Ska nya röster sjunga

Det var en sprakande och mäktig manifestation med banderoller, fanor, dans, trummor och 10.000 människor i olika åldrar och från olika håll i världen som ringlade sig in i Pildammsparken i lördags. Jag gick in i parken samma väg som för 30 år sedan. Då var det Folkfest i Malmö och jag var där med mina små barn. Tallriken i Pildammsparken var då full av unga människor som satt på gräset och lyssnade på musik, botaniserade bland bokborden och åt av soppan från Moder Jord och Söner.
   Nu var Tallriken också fylld av människor. Men nu var det inte bara ungdomar utan människor i alla åldrar. Nu kom de inte bara från Malmö och Lund utan från många olika håll i världen. Bokborden och den ekologiska maten fanns nu också. Och Mikael Wiehe sjöng nu som då. Det var precis som förr men mycket, mycket större.
Kajsa
Se fler bilder från demonstrationen
Se fler bilder från demonstrationen som bildspel (kräver Flash)


The three trillion dollar war

I veckan publicerades listan över världens minst respektive mest korrumperade länder. Sverige toppade den förstås tillsammans med Danmark. I botten återfinns länder Irak och Somalia. Båda styrs i praktiken av USA.
   De som till äventyrs såg tv-programmet Dokument utifrån i måndags, ”Världens värsta bedrägeri”, förvånas inte. Dokumentären avslöjade den bottenlösa korruptionen under den nuvarande amerikanska regimen med vice president Cheney och oljebolaget Halliburton i centrum.
  Och förstås president Bush som står i skuld till oljekapitalet i Saudiarabien för sin maktställning. I själva verket kan man beskriva Irakkriget som världens största korruptionsskandal.
   Det gör inte den civiliserade och gråklädde nationalekonomen Joseph Stiglitz, åtminstone inte i sådana ordalag, som för något år sedan fick nobelpriset i ekonomi. Däremot har han tillsammans med Linda J. Bilmes gjort en genomgång av Irakkrigets reella kostnader:
”The Three Trillion Dollar War. The True Cost of the Iraq Conflict”.
   Han visar där bland annat att Irak-krigets kostnader är större än både Vietnamkrigets och Koreakrigets och att de närmar sig kostnaderna för andra världskriget.
   Joseph Stiglitz är en av de tyngsta kritikerna i den hårda debatten om George Bushs program för att lösa finanskrisen. ”Ska vi belöna de män som genom sitt dåliga omdöme har orsakat den”, säger han.
Gunnar Stensson


Krisen har nått Lund

Svenska Dagbladet berättade igår, den 24.9, hur den ekonomiska krisen har fått svenska storföretag att se om sitt hus. Ett har slutat att sponsra den lokala operan, flera låter sina medarbetare flyga ekonomi i stället för bissniss. Astra Zeneca, stor aktör i Lund, har för sin del tagit bort lyxvarianterna av kaffe ur sina personalautomater.
   VB ringde upp en gammal medarbetare på företaget, som bekräftade uppgiften. Och tillade: ”Detta med kaffet har skapat så mycket diskussioner att firman nog har tappat mer i förlorad arbetstid än vad man sparat på det förenklade sortimentet.”
Gr


Gunnar Stensson

Kalle Larsson, invandringspolitiken och Sydamerikas seger över USA i Santiago de Chile

Den artikel med stöd för den legala regimen i Boliva av Kalle Larsson i förra numret som det refereras till nedan är inte skriven speciellt för VB. Den skrevs som ett allmänt stöduttalande som red ansåg så bra att vi tog med det även i VB. Kalle är naturligtvis välkommen att skriva i VB, men det är lite tidigt att utnämna honom till "VB-medarbetare".
red


Kalle Larsson är välkommen som medarbetare i Veckobladet (denna gång med en liten text om Bolivia) trots att han inspirerade och stödde den tokskallarnas sammansvärjning som hade som främsta strategiska mål att peta Karin Svensson-Smith från riksdagslistan 2002 . Mål nummer två var att få in Anders Neergaard i partistyrelsen och mål nummer tre att tysta Veckobladet.
   Kampanjen ledde i sinom tid till att Karin Svensson-Smith lämnade vänsterpartiet. Som miljöpartist blev hon en av riksdagens främsta företrädare för miljöfrågorna.
   Anders Neergaard hamnade i partistyrelsen och vänsterpartiet halverades. Så långt var kampanjen utifrån sina förutsättningar framgångsrik.
   Men Veckobladet finns kvar, om än inte som partiorgan. Och dess spalter står som sagt öppna för Kalle Larsson, som numera ibland säger och skriver kloka saker.
   Detta till skillnad från Anders Neergaard som i sitt tal på Davidshalls torg i samband med European Social Forum gick till våldsamt angrepp mot de tjänstemän och kvinnor som tillämpar den lagstiftning som kamraterna i v tillsammans med socialdemokraterna röstade igenom under den förra mandatperioden.
Läs mer

