Tipsa om Veckobladet

Känner du någon mer som skulle gilla att läsa VB?



KRISMÖTE!

Lördag 11–12 på Mårtenstorget spelar Röda Kapellet krisrelaterade melodier, i vilka det bland annat kommer att betonas att staten och kapitalet sitter i samma båt, men att det är andra som ror.
   Mellan låtarna kommer fil. dr Mats Olsson att analysera krisens orsaker och yttringar.

 



Målaren Carl Fredrik Hill
hälsar våren

Hviskande lindarne talar om leende nöjen
Friskande vindarne sala om teende löjen
Diskande grindarne gala, dom seende plöjen
Griskande hindarne fala, gom beende öjen
Biskande flindarne gala tom geende glöjen
Sliskande skindarne hala drom bleende töjen

 



Sverigedemokraternas visor

Sveriges Radio har i några program ägnat sig åt att belägga att Sverigedemokraterna (SD) är främlingsfientliga. De t.o.m. sjunger visor med den inriktningen och hädar därvid minnet av Olof Palme.
   Det är svårt att tänka sig en mera ointressant nyhet. Alla vet att SD är främlingsfientliga. De älskar ju att själv tala om det i varje sammanhang.
   Jag skrev för drygt ett år sen två artiklar i VB om hur man bekämpar SD för jag antar att det ändå är det det gäller. Det var inget originellt och jag var inspirerad av vad jag hört Herman Schmied säga på grundval av de danska erfarenheterna av DF.
   Idén är helt enkelt att neka SD att tala i sitt favoritämne. Be dem tala om hur de ser på skattepolitiken, jämställdhetsfrågorna, klimatkrisen, etc. De kommer då att ta varje tillfälle att säga att vart och ett av problemen beror på ”massinvandringen”. Konstatera då bara att de har fel och att fråga vad de tycker ska göras åt de faktiska frågorna.
   Det här rör oss i vänstern: SD rekryterar en större andel av sina väljare ur arbetarklassen än något annat parti. Det missnöje de vädjar till är berättigat: alltför många människor har lämnats utanför det samhälle som växt fram de senaste tjugo åren. Och det är det mest tragiska: delar av arbetarklassen vänder sig till ett högerparti (22 procent i kommunalvalet i Landskrona 2006). Ett populistiskt högerparti men ett parti som i allt väsentligt följer med borgarna och som är emot varje form för solidaritet. Familjen, kvinnan kvar vid spisen. Utrikespolitik? Nej, det har vi ingen säger företrädarna. Jo, förresten, vi stödjer Israel.
   Det har hänt gång på gång i Lunds fullmäktige att företrädare för andra partier går upp och käftar med SD och talar mot deras invandringspolitik. Det är det de vill, tala i stället om deras högerpolitik.
   En sak till: det finns en sorts fin-i-kanten-anda numera i politiken som jag har väldigt svårt för. Jag avskyr SD och allt vad de står för men nog kan man spara sin indignation till annat. än deras visor Politik är ingen sport för gentlemän, grovheter och nidvisor är integrerade inslag. De politiskt korrekta radioreportrarna blir såå upprörda över SD-arnas Palmevisa. Herregud, vad har man inte sjungit i sin dag.
Sten H.

 



