig åt samma krognotssamlande som Staffanstorpsdeltagarna. Vi ville helt enkelt ha konkreta belägg för att Lunds deltagande gav effekter i form av investeringar och nya jobb i kommunen.
   Tyvärr fick vi ingen majoritet för vårt förslag – det var enbart DV och V som stödde det. I stället ville de borgerliga med stöd av socialdemokraterna att Kommunkontoret skulle ”ta fram ett sammanfattande utvärderingsdokument som ska ligga till grund för kommande beslut om deltagande i mässan”. Med andra ord är det sålunda i stort sett samma personer som representerar Lund på mässan som ska utvärdera sitt deltagande.
Ulf Nymark
Ersättare för MP i Kommunstyrelsen

Fotnot: Det kan konstateras att denna mässa i Cannes måste vara något sjusärdeles märklig och intressant. Enligt Kommunkontoret deltog i år 20 077 unika besökare. ”Unik” betyder enligt NE:s ordbok ”som är fullständigt ensam av sin typ eller art (särskilt i fråga om värdefulla eller intressanta egenskaper)”. Inte dåligt att samla så många olika arter och typer på samma plats! Man får förmoda att Lunds deltagare inte ingår i de nämnda 20 077 besökarna. De är knappast ensamma i sin art. Deras värde och i vilken utsträckning de är försedda med intressanta egenskaper vill jag helst inte uttala mej om.

 

”Mötesplatsen” är ingen ”Träffpunkt”

Klostergården har flest pensionärer av Lunds stadsdelar. Det beror på att de boende trivs och stannar kvar.
   Här fanns en gång en Träffpunkt som var öppen för alla Klostergårdens pensionärer mellan klockan 9 och 16 varje vardag. Dit kunde man gå för att dricka kaffe och prata när man kände sig ensam. Där kunde man ägna sig åt handarbete, högläsning, sittande gymnastik, skrivarcirkel, biljard, allsång och mycket mer. Ibland hade man grillfest, dans, föredrag, filmklubb, sång av någon artist, modevisning eller utflykt. Där fanns ett kök med porslin och bestick som man kunde använda när man firade Mårten eller jul eller påsk.
   Vid midsommar 2012 blev Träffpunkten nedlagd. Tove Klette lovade att det bara var tillfälligt. Träffpunkten skulle återuppstå i kommunens nya ”Mötesplats Klostergården”.
   Tills den var färdigbyggd hänvisades de gamla till träffpunkten vid Gernandtska Lyckan. Strax därefter blev busslinje 11 nedlagd så det blev svårare att ta sig in till stan. De gamla blev sittande i sina lägenheter.
   Nu vet vi att Tove Klettes löfte var osant. I Mötesplats Klostergården finns varken tid eller plats för träffpunktsverksamheten. Där saknas kök, bord att sitta vid, porslin, biljardbord och allt annat. Där finns ingen möjlighet att hålla öppet för pensionärernas verksamheter mellan 9 och 16.
   Kultur- och Fritidsnämnden skickade häromdagen två av sina tjänstemän till PRO för att förklara att träffpunktsverksamheten inte kunde rymmas i Mötesplats Klostergården.
   Före nedläggningen disponerades en utmärkt lokal. Den står tom sedan mer än ett år. Kommunen betalar hyra, men har ingen verksamhet! Så ser Alliansens sparande ut!
   Klostergårdens pensionärer vill att den av kommunen hyrda lokalen åter öppnas och att verksamheten för pensionärer återupptas!
   Gör frågan till en punkt på dagordningen, politiker!
Gunnar Stensson

 

Ulf Nymark
Framgafflat – om cykel och trafik: Cykelolyckor, regelbrott och fossiloberoende fordon

Cykelolyckor i Lund
Sydsvenskans gör förvisso en förtjänstfull journalistisk insats när den granskar cykling och cykelolyckor i länet. Lund får höga olyckstal. Fast jag är benägen att hålla med Lunds gatuchef Håkan Lockby när han hävdar att Lund får oförtjänt höga olyckstal beroende på att kommunen har bättre statistik än de flesta andra kommuner. Dessutom tror jag att det inte är helt rättvisande att ange olyckstal per 1000 invånare. Det vore bättre att relatera antalet olyckor till mängden cykeltrafikarbete i respektive kommun, men det är nog nästan ogörligt att få fram sådan statistik som är tillförlitlig.

