M H

Solig söndag på Klostergården

Alltid på en söndag, närmare bestämt den sista söndagen i augusti, har Klostergårdens Byalag sin traditionella Höstfest. Så har det varit alltsedan 1970-talet, då Göte Bergström var den sammanhållande kraften i ett Byalag av mer spontan karaktär än det i dag är. Då kallades festen för Drakfesten, för det byggdes pappersdrakar… och ibland lyckades – faktiskt - en och annan skicklig drakbyggare få sin drake att stiga till skyarna, men oftast var det själva arbetet som var roligast. Vi klostergårdsbor bestod då till största delen av småbarnsfamiljer och det var för oss betydelsefullt och roligt att samlas till fest, till Drakfesten. Vi behövde gemenskap i detta nybyggarområde.
Numera är det Gunnar Stensson som bär ansvaret, tar kontakter, planerar och organiserar och han får många att ställa upp för att göra denna dag till en fest för oss alla som nu bor i Klostergården.
Läs mer
Fler bilder från Klostergårdsfesten



Litet men glatt

Såg ni den glädjande nyheten på lokalsidorna nu i veckan? Den var visserligen liten, men ibland får man glädja sej åt det lilla.
   Jag tänker på flygbussen till Sturup som nu inskränks till en enda direkttur om dagen på grund av bristande uppmuntran. Övriga turer ska gå via Malmö vilket gör att resan tar en timme, och hur roligt är det? Det blir nog fler indragningar.
   De rödgröna krafterna i Lund och Skåne har rätt länge propagerat för tåg och inte flyg när det gäller resor till exempelvis Stockholm. Nu är den förskjutningen på gång, även om det kanske inte i första hand är dessa krafters förtjänst. Men det kvittar. Tåget går som tåget och Sturup tappar resenärer liksom en lång rad sydliga flygplatser. I norr är utvecklingen delvis en annan men det bara bekräftar vår uppfattning om Norrland och norrlänningarna.
   De stora glädjeämnena, till exempel miljardförlusterna hos SAS, ligger på en annan nivå. Men nog finns det lokala glädjekorn.
Gr



EU-domstolen i Luxemburg förklarar terrordomen mot
al-Barakaat illegal!

USA tvingade FN:s sanktionskommitté att upprätta listor på personer och organisationer som påstods ha kopplingar till Usama bin Laden, al Qaida och talibanerna. Det var aldrig tal om bevis eller rättegångar. 9/11-hysterin och hysterikern Bush styrde.
   FN tvingade EU att ställa upp.
   FN och EU tvingade Sverige att ställa upp.
   Men nu har EU gjort uppror!
De tre somalierna som fick sina ekonomiska tillgångar spärrade fick aldrig en chans att försvara sig.
   Nu har EU-domstolen upphävt det beslut som fattades av FN:s sanktionskommitté. De mänskliga rättigheterna är viktigare.
   Det riktade sig inte bara mot al-Barakaat utan mot hela det somaliska civilsamhället. Det åstadkom stor skada, ändå måste man jubla över segern för rättvisan!
Gunnar Stensson



Ta hem soldaterna från Afghanistan!

I hysterin efter 9/11 godkände FN USA:s angrepp mot Afghanistan. Den amerikanska aggressionen blev därmed laglig trots att den är oförenlig med folkrättens principer.
   Det är sju år sedan USA inledde sin ”självförsvarsaktion” i Afghanistan. Det är andra dimensioner än den ryska insatsen i Georgien.
   Sverige ingick och ingår alltjämt i FN:s internationella säkerhetsstyrka Isaf som har fredsbevarande uppgifter.
   En förutsättning för Sveriges deltagande är att man distinkt skiljer den internationella säkerhetsstyrkan Isaf:s fredsbevarande uppgifter och USA:s invasionskrig.
   De ska vara skilda insatser under separata mandat och befälskedjor. Så formulerade riksdagen  huvudprincipen för den svenska Afghanistaninsatsen den 6 december 2005.
   Men den åtskillnaden är nu utplånad. Hälften av de amerikanska trupperna har överförts till Isaf och den amerikanska generalen McKiernan får ett samlat kommando över både USA.s och Isaf:s trupper.
   Vad som 2001 presenterades som en fredsoperation har förvandlats till ett fullskaligt krig med förödande verkningar för civilbefolkningen.
   Förutsättningarna för den svenska insatsen har förändrats.
   Detta framhålls i ett upprop undertecknat av bland andra Maj Britt Theorin, Thage G. Peterson, Eva Moberg och Stefan Lindgren.
   De påpekar att USA och Nato nu genomför 60 bombuppdrag om dagen, att bomberna drabbar civila afghaners hem och i allt högre grad dödar kvinnor och barn, För några dagar sedan dödades ett hundratal civila i en enda bombattack i Herat.
   Samtidigt har Pentagon beslutat att skicka ytterligare 12 000 till 15 000 soldater till Afghanistan.
   Detta innebär att Sverige 2009 kan bli indraget i något ännu värre än den konflikt vi har sett hittills.
   Inför den risken måste Sverige ta sin Afghanistanpolitik med stridande soldater under allvarligt övervägande. Och övergå från krigsinsatser till rena fredsinsatser.
   Idag går två tredjedelar av det svenska biståndet till truppinsatsen och bara en tredjedel till skolor, sjukvård och infrastruktur.
   En fredsprocess måste inledas. USA, Nato och de allierade måste tvingas förhandla med alla parter i regionen, även talibanerna.
   Sverige måste ta ett fredsinitiativ.
   Det skulle signalera till de amerikanska presidentkandidaterna att de inte kan räkna med att  Sverige ska fortsätta att leverera krigsmateriel och soldater till det orättfärdiga och utsiktslösa kriget i Afghanistan.
    Uppropets undertecknare kräver att frågan tas upp i riksdagen när den öppnas den 16 september.
   Afghanistankriget är en av de viktigaste frågorna på agendan när ESF samlas i Malmö.
Gunnar Stensson