Turistlada I och II i en överflödig samtid

Venedig hade sina mecenater och dagens Lund har Arne Paulsson ... För Malmö ritar Calatrava medan urbs Universitas hyllar en alldeles EU- och könskorrekt likaledes spansk arkitekt som dock snarare borde svara inför en kollegiedomstol för planerad grov visuell kontaminering samt ett övermaga sabotageförsök på en medeltida svensk provinsstads kultur- och även naturvärden.
   Räcker inte att Helgo Zettervall makeupade domkyrkan i riktning stiftets mest imposanta Tegnérlada, ett stycke estetisk eller turistkonfekt inför västliga avkristnandets stora sekel samt egentligen en nyklassicistisk helrenovering med diverse medeltida krusiduller och antikpatina. Nå, kulturen motståndskraftig även inför självförälskade tidsåldrar som industrialismen, och vi slapp ju blanka själlösheten hos exempelvis V. Vram eller Maglarp, nu riven. Fast Allhelgonakyrkan bra nära! Bägge Lundaturistkatedraler jämte högtids evenemangsestrader har dock tveklöst atmosfär och en viss resning - samt är bådadera numera konsekventa som en ingenjörsritning.
   Ja, är staden åter på väg in i bondska barbariet, med "besökscentrum"? 1980-talet sista decenniet med viss klass på nybyggnationen som Västra station med sitt stilsäkert funktionsförnyade godsmagasin därtill cykelöverfarten och dess forna Oscarsbroalludering, i formspråket. Men nu abruptterminerade kulturseptiska amokkapitalismen samt ett diarréfrenetiskt infrastrukturideal har sjangserat urbaniteten och därtill tömt glesa landsändar även i Skåne, på fungerande bygdeliv. Frälsta biltokeriet på sena 60-talet födde härledes idéen om sk genombrottet och rälsbundna rörlighetsfnattet en generation senare gav oss en liknande huvudlöshet, på andra dvs nord-sydliga ledden. Brysselska rikskorridoren alltså stambanan alltmer sprängfylld på tåg och spår medan resten av landskapet svältföds på nyräls eller trafik med hållplatser, där 2021 är senaste skambudet för dem hatar det lokala, och hemorten. Vi ser politiker på marxistiska EU- och Mammonvänsterkanten som ärendepojkar eller -flicka, åt speedtokotta Banverksfunktionärer som hjärntvättats till skoningslös statssyn och rotlös modernitet. 
   Nå, baks till lilla och, tills vidare, andligen oavlåtligt krympande "storstaden". Kan vår tid blott förstöra och producera fulhet? Vad säger "torparungen" A. Paulsson, halvgud i samtidsLund dvs nyrika småborgerlighetens sydsvenska paradfäste och skånska onödighetsekonomins främsta exponent, den givit sig åt materiella djävulen. En lång tid med inga eller sparsmakade resurser är av nöden - inte minst för naturen och övriga djurvärlden. Människan en tvåbent råtta?
Jörgen L.


Lucifer
Penninggaloppen

Jag är inte ekonom, men det är i dag omöjligt att låta bli att försöka förstå vad som händer med världsekonomin. Jag har t.o.m. skaffat ett slitet ex av Klas Eklunds klassiska lärobok ”Vår ekonomi” för att bilda mig. Min är från 1990 och är alltså två till tre kriser föråldrad.
   Boken har just utkommit i elfte upplagan, men det verkar inte som om det hade hjälpt med en senare.

Läs mer

 

 

 


Bred majoritet för höjning av busstaxan

Onsdag i denna vecka hade Tekniska nämnden att ta ställning till ett förslag från tjänstemännen om att höja taxan i kollektivtrafiken från den 15 augusti i år. Kontanttaxan för vuxna i Stadstrafiken föreslogs höjas från 15 till 16 kronor (med motsvarande höjningar för barn och för periodkort) , medan färdtjänstens grundbelopp föreslogs höjas från 18 till 19 kronor.

S och MP för en höjning
Den som hade hoppats på att de rödgröna skulle göra frågan om taxan i kollektivtrafiken till en profilfråga och enigt gå emot höjning fick se sina förväntningar komma på skam. En bred majoritet bestående av det borgerliga blocket,  MP och S röstade för höjningen av biljettpriset i Stadstrafiken.
   Samtidigt som Lund gör en av de största kapacitetsökningarna i biltrafiken någonsin (Sydöstra ringvägen, trafikplats Råby m m) höjer man taxan i stadstrafiken! Samtidigt som klimathotet blir större för praktiskt taget varje dag som går beslutar man om åtgärder som minskar bussresandet!

…V och DV emot
Enbart Vänsterpartiet röstade emot höjningen av busstaxan. Demokratisk Vänster (som inte hade rösträtt) gjorde en protokollsanteckning där vi klargjorde att vi var emot höjningen.

