Lugn, bara lugn

Ja, den här killen Obama verkar ju rätt pigg och sympatisk och kanske lite radikal också, åtminstone när han var yngre. Jag tror nog att amerikanerna får det lite bättre med den här kandidaten. Hur som helst hade ju den andre varit en katastrof.
   Han tycks ju också ha en förmåga att samla alla olika grupper, i alla fall här i Sverige. Socialdemokrater och borgare är lika förtjusta, ja t.o.m. företrädare för bombhögern gillar honom. Han är nämligen inte den som sviker. Lite färre trupper i Irak, javisst, men de ska ju bara flyttas över till Afghanistan. Och han har ju förklarat att han är Israels bästa vän, en som ställer upp för det landet i alla lägen, vad de än gör. En riktig patriot är han också, USA är det mest demokratiska landet i världen, särskilt nu sedan han själv blev vald, och därmed visat sig stå över det här med raser och hudfärg.
   Det finns säkert de som oroar sig för att han ska ha några griller i huvudet, men sådant brukar snabbt tas ur folk på den posten. Jag såg att han redan har fått sin första CIA-briefing och han kommer säkert efter hand att inse hur landet ligger. Enstaka människor kan ju ha idéer men vi som har varit med lite vet att det är strukturerna som gäller. Så var lugn, supermakten är inte i fara.
Lucifer


Valkommentar

”Nu blir det lättare att vara Amerikavän”.
Så uttryckte Jan Björklund sin och många svenska USA-chauvinisters reaktion.
Wright or wrong, my country.
Perspektivet är det egna jagets.
Smalare kan det inte bli.
Gunnar Stensson


Marx och DV

Två av Demokratisk vänsters företrädare har nyligen hänvisat till Karl Marx. Som argument för att Demokratisk vänster behövs hävdade Sven-Bertil Persson i Sydsvenskan 16 oktober att "vänsterpartiet har ett marxistiskt arv som man inte kommer ifrån och har tappat miljöfrågorna."
   Dagen efter beskrev Gunnar Stensson i Veckobladet den kapitalistiska krisen med hjälp av några välfunna citat ur Karl Marx "Det kommunistiska manifestet" och "Till kritiken av den politiska ekonomin". Det verkar som om Sven Bertil Persson i sitt eget parti har problem inte bara med ett arv: En av dess tre ledande företrädare hänvisar öppet till Karl Marx. Dags för en ny utbrytning? Ett bra förslag till namn skulle i så fall kunna vara DV(d), vilket utläses Demokratisk vänster (demokraterna), i kontrast till de demokratiskt opålitliga kryptomarxisterna i DV.
   Det ser ut som en tanke att vänsterpartiets senaste miljömotion till Lunds kommunfullmäktige presenterades i samma nummer av VB. Den handlar om samordnade varutransporter. Kvällen innan vann för övrigt vänsterpartiets förslag om ett grönt bälte runt Lund gehör i byggnadsnämnden. Vem har tappat vad?
Mats Olsson


Veckans citat

När det gäller den orkanliknande finanskrisen är politikerindustrins ”vänsterpartier” bara små barkbåtar i badbaljan. I konsekvens med den ministersocialism man drömmer om vägrar Vänsterpartiet att ens prata om att vi måste börja bryta upp från det kapitalistiska system som förstör både människors liv och möjligheterna för en långsiktig hushållning med jordens resurser. Vem kan tänka sig ett utspel från Ohly som ersätter struntpratet om utgiftstak hit eller dit med ett krav på en verklig socialisering av de svenska storbankerna?
Veteranerna Göte Kildén och Benny Åsman (Socialistiska Partiet) på sin blogg ”Kildén & Åsman”.