Erik Kågström

Schackspel i Kaukasus

Georgienkonflikten berördes i två artiklar i förra numret av VB. Båda är kritiska mot den enögda, ryssfientliga tonen i västliga medias rapportering. Lars Anders Jönsson ställer i artikeln ”Politisk felnavigering” frågan ”Vem hotar vem?” och påtalar den pågående NATO-inringningen av Ryssland. Gunnar Stensson tar i sin artikel ”Slutet på amerikansk hegemoni” i viss mån ställning för Ryssland men konstaterar också att ”Vi nu har två egenmäktiga stormakter som i olika avseenden bryter mot det internationella regelverket”.
   Jag har inget att invända mot dessa författares beskrivningar av konflikten men finner det anmärkningsvärt att ingen av dem nämner det som väl ändå måste ses som kärnan i sammanhanget – kontrollen över transport av olja och naturgas från staterna kring det Kaspiska havet.
   På nittiotalet var ett av president Clintons strategiska mål att göra det energifattiga Georgien till en säker energikorridor för transport av olja och gas från Kaspiska havet till Västeuropa med undvikande av ryskt territorium. Det resulterade i den 160 mil långa oljeledningen BTC från Baku i Azerbaidzian via Tbilisi i Georgien till Turkiets medelhavshamn Ceyhan. Den blev färdig år 2006. För att säkra denna ledning militärt krävdes upprustning av Georgien. Åren 1998-2000 satsade USA 300 miljoner dollar på militär utbildning och vapen i Georgien. Och så har det fortsatt. President Jeltsin var alltför upptagen av inrikes problem och gerillakrig i Tjetjenien för att kunna lägga sig i Clintons förehavanden.
Läs mer



Lucifer

Kommer ljuset från Lund?

När man talar med likasinnade från andra orter får man ofta höra att Lund är så udda och speciellt att politiska erfarenheter härifrån saknar intresse för andra än oss själva. Tja, kanske det, men jag tänker utan att blygas peka på hur politiska rörelser av mycket skilda slag faktiskt har utvecklats från Lund.

Den nya vänstern
Man kan då börja med det som kom att kallas ”den nya vänstern”, den politiska och kulturella rörelse som verkade i Sverige, säg 1965-1975. Den kom till Sverige från många håll, kanske tydligast från Storbritannien med New Left Review, men visst fick den sitt starkaste fäste i Lund. Via tidskriften Zenit och Bokcaféet spreds den sen vidare. Kjell Östberg, historieprofessor vid Södertörns högskola och författare till den aktuella Palmebiografin kallar mycket riktigt Lund den nya vänsterns huvudort i Sverige.    1970-talets VPK Lund måste väl också anses vara ett viktigt bidrag till politisk förnyelse. Något hundratal unga människor med erfarenheter från solidaritetsrörelserna, framför allt FNL-grupperna, vände blicken från Vietnam och Södra Afrika till kommunalpolitiken i Lund. Sossar och borgare hade här i årtionden snackat sig samman om rivningar, byggrättigheter och trafikleder. Fram kom ett parti som brydde sig om stadsmiljö, daghemsutbyggnad och demokratifrågor, saker som engagerade unga familjer i universitetsstaden. Var man utestängd från dagspressen, nå då fick man göra sin egen tidning och så kom Veckobladet till. Behövdes det musik för att liva upp möten och demonstrationer, ja då fick man starta en egen orkester, Röda Kapellet. Just detta att förlita sig till egna krafter och om nödvändigt sätta sig upp mot partiinstanser i Malmö eller Stockholm var centralt. OK, förnyelsen av vänsterpartiet under sjuttio- och åttiotalen var inge unik lundaföreteelse, men jag tror vi låg i täten för den utvecklingen, och dessvärre ibland lite för långt framme för de andra.
Läs mer



Ulf Nymark

Skydda Solhällans koloniområde!