Myten om säkra cykelbanor
Den kanske största förtjänsten med Sydsvenskans artiklar är att man bidrar till att avliva en del myter om cyklismen. Till exempel myten om att cykelbanor är säkra. Som de flesta cykelbanor byggs i dag i Sverige är de långt ifrån säkra.
Läs mer »

Stortorget 1

Ja, det är alltså så att borgarna tänker sälja den magnifika byggnaden vid Stortorget, en byggnad som i pregnans och symbolvärde får sägas vara Lunds tredje viktigaste, efter Domkyrkan och Rådhuset. En gång brydde sig Högern i Lund om kultur och traditioner, men det är väl bara boktryckare Ohlsson som bryr sig om sådant lappri numera. Dagens moderater går mer på vad man skulle kunna kalla Täbylinjen och skiter i traditionerna. De andra borgarna jamsar med.
   Men debatten i fullmäktige förra torsdagen blev upplysande och visade på klyftorna. Hanna Gunnarsson(v) lyfte fram att skillnaden är att vi tycker det är bra att äga saker gemensamt, medan borgarna inte står ut med det. Nita Lorimer (v) var ensam om att peka på att försäljningen av huset inte är förbundet med något som helst villkor – det är fritt fram för köparen att göra vad han vill med huset. Och detta medan man påstår att kommunen inte kan ta hand om det och att den nye köparen förmodligen har många goda idéer. Till bilden hör att man talade om huset som svårt eftersatt, detta om ett av Lunds mest gedigna hus som utstrålar borgerlig trygghet i varenda tegelsten.
   Stortorget 1 tillhör Lundaborna. Jan Mårtensson (SDS) liksom förre hyresgästen Fredrik Böök i sina gravar måtte vrida sig över borgerlighetens förfall i Lund.
Lucifer

 

The Likudists

För ett par år sedan gav den brittiske journalisten Robert Fisk ut sin bok ”The great war for civilisation. The conquest of the Middle East” med dess oumbärliga personregister.
   För ”Independent” har han bevakat de senaste utspelen i FN i konflikterna mellan Iran, USA, Israel, Palestina och Syrien.
   Tisdagen den 1 oktober publicerade ”Independent” hans artikel ”US cowardice will let Israel´s isolated right off the hook.” Den återges här i redigerat skick.

Bara Israel stormade ut.
Det är hårda tider för den israeliska högern. Plötsligt vill hela världen uppnå fred i Mellanöstern hellre än krig. Britter och amerikaner ville inte börja krig i Syrien. Nu, när president Rohani helt och fullt accepterar fakta om Förintelsen, vill också 75 % av amerikanerna undvika krig mot Iran, om vi får tro opinionsmätningarna.
   På måndagen backade Netanyahu en smula. Han krävde inte längre ett totalt slut på alla iranska kärnenergiaktiviteter, bara att dess ”militära kärnenergiprogram” måste upphöra.
   Och naturligtvis vet vi inte om Irans ”militära kärnenergiprogram” existerar, lika lite som vi visste om Iraks ”massförstörelse-vapen”, som president Bush var tvungen att uppfinna, existerade.
   Vad vi vet är, att när president Rohani började säga allt det som vi i åratal krävt att Iran skulle säga, gick Israel i taket. Netanyahu fördömde honom innan han ens sagt ett ord. ”En ulv i fårakläder.” ”En antisemit”. Till och med när president Rohani talade om fred och ett slut på misstankarna om kärnvapen sa Israels ”minister för strategiska förhållanden” – vad nu det betyder – att tiden runnit ut för fortsatta förhandlingar. Yuval Steinitz hävdade att ”om iraniernas kärnenergiprogram fortsätter så kommer de ha kärnvapenkapacitet inom sex månader.”