Gunnar Stensson

Opera, Chile, nyliberalism och finanskrasch

Häromdagen bevistade jag Malmö Operas föreställning av Ariel Dorfmans och Jonas Forssells mäktiga opera Death and the Maiden. Det var sista föreställningen, liksom tidigare föreställningar fullsatt.
   Publiken skakas av de grymheter som skildras, kvinnor som får sina könsorgan sönderbrända under den elektriska tortyren, masshängningar, människor som kastas ut ur helikoptrar i havet..
   Operaformen bidrog till en distans som gjorde innehållet uthärdligt. Det som skedde på scenen framstod som historia, som nazismen, som slaveriet… Operan handlar om försoning.
   Eller?
   Plötsligt överväldigades jag av insikten om operans aktualitet,
Läs mer


Lag och ordning

I en serie inlägg under 2008 förmedlar Gunnar Stensson, Demokratisk Vänster, sin syn på utvecklingen i Somalia. Jag läser hur de islamiska domstolarna skapat ett mått av trygghet och civil ordning i Mogadishu och delar av centrala Somalia., VB nr 12. Det var de som under sin tid vid makten lyckades trygga fred och säkerhet för Mogadishus invånare innan USA och Etiopien slog sönder ordningen, VB nr 17. De islamiska domstolarnas råd som under några månader upprätthöll lag och ordning i Mogadishu störtades av invaderande etiopiska styrkor i slutet av 2006., VB nr 20. De islamiska domstolarna lade grund för fred och stabilitet. Striderna mellan klaner och krigsherrar upphörde. Dödandet, våldtäkterna och plundringarna förhindrades. Vägspärrarna avlägsnades. Kommunikationerna i landet öppnades. Civilbefolkningen fick åter möjlighet till normalt liv, VB nr 26.
    Islamistmilisen har i augusti tagit kontrollen över Kismayo från den regeringsvänliga klanmilisen. Islamisterna har åter fått bukt med den utbredda laglösheten men också infört de stränga islamska lagarna.
   I föregående veckas tidning kunde vi läsa hur en bara 13 årig flicka stenades till döds i Somalia anklagad för äktenskapsbrott. Steningen utfördes av ett femtiotal män. När åskådare försökte ingripa öppnade milisen eld och en liten pojke dödades.
    Men vem tänker på en liten flicka när vi talar världspolitik. Vi är så långt ifrån och det är ju alltid nyttigt med lag och ordning.  
Lars-Anders Jönsson


Gunnar Stensson

USA ut ur Irak

När Irak debatteras i samband med presidentvalet i USA utgår man ofta slentrianmässigt från att näste amerikanske president fritt kan välja mellan olika strategiska alternativ. Det kan handla om att fortsätta med full eller begränsad närvaro under överskådlig tid eller att bestämma ett datum för amerikanskt tillbakadragande.
   Barack Obama är inriktad på det sistnämnda. McCain däremot ser fram emot hundra år till i Irak.
Läs mer

Vänsterpartiet om behandlingen av husockupationerna


Vänsterpartiet fördömer avhysningen av Smultronstället
Vänsterpartiets medlemmar är chockade och upprörda över kommunens oväntade och drastiska åtgärd. Polisingripande och grävskopor är inget bra sätt att kommunicera med människor, vare sig det gäller hemlösa eller ungdomar i allmänhet.
   Ungdomarnas ockupation har naturligtvis inte varit någon långsiktig lösning på bostadsproblemen, varken för dem själva eller för Lund som helhet. Men den har satt fokus på behovet av en ny bostadspolitik och behovet att bygga många fler hyresrätter i Lund, med hyror som ungdomar kan bära.
   Ungdomarnas harmlösa ockupation har inte försenat någon annan användning av huset eller tomten eftersom det inte finns några sådana planer fastlagda. En detaljplan för ny bebyggelse av tomten tar minst 1½ år att få fram, och den processen har inte ens påbörjats.
    Huset har stått tomt i flera år. Genom att nu påbörja rivning visar kommunen inte bara brist på humanitet mot de drabbade ungdomarna. Kommunen uppvisar dessutom en ignorant, fyrkantig och stabbig attityd, och försämrar framtida möjligheter till dialog med ungdomar.
För vänsterpartiet i Lund
Mats Olsson, Marta Santander, Olof Norborg
och Lars A Ohlsson