Erik Kågström

Öppet brev 1
till Gunnar Stensson

Hej Gunnar
I VB 080912 hade du en artikel med titeln ”Före detta supermakt: Svindlarna Fannie Mae och Freddie Mac stjälper USA över ända”. Den handlade om det ekonomiska världsläget och du hade bland annat hämtat fakta från Gabor Steingarts bok ”Välståndskriget”. Jag har i mina Kristidender i Veckobladet skrivit om hithörande problem.
   Men Gunnar, skall vi som socialister nöja oss med att referera vad mer eller mindra kloka människor runtom i världen skriver i böcker och artiklar. Är det inte på tiden att vi gör egna analyser som syftar framåt, mot politisk handling? Efter Sovjetunionens sammanbrott har den svenska vänstern varit helt uppgiven när det gäller ekonomi. När nu laissez-faire-ekonomin är skakigare än någonsin och dess tvilling konsumismen är det största hotet mot miljön finns det väl anledning att diskutera alternativa ekonomiformer. Miljöradikaler – i Sverige till exempel Karin Svensson Smith, Björn Forsberg och Andreas Malm - framhåller ofta att en ekologiskt hållbar utveckling kräver en annan ekonomi än den nuvarande, en ”social”, eller ”grön” eller ”rödgrön” ekonomi. Men de tar inte steget vidare och säger hur den ekonomin skall se ut. Det steget vill jag med din och Veckobladets läsares benägna hjälp ta, och skissera hur en annan ekonomi skulle kunna se ut.
   Jag utmanar dig härmed till en debatt – eller dialog – om de aktuella världshändelserna i Veckobladet. Förhoppningsvis kommer andra att ansluta sig om våra inlägg blir tillräckligt intressanta. I denna och kommande artiklar kommer jag att presentera de slutsatser jag kommit fram till av det jag läst, hört och sett av världshändelserna under de senaste åren.
   Jag grundar mina resonemang på två hypoteser(som förstås inte är mina egna). Den ena är att orsaken till dagens finansiella kris är att söka i den ökande ekonomiska ojämlikhet på individnivå i hela världen som blivit en följd av globaliseringens avregleringar.
Läs mer


Veckans citat

"Trots den internationella finansoron och bolånekrisen i USA, står svenska statens ekonomi stark. Det kan vi tacka statsminister Frerik Reinfelt (m) och finansminister Anders Borg (m) för.”
   Flygblad som moderaterna delade ut under gårdagen i samband med budgetdebatten och som faktiskt kan tävla med en del socialdemokratiskt material gällande fjäskig ledarkult i bästa Sovjetanda.
Citat från Dagens Arena


Bildande reklam

Under min korta men dock karriär som tidningsbärare så slogs jag att märkena med "Ingen Reklam" var så oerhört frekventa på brevlådorna. Detta är naturligtvis mycket bra men var försiktig med att tillämpa principen på din mail-brevlåda, för då kan du missa lite bildning. Jag fick följande text idag i ett mail:

"Prokrastinerar du just nu?
Hej Göran
Finns det något viktigare du borde göra just nu? Något viktigare än att läsa mail kanske?
   Det finns ett ord för det. Jag tycker att själva ordet pro-kra-sti-nera låter förfärligt jobbigt och som något jag helst inte skulle vilja befatta mig med.
   Speciellt som det innebär att man håller på att dra ut på saker. Att man skjuter upp dem till senare. Jag såg ordet först på engelska och var tvungen att slå upp det och hittade följande definition på Wikipedia:
Prokrastinering är en term inom psykologin. Den innebär ett uppskjutande eller undvikande av en handling eller uppgift som kräver ett avslut, genom att man fokuserar på en annan handling eller uppgift. För personen som prokrastinerar kan detta leda till stress, skuldkänslor, produktionsbortfall, krismaximering och andras spott och spe för att man inte tar sitt ansvar."