Netanyahus eget kontor fortsatte smutskampanjen
”Man får inte låta sig bedragas av presidentens bedrägliga ord. Iranierna spinner i media så att anrikningscentrifugerna kan fortsätta att spinna”, sa en av hans tjänstemän.
   Rohanis tal var en ”honungsfälla”, sade Netanyahu själv och påstod att Rohanis tal i FN, ett tal av enorm betydelse efter 34 år av total skilsmässa mellan Iran och USA, var ”cyniskt och hycklande”
   Förr brukade arabländernas delegater storma ut när Israel stod i talarstolen. När den galne president Ahmadinejad talade stormade västmakternas och Israels delegater ut. Men när president Rohani kom för att tala trängdes västmakternas delegater i salen för att lyssna på honom.
Bara Israel stormade ut.
   När Israels premiärminister kom till Vita huset på måndagen hade han lugnat ner sig. Jag tvivlar på att det kommer att visa sig varaktigt. Jag misstänker att Israel kommer att göra allt för att göra ned president Rohanis förhandlingsförslag, oavsett vad den amerikanska opinionen kan tycka.
   För i Vita huset fanns president Obama som prisade Netanyahu för hans stöd för en tvåstatslösning. Och vilka ord använde Obama? Att det bara finns ”en begränsad tid för att uppnå det målet”.
   Det finns naturligtvis bara en begränsad tid för att uppnå detta illusoriska mål eftersom Netanyahu-regimen mot all internationell lag fortsätter att stjäla palestinskt land för judar – och endast för judar – i högre hastighet än någonsin, just för att förhindra att en palestinsk stat någonsin uppstår.
Övers. och redigering Gunnar Stensson

 

Dags att skärpa tonen

Med onsdagens besked om socialdemokra-ternas budgetförslag är fältet öppet för nästa års valrörelse. Genom att låta alliansens skattesänkningar i allt väsentligt stå kvar satsar S allt på att vinna röster högerut och ger därmed upp stora delar av sin egen politik. Kommer det att lyckas? Det är inte självklart när vi vet att många medelklassväljare är djupt förbittrade över alliansen. Risken finns arr den nya socialdemokratiska politiken kan resultera i röstskolk från många gamla S-väljare när valrörelsen blottlägger hållningen från S som oärlig och opportunistisk. Alternativt är den nya S-politiken uttryck för en allvarlig sinnesändring. Då är S inte längre ett parti till vänster om mitten och en mer än 100 år gammal politisk linje har övergivits. Vi får se.
   För oss som i huvudsak knyter våra förhoppningar till V krävs också en självprövning.  V har i betydande utsträckning inspirerats av det norska systerpartiet Sosialistisk Venstre, ett parti som har suttit i regeringen med norska Arbeiderpartiet under senaste perioden och som nu led ett svidande nederlag. Vårt danska systerparti sitter nu i den danska regeringen ihop med S och RV och sjunker för varje mätning allt lägre i väljarsympatier. Och i regeringen har SF på punkt efter punkt fått överge sina ståndpunkter i en regering som minst av allt för en socialdemokratisk politik.
   Från den svenska V- ledningen har vi länge mest fått höra hur viktigt det är att V är med i nästa regering. S och Mp vill inte ha oss där – vi betraktas som ett sänke och det är på V skulden läggs för valnederlaget 2010 som lät Reinfeldt sitta kvar. Men nu höjs faktiskt röster inom V att vi inte ska vara med i den tävlingen – senast i ett litet inlägg av Mats Olsson (v) i en diskussion efter en artikel i Aftonbladet.
   V har tydligt sagt att vi sätter oss inte i en regering som godtar privatiseringen av vården och skolan. Men räcker det? Krävs det inte ett tydligare ställningstagande mot det vaga motstånd mot alliansen S tycks förespråka. I S-debatten antyds att röstförluster till vänster inte är något problem medan S själv glider åt höger. Det är ju en generös hållning som väl bottnar i en betydande ideologisk gemenskap. Tänk om man rent av hoppas på oss som korrektiv till den egna politiken? Och när S delvis lämnar öppet mål med det budgetförslag som nu föreligger, måste vi inte ta i starkare? Jag hoppas på en livlig debatt i frågan på partikongressen.
Sten H

I veckans nummer
Vandring
Teologiskt Café
Doc Lounge Lund:
DIRTY WARS 8 Oktober
Internationella Flicka-dagen
Afghanistan - studiecirkel
Norge har fått en blå-blå minoritetsregering
av Gunnar Stensson
Stortorget 1
av Lucifer
Sju fyllegubbar slår i glasen
av Gunnar Stensson
The Likudists
av Gunnar Stensson
Lunds kommun och mässan i Cannes
av Ulf Nymark
”Mötesplatsen” är ingen ”Träffpunkt”
av Gunnar Stensson
Dags att skärpa tonen
av Sten H
Framgafflat – om cykel och trafik
av Ulf Nymark
Eritreas befrielsekamp
av Gunnar Stensson
Redaktion
Göran Persson
Utskriftsvänlig form
Tipsa om Veckobladet
Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?
 