Som man bäddar får man ligga...
Ockupationen av "Smultronstället", det nu rivna huset på Kävlingevägen, satte fokus på behovet av en ny bostadspolitik. Lunds borgerliga majoritet valde i detta läge att kommunicera med ungdomarna genom arresteringar och grävskopor.
   Att ungdomarna då svarar med att ockupera två andra hus är inget att förvåna sig över. Det är något kommunen genom sitt agerande bett om. Så länge bostadsbristen består lär vi få se nya aktioner
   Om den borgerliga majoriteten vill slippa fler ockupationer finns det bara en väg att gå: att börja lyssna på ungdomarna och de hemlösa. Tillsammans med vänsterpartiet och den övriga rödgröna oppositionen kan då de nödvändiga besluten tas för att få många fler hyresrätter med rimliga hyror i Lund.
Mats Olsson (v), Marta Santander (v), Olof Norborg (v) och Lars A Ohlsson (v)

Foto: Oscar Persson
Fler bilder finns på Nyhetsbevaknings hemsida


Bertil Egerö

Afrikas horn: lokala konflikter med globala dimensioner

Dramatiska möten utspelades i oktober i Lund. Representanter för Somalia, Djibouti, Etiopien, Eritrea – det s.k. Afrikas Horn – möttes i debatter om regionens problem och hur de kan bemötas. I panelerna sågs ”dödsfienderna” Etiopien och Eritrea argumentera i fredliga former. Där diskuterades aktuella fredstrevare mellan somaliska organisationer som ansvarar för krigsvåldet hemma, med FNs Somaliarepresentant som tredje part.
Problemen är oerhört svåra: Somalia är sedan ett par år invaderat av etiopisk trupp och i kaos; det breda motståndet mot invasionstrupperna försvåras av en snabbt växande kriminalitet. Eritrea och Etiopien har sedan kriget mellan dem upphörde år 2000 stora mängder trupp längs den långa gränsen. Nyligen rapporterade dagspressen också om sammanstötningar mellan eritreansk och djiboutisk militär. Väster om dessa länder, i Sudan, pågår krigen i Darfurområdet medan Södra Sudan efter decennier av krig ännu inte helt säkrat sin autonomi från Khartoum.
    Lund har blivit en viktig plats för årliga samtal och möten om Hornet.
Läs mer


Erik Kågström

Krisens orsaker

Till ekonomijournalisterna
Johan Schück, Dan Lucas, Nathalie Besèr, Pia Gripenberg, Cecilia Jacobsson, Jenny Lindmark, Åsa Tillberg, Anders Olsson, Patricia Hedelius, Linda Flood, Jens Littorin, Jan Andersson, Bibi Hagström, Niclas Ericson, Anders Malmström, Kerstin Sjödén, Olle Lönnaeus, Jonas Leijonhufvud, med flera
Hej,
För några år sedan läste jag ”Låtsasimperiet” av Emmanuel Todd. Denna bok är utgiven av Bokförlaget DN så jag antar att ni också har läst den. I så fall bör den nuvarande ekonomiska krisen inte ha kommit som någon överraskning för er. Det centrala i Todds resonemang är att låglönekonkurrensen i globaliseringens spår har medfört ökande ekonomisk ojämlikhet på individnivå i hela världen. Det har i sin tur lett till att efterfrågan i världen – global aggregate demand – har blivit för låg i förhållande till produktionen av varor och tjänster. Bristen på efterfrågan har kompenserats av att den stora amerikanska medelklassen ökat sin konsumtion genom skuldsättning och därmed möjliggjort att globala BNP kunnat öka med 4 procent årligen under 2000-talet. Resultatet har blivit att USA fått ett underskott i utrikeshandeln med varor och tjänster på omkring 500 miljarder dollar om året plus några hundra miljarder dollar för oljeimport. När amerikanerna inte längre kan öka sin konsumtion genom lån blir det kris i världen. Det kanske inte är en tillfällighet att amerikanernas lånefinansierade överkonsumtion också beräknas ha uppgått till omkring 500 miljarder dollar om året.
Läs mer