Kluvet folkparti
En liten överraskning bjöd Oskar Krantz, FP, på. Han fronderade mot sina borgerliga kamrater och röstade emot en höjning av avgiften i färdtjänsten. Röstade emot gjorde också den rödgröna oppositionen. (Hans partikollega, Kerstin Lindbom röstade däremot för att öka taxan i färdtjänsten med motiveringen att det skulle tvinga fler färdtjänstresenärer att åka med Stadstrafiken i stället. Hon sa inte så rakt ut, men det var innebörden av hennes argumentation). På grund av Krantz ställningstagande blev det inget förslag från Tekniska nämnden till Kommunfullmäktige om att höja färdtjänstavgiften. För det är Kommunfullmäktige som har sista ordet i frågan om taxorna i kollektivtrafiken. Och ärendet lär komma upp där redan vid majsammanträdet. En livlig diskussion kan väntas. Och det skulle inte förvåna om MP ändrat inställning när frågan kommer upp i fullmäktige.
   Vid detta nämndsammanträde togs också beslut om budget för 2010. Till detta återkommer jag, förhoppningsvis, i nästa nummer av VB.
Ulf Nymark

 



Nya soldater till krigets Afghanistan

Efter påsk skickas nya soldater till krigets Afghanistan. De kan få det svårt. De har av uppgifter i media att döma inte kunnat fullgöra sin utbildning.
   De skulle nämligen fullt utrustade och beväpnade möta lokalbefolkningen på Rinkebytorg. Tanken var att låta dem röra sig bland civilbefolkningen i multikulturell miljö; så soldaterna fick ”prova hur det känns att vistas på en plats där olika språk och kulturer sammanstrålar". Innan de liksom landar i norra Afghanistan...
   Pressmeddelandet kom den 1 april. Folkpartiets Lotta Edholm trodde att pressmeddelandet var ett aprilskämt. Förstår henne. Moderaternas Mahmood Fahmi oroas av att folk kan känna att ”den svenska militären övar bland oss bara för att vi är invandrare”. Förstår honom. Vänsterpartiets Ann Margarethe Livh har "svårt att inte uppfatta detta som ännu ett steg i att utmåla invånarna i förorten som potentiella fiender" (efter bl a Rosengårdsrapporten). Instämmer.
   Men Livgardets informationschef förstår alls inte. Hon säger att "Det är en högst fredlig övning" och att den "går till precis som om de var i fält": – Vi kommer att gå runt och säga: ”Hej, hur mår du?”. Det dominerande arbetet inom utlandsstyrkan är ju att knyta kontakter och ha en dialog med lokalbefolkningen...
   Att valet föll på Rinkeby motiverar informationschefen med att "Soldaterna behöver en plats som är lätt att ta sig till". Kanske borde de stanna där. Avståndet mellan Kungsängen och verkligheten i Afghanistan är uppenbarligen oändligt. Vet inte vilket som är värst: att med militär ockupera Rinkebytorg eller att strosa runt, typ, i multikulturella Mazar-i-Sharif; en AK-5:a på axeln, ett leende och "Tjaba, läget"? på läpparna. Förmodligen är det lika illa vilket som.
Anders Davidson

 

Gunnar Stensson
Staden Lund i ett 40-års-perspektiv: Synpunkter på översiktsplanen

På kartan liknar Lunds kommun en höna. Strupen blottas mot Staffanstorp, näbben hackar i Lomma, den röda kammen retar Kävlinge och Eslöv, stjärten kittlar Sjöbo och gumpen trycker mot Svedala.
   Kommunens hjärna är staden Lund. Där bor drygt 80 000 av invånarna.  Återstående 25 000 är fördelade på inälvorna: Sandby (krävan), Dalby (hjärtat), Genarp (magsäcken) och Veberöd (tarmen).
   Hjärnan är förstås intressantast. För att fungera måste den ha tillgång till luft, ljus och grönska, kort sagt en god miljö i och intill den förtätade staden. Annars förkalkas den, förgiftas av kadmium och förtvinar av blodbrist. Ett förtätat Lund förutsätter ett grönt bälte runt staden med gröna kilar in till centrum. Men urbaniseringen tär på grönskan.
   För de drygt 40 000 människorna i sydvästra Lund utgör stadsparken, Sankt Lars-parken, det gröna stråket till Höje å och vandringsleden längs ån bort till Värpinge en ännu frisk, ljus och grönskande strövmiljö i och nära centrum.