Vad ville man då sälja med denna inledning? Jo, med CRM-system och IP-telefoni så slipper man att pro-kra-sti-nera. Jag köpte inget men skall försöka lägga ordet på minnet.
Göran Persson



I veckans nummer:

 

Vad vill socialdemokratwerna?
av Grr

 

Från stora världen I
av Thage G. Peterson

 

Från stora världen II
av Stig Henriksson

 

Ska nya röster sjunga
av Kajsa

 

The three trillion dollar war
av Gunnar Stensson

 

Krisen har nått Lund
av Gr

 

Kalle Larsson, invandringspolitiken och Sydamerikas seger över USA i Santiago de Chile
av Gunnar Stensson

 

Öppet brev 1 till Gunnar Stensson
av Erik Kågström

 

Veckans citat

 

Bildande reklam
av Göran Persson

 

 

Redaktion:

Göran Persson och Kajsa Theander

 

 

Utskriftsvänlig form

 

Kärleken och livet

Konsert i Klosterkyrkan med damkören Vox Feminea som leds av Pernilla Södergren. Flera medlemmar i Midnattskören sjunger med i kören. Thomas Wiehe & Caroline Mielczarek är gäster i programmet!
   Lördagen den 27 september kl. 16.30 i Klosterkyrkan i Lund.
   Entre: 80kr, 60kr för pen/stud. Barn under 12 år går gratis.
Länk till affich


Vad vill socialdemokratwerna?

Det kom ett flygblad i brevlådan från en lokal partiförening. Där protesteras mot den borgerliga majoritetens miljöpolitik, men ”även i övrigt innebär den borgerliga politiken många oönskade försämringar” (finns det önskade försämringar?). Och som exempel anförs bland annat ”Alltför få nya hyresrätter”. Fast ”alltför få” står med små bokstäver över en svart klump från en tuschpenna. Vad är övermålat? Stod det från början ”Inga nya hyresrätter”? Och så läste nån annan genom texten och sa: ”Men lite hyresrätter har det ändå blivit. Det får vi nyansera.” Vilket gjordes, på det beskrivna sättet.
   På andra sidan finns en intresseanmälan som man kan skicka in till ”Socialdemokratwerna i Lund”.
   Nu menar kanske några att detta är taffligt. Men jag är inte säker på att s i Lund är så taffliga. Kanske är de ovanligt sofistikerade. Det finns en allmän skepsis mot politiska partier som det gäller att tränga igenom. Därför vill man skapa följande bild: det här flygbladet är ingen produkt av slimmade proffspolitiker. Vi som har engagerat oss bakom det är alldeles vanliga medborgare och människor.
   Med sådanas logiska och typografiska brister.
Grr


Från stora världen I

Ställ upp för Afghanistan!
Välkomna att delta i Fackeltåg onsdag 8 oktober 2008 för kravet att USA måste sluta bomba Afghanistan.
   Vi har de senaste veckorna fått många upprörande bevis på hur civila massakreras när USA:s och Nato:s flyg går till anfall mot afghanska byar och hem.
   Enligt uppgifter som styrkts av FN dödades 91 människor varav 60 barn i en enda attack på byn Azizabad utanför Herat 21 augusti. Och det är bara ett exempel av många på hur tusentals människoliv går till spillo i ett meningslöst krig utan slut.
   Sverige måste nu ta initiativ till en fredsplan för Afghanistan som innebär att alla parter även talibanerna inbjuds till fredssamtal som syftar till att återställa landets suveränitet och fred.
   Och frihet och välfärd för Afghanistans män, kvinnor och barn.
   Att svenska soldater deltar som stridande trupp med Nato:s emblem på sina uniformer är  både oacceptabelt och upprörandet. De svenska militära trupperna måste hemkallas och de civila och humanitära insatserna kraftigt öka.
   Vi samlas vid Slussen i Stockholm kl 18 för att gå till Sergels torg. Där kommer miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, vänsterpartiets ordförande Lars Ohly, tidigare nedrustningsminister Maj Britt Theorin och jag att tala från kl 19.
   Hjälp oss att se till att denna protest mot det orättfärdiga kriget i Afghanistan hörs över hela Sverige och når ut i världen. Afghanistan behöver fred – inte fler bomber!
Thage G. Peterson
tidigare försvarsminister och riksdagens talman


Från stora världen II

På nedanstående länk kan man läsa lite om den höstövning V Fagersta "traditionsenligt genomför vartannat år ända sedan 2006", i år är det dags den 8-9 november.
   Denna gång är temat på lördagen detta med regeringsfrågan s-v-mp. Men istället för de vanliga centrala piruetterna om vem som pratar med vem om vad och hur och vilka papper man ska eller inte ska skriva i förväg har vi velat vända på spelet. Börja underifrån och undersök var samarbetet i några kommuner och landsting gått bra, men också någonstans där det har havererat.
   Och med en avslutande debatt om vad man möjligen kan lära av detta på central nivå.
   Söndagen har utvecklat sig något sedan nedanstående länks inbjudan skrevs. Vi tänkte berätta lite om V Fagerstas "lyckanden" och misslyckanden med anledning av att vi i år firar tioårsjubileum som största parti i Fagersta kommun. Därutöver blir det plats för lite workshops om allt mellan vindkraft och integration.
Läs mer på hemsdan
Stig Henriksson, kommunalråd