Tillsammans för rimliga hyror
Gå med i Sveriges första demonstrationståg på nätet www.hallåpolitiker.se


Välkommen att gå med i Sveriges första demonstrationståg på internet.
Anledningen är att våra styrande politiker överväger att införa marknadshyror.
Det kan innebära att upp till 70.000 människor som bor i hyreslägenhet blir tvungna att flytta.
Men än är inget beslutat och du har fortfarande möjlighet att påverka politikerna.
De behöver veta att deras planer oroar många.
Du kan visa att vi är många som vill ha ett system där hyresgästerna är med och
förhandlar om hyresnivån.
Det är ett enkelt sätt att göra sin röst hörd. Gå med du också!
Med vänlig hälsning
Hyresgästföreningen

I veckans nummer:

 

Vänsterpartiet om behandlingen av husockupationerna

 

Övertonskonsert

 

8 Timmar för Latinamerika

 

Antirasistisk manifestation

 

Veckans citat

 

Valkommentar
av Gunnar Stensson

 

Krisens orsaker
av Erik Kågström

 

USA ut ur Irak
av Gunnar Stensson

 

Marx och DV
av Mats Olsson

 

Lag och ordning
av Lars-Anders Jönsson

 

Interpellation och svar om modersmålsundervisningen
av Marta Santander (v) & Louise Rehn Winsborg (m)

 

Kursen på modersmålslärarmarknaden
av Gunnar Stensson

 

Lugn bara lugn
av Lucifer

 

Afrikas horn
av Bertil Egerö

 

Opera, Chile, nyliberalism och finanskrasch
av Gunnar Stensson

 

Tillsammans för rimliga hyror

 

Redaktion:

Göran Persson och Kajsa Theander

 

 

Utskriftsvänlig form

 

Övertonskonsert

Välkommen till konsert på Skissernas museum, Finngatan 2 i Lund!
Fredag 7 november kl 20.
En afton i övertonsklangernas värld med:
   Kenth Edmark & Johan Laserna
   Anna Cöster & Robin Öberg
   Millan Hamilton & Ylva Lindskog
   Spirekoret
   Gösta Petersen och hans Kvintett
   Sånggruppen Volare
   Medlemmar ur SONG
Entré: 100 kr 60 kr för stud Gratis för medlemmar i SONG (Medlemskap tom. dec. 2009 kostar 200 kr)
Arr. SONG Skånes Övertonssångförening Välkomna!
Affisch


8 timmar för Latinamerika

Folkets hus i Lund, Lördagen den 8 november kl 12.00 – 20.00
Källaren
12.00  Raíces, boliviansk dans
12.45  Duo uno, latinamerikansk musik
13.45  Ronny Pino, folksångare från Chile
15.45  Copihue, chilensk dans
16.30  Midnattskören
18.00  Popul Vuh, latinamerikansk musik
19.00  Cristal andino, latinamerikansk musik
Medeltidssalen
12.30  Kvinnorörelsen i Bolivia, film
14.00  Venezuela, föredrag
15.15.  Situationen i Bolivia
16.15  Kvinnohuset i Tegucigalpa
17.15  Salud, film från Kuba
Arrangörer: Nätverket för solidaritet med Latinamerika
Sponsorer: ABF Lundabygden och Folkuniversitetet