 

Vandring

På söndag har vi en liten vandring som handlar om St Lars kulturhistoria, några nya perspektiv.
   Samling utanför vårdcentralen söndagen den 6 oktober klockan 15.

 

Teologiskt Café

Måndag 7 oktober har IKT (Institutet för Kontextuell Teologi), som vanligt den första måndagen i månaden, Teologiskt Café på Allhelgonagården i Lund klockan 19-21. Allhelgonagården ligger snett bakom Allhelgonakyrkan.
   På caféet har vi för ovanlighetens skull ett tema! Vi vill diskutera den stora intervjun med påven, som finns publicerad i tidskriften Signum nr 6. Man måste inte ha läst intervjun för att delta, vi kommer att presentera den i början. Vilken relevans har påvens uttalanden för den världsvida kyrkan, och för utvecklingen i världen? Kan vi hoppas på nya, mänskligare och varmare tonfall oss emellan i framtiden?
   Alla är välkomna, troende såväl som otroende, kristna och judar, muslimer och buddhister! Vad vill vi med våra samfund i världen?

 

Doc Lounge Lund: 8 Oktober

DIRTY WARS
AV: RICK ROWLY / 2013 / 87 MIN.
Krigsreportern Jeremy Schahill, författare av bästsäljaren “Blackwater”, ger sig av till en avlägsen by i Afghanistan för att rapportera om en nattraid, utförd av den Amerikanska militären, som har gått väldigt fel. I tron om att detta är ett engångsmisstag, upptäcker han snart att den till synes isolerade händelsen bara är en av många i ett långt led av nattraider som sträcker sig från Afghanistan till Yemen, Somalia m.m.

Ledtrådar leder Jeremy till USAs Joint Special Operations Command (JSOC), och här börjar han en global utredning av den mäktiga och hemlighetsfulla specialstyrkan.
Med bägge delar politisk thriller och detektiv story är Dirty Wars en gripande rapport över vår tids kanske största hemliga krig mot terrorism.
NÄR: 8 OKTOBER kl 19.00-23.00
VAR: Mejeriet, STORA SÖDERGATAN 64, LUND
ENTRE: 80 kr // Student 60 kr
GULDKORT 300 kr, ger dig fritt inträde till alla ordinarie visningar under hösten.

 

Internationella Flicka-dagen

11 oktober i Domkyrkoforum kl 19-21
– en internationell manifestation för flickors rättigheter
Program:
Välkommen!
"Ana fyller 14" – filmvisning
"VÅRA NYA UNGA" – utställningspresentation
"What a woman is" – Yara, 41, från Syrien läser
Sång & musik – tjejer från Höör
   Överskottet går till Världens Barn-kampanjen, som avslutas den helgen.
Lunds FN-förening och Lunds Afghanistankommitté
i samarrangemang med IKFF Lund/Malmö, Lärarförbundet Lund, Rädda Barnen, Svalorna Indien-Bangladesh, Svenska Kyrkan, SKV, Unicef Lund

 

Afghanistan

Vi vet inte vad som kommer att hända efter 2014, men i vår nybörjarcirkel "Afghansk samtid – Kallt krig till krig mot terrorismen" lär vi oss grundfakta om landet, dess folk, kulturer och moderna historia. Vi diskuterar krigen och konflikterna och tar upp de frågor vår läsning och våra samtal väcker.
Nyfiken?
Kontakta anders.davidson@telia.com, ordförande Lunds Afghanistankommitté
Vi startar så fort vi har en full cirkel.

 

Gunnar Stensson
Eritreas befrielsekamp

Jag ägnade en stor del av min tid mellan 1981 och 2001 åt Eritreas befrielsekamp. I Lund lever många eritreaner som deltagit i striderna och många som flytt undan den brutala diktatur som etablerades 2001. Jochen Hagos förmedlar i en intervju med Mesfin Hagos, tidigare befrielsekämpe, försvarsminister och nu landsförvisad oppositionsledare, en helhetsbild av det historiska skeende som drabbat varje eritrean, vare sig han bor kvar i hemlandet eller lever i exil. Intervjun publicerades i Frankfurter Allgemeine Zeitung den 12 september och återges här i redigerat skick.


Eritreas folk och Dawit Isaak har varit fängslade 4393 dag
De femtons brev
I juli 2001 hade Mesfin Hagos tillsammans med 14 andra höga politiker och militärer skrivit ett öppet brev till Eritreas president Isaias Afeworki.
Läs mer »