Läs mer


 

Pressgrannar:
”efter arbetet”

Nummer 9 av tidningen är full av intressant ekonomisk och politisk debatt och ögonöppnande  reportage. Vi bör förstås läsa den. Debattera och ifrågasätta. Nedan några citat om globaliseringen, chefslönerna i fackföreningsrörelsen och vad det innebär att vara lågavlönad.
   ”Globaliseringen är ingen ursäkt: Ekonomin är blixtsnabb när det gäller att flytta miljarder på konton över jorden. Men den verkiga ekonomin, den som handlar om handel, produktioner, marknad och arbete är mycket långsammare och mindre global.” Johan Ehrenberg, Sten Ljunggren.
   ”Lägsta chefslön i i arbetarrörelsens pensionsbolag är 61 500! Jag vet inte… Det verkar inte som om LO-ledningen helt enkelt begriper vilken låtsasvärld de lever i. Det handlar inte om kommunikationsproblem. Det handlar om att man gör fel.” Johan Ehrenberg.
   ”Det kommer att bli vi lågavlönade skattebetalare som får betala priset för att sätta ekonomin på fötter igen”. ”efter arbetet” citerar ett inlägg i radioprogrammet OBS av Håkan Arvidsson, universitetslektor med en årsinkomst på 545 000 kronor.
Läst av Gunnar Stensson

 


Kulturtips

Mikael Wiehe
på Palladium söndag 19 april.
Läs mer

Latin Latin Latin
En het konsert som till och med kan få den kallaste nordbo att tina upp! Cha Cha, Salsa, Songo, Rumba, Bossa, 19 april på Babel
Läs mer

Energikick
På Turning Torso Gallery 24 mars och 20 april.
Miljöförvaltningen BJUDER malmöborna på relationskomedi om klimatförändringarna!
Läs mer

KATYN (Massakern i Katyn)
Oscarnominerade KATYN (Massakern i Katyn) av den polske regissören Andrzej Wajda i Lund! Specialvisning och filmseminarium på onsdag den 22 april, kl.19.00 på Kino i Lund.
Läs mer

Klezmofobia
Rockig klezmermusik från Danmark, på Inkonst 22 april
Läs mer

Marilyn
Onsdag 22 april på Lilla Teatern i Lund.
Läs mer

bob hund
på KB torsdag 23 april och på Mejeriet i Lund fredag 24 april
Läs mer

Mando Diao
på Mejeriet i Lund torsdag 23 april.
Läs mer

Henric Holmberg och Ensemble Mare Balticum i Ögonblicket andetag

På Palladium 24 april kl 19.30
Läs mer

ZULU 9.30
Salsareggae & dancegrooves från Barcelona! På Babel 24 april.
Läs mer

LISE&GERTRUDS NYA SHOW
Picknickteater på Victoria 24-25 april.
Läs mer

Hela kulturcentralens program

 

 

Gunnar Stensson
”Obama har gjort ett stort, kanske irreparabelt misstag”

För ett par veckor sedan kommenterade Immanuel Wallerstein president Obamas beslut att fortsätta det krig som president Bush startade  i Afghanistan 2001 och de senare inledda bombningarna av Pakistans gränsprovinser.
    Han skriver, att vice-president Biden tycks ha varnat för att kriget kan bli ett träsk som det blir lika svårt att dra sig ur som Vietnamkriget.
    Detta är något som angår oss direkt, eftersom också den svenska regeringen bestämt sig för att hoppa i träsket.

Läs mer