Antirasistisk manifestation

till minne av Kristallnatten på söndag den 9/11.
   Liksom tidigare år kommer det att genomföras en antirasistisk manifestation i Lund den 9/11 till minne av Kristallnatten.
   Samling på Stortorget sker kl 17 med tal av Helena Svantesson och Felicia Bromée. 17.30 är det avmarsch för demonstration med facklor som går Stortorget-Kyrkogatan-Bredgatan-St Petri Kyrkogata- Bangatan-Bantorget-Lilla Fiskaregatan-Stortorget- Västra Mårtensgatan-Bankgatan-S Esplanaden-Kastanjegatan till Smålands nation.
   Huvudparoller i fackeltåget är: "Minns Kristallnatten-låt det aldrig hända igen", "Inga rasister på våra gator" och "Ingen människa är illegal"
  På Smålands nation, Kastanjegatan 7, blir det antirasistisk temakväll från 18.30 med tal av asylgruppen, Diana Mulinari och Anders Neergaard samt musik av  Behrang "RAP-TOR" Miri, Hybris samt Wiebelt o Sebbe.
   Arrangörer är Vänsterpartiet, Ung Vänster och Vänsterns studentförbund som inbjuder alla som stöder parollerna att delta.


Om modersmåls- undervisningen

Modersmålsundervisningen och skolan i allmänhet är ett ämne som behandlats många gånger här i VB, oftast av Gunnar Stensson som i veckans artikel ” Kursen på modersmålslärarmarknaden”.
   Frågan debatteras dock inte bara i VB. Här återger vi den fullmäktigedebatt som varit mellan Marta Santander (v) och Louise Rehn Winsborg (m) genom att publicera Martas interpellation och svaret på denna.


Gunnar Stensson

Kursen på modersmålslärar-
marknaden

I maj beslutade Utbildningsnämndens majoritet att organisationsmodellen ”Personaluthyrning” ska gälla för Lunds skolors modersmålsverksamhet. Det innebär att rektorer kan ”köpa modersmålsverksamhet från Lunds skolors modersmålsverksamhet eller välja annan utförare, alternativt ordna verksamheten själv”.
   Om en vecka (torsdagen den 13 november 16.30 på Utbildningskansliet) ska nämnden bestämma priserna på den utbjudna undervisningen. Per elev och lektion blir det i förskolan 405, i grundskolan 477 och i gymnasiet 492 kronor. 2009 sker viss uppskrivning av beloppen.
   Fortfarande fungerar inte taxan för modersmålsundervisningen vare sig ute i skolorna eller på Lunds skolors modersmålsverksamhet. Detta trots att nästan en hel termin gått. Förvaltningen arbetar intensivt för att få den att fungera. De nyliberala ideologernas politik har mångdubblat arbetet för de kunniga och samvetsgranna tjänstemännen i Lunds skolväsen (som Tove Klette föraktfullt brukar kalla trög demokrati).
   Som bekant befinner sig hela modersmålsverksamheten i kaos efter majoritetens klåfingriga beslut att införa ett köp- och säljsystem.
   Inför budget 2010 ger nämnden förvaltningen uppdraget att differentiera priset avseende gruppstorlekar. Därmed kommer det byråkratiska krånglet att fortsätta också efter nyår.
   Som det nu är får skolorna större ersättning ju fler elever som finns i gruppen. Så fungerar ju också skolpengen. Men så får det alltså inte vara när det gäller modersmålet. Den har de styrande ett särskilt ont öga till.

Lägg ner rösterna
Oppositionen motsätter sig självklart att modersmålslärare bjuds ut på en marknad. Men det beslutet är redan taget i nämnden  Ännu så länge kan det inte ändras, åtminstone inte vid torsdagens sammanträde. Allianspartierna tar ju vara på varje tillfälle att utöva majoritetsdiktatur.
    Genom att medverka i prissättningen på modersmålsmarknaden riskerar oppositionen att legitimera det köp- och sälj-system som  den på goda grunder fördömer.
   Jag menar att det enda rätta i den situationen är att lägga ner sina röster och på så sätt uttrycka sin vägran att delta i beslutet.
   Vad tycker nämndens andre vice ordförande Mattias Olsson, s, Olof Norborg, v, och Johan Mattson, mp.
Gunnar Stensson