Vid kommunfullmäktiges augustisammanträde, i samband med behandlingen av Mark- och bostadsförsörjningsprogram för de närmaste tre åren, aktualiserade Demokratisk Vänster det förnyade och nu överhängande hotet mot Solhällans koloniområde, ett koloniområde som ligger i västra delen av den triangel som bildas av Fritjofs Väg, Hjalmar Gullbergs Väg och Södra Sandbyvägen.

Öster om koloniområdet finns ett ganska stort stycke idag obebyggd mark, som kan förväntas rymma någonstans mellan 250 och 500 bostäder. Nu håller Byggnadsnämnden på att ta fram ett program för detaljplan för denna markbit. Demokratisk Vänster anser att det är oerhört viktigt att bostadsbyggandet i detta område kommer igång så snart som möjligt, vilket vi framhöll i debatten.* Problemet är att planprogrammet, som ännu inte behandlats av Byggnadsnämnden, förutsätter att det nya bostadsområdet ska motortrafikförsörjas med en väg genom koloniområdet! Endera ska en väg dras över kolonilotterna i sydvästra hörnet, eller – och troligare – ska det dras en väg rakt igenom koloniområdet så att det bildas två koloniområden, avskurna och isolerade från varandra av en bilväg!
Läs mer



Bättre bygga på asfalt än i Sankt Lars!

Jag är förvånad över att folk så sällan går på samrådsmöten, ni vet de där tillfällena då man diskuterar vad som ska byggas med byggnadsnämndens tjänstemän.
   I tisdags var jag i alla fall på ett. Det handlade om ”hoppbackehuset”, som Sydsvenskan kallade det i en rubrik i onsdags. Någon av er har säkert läst artikeln.
   Lunds miljöchef Björn Berséus menar att man inte tagit hänsyn till bullret utomhus och kräver förändringar. Dessutom ligger huset (som flera av husen i Klostergården) för nära bensinmacken. Men den ska bort under alla omständigheter. Larry Andow hade på sin tid tankar på att ersätta den med en tornbyggnad.
   Miljönämnden skickar in sin remiss nästa vecka.

Argument mot planen
Visst diskuterades bullret på mötet. De boende i villorna öster om Stattenavägen var som närmast sörjande mangrant församlade. Bullret från gatan var deras huvudargument mot bygget.
Läs mer

I veckans nummer:

 

Sydsvenskans missuppfattningar
av Ulf Nymark

 

Solig söndag på Klostergården
av Marie Hegnelius

 

Litet men glatt
av Gr

 

EU-domstolen i Luxemburg förklarar terrordomen mot
al-Barakaat illegal!
av Gunnar Stensson

 

Ta hem soldaterna från Afghanistan!
av Gunnar Stensson

 

Schackspel i Kaukasus
av Erik Kågström

 

Skydda Solhällans koloniområde!
av Ulf ymark

 

Bättre bygga på asfalt än i Sankt Lars!
av Gunnar Stensson

 

Kommer ljuset från Lund?
av Lucifer

 

 

Redaktion:

Göran Persson och Kajsa Theander

 

 

Utskriftsvänlig form

 

Flygelkören söker Sjungande män!

Kören har funnits i fem år, och man behöver inte vara duktig för att vara med.
   Vi sjunger en varierad lättsam internationell repertoar, och målet är inte att uppträda utan att sjunga tillsammans under angenäma former.
   Flygelkören är en blandad kör med ett klart underskott på män. Vi söker därför sjungande män, men intresserade kvinnor är förstås också välkoma!
   Onsdagar 19 - 21 Flygelskolan i aulan Musikantvägen Östra Torn i Lund
   Ledare: Gösta Petersen
   Alla är välkornna!
   Upplysningar och anmälningar: Goesta.Petersen@djingis.se
Tel. 046- 12 53 27
Annonsen som pdf



Afrikansk afton

Vita Huset, Uardavägen (Bakom ICA Tornet)
   Fredag 12 september kl 21, entrén öppnar kl 20.

Alagi Mbye, griot och Kora-spelare från en Jali-familj med musikaliska rötter många generationer tillbaka.
Midnattskören sjunger några afrikanska sånger.
Max Soumah & Eva Saether och deras vänner tar med sina afrikanska trummor.

Entré: 60 kr (40 kr för stud)
Arr. Midnattskören



Sydsvenskans missuppfattningar

Av Sydsvenskans referat (30 aug) från kommunfullmäktiges debatt kring Mark- och bostadsförsörjningsprogram för åren 2009-2011 kan läsaren få uppfattningen att Demokratisk Vänster gått emot en rad förslag om nya bostadsområden. Så är givetvis inte alls fallet.
Sanningen är att vi sa nej till enbart ett ”bostadsområde”. Det omfattar totalt tre villor. Det gäller det område som i de kommunala handlingarna heter Lärarvägen i Torna Hällestad. Ett annat sätt att beteckna området är Kaninlandet. Kaninlandet är ett ur biologiskt mångfald känsligt markstycke. Bland annat är det en biotop för s k solitära bin. Byggandet av de tre villorna kommer med stor sannolikhet att inverka menligt på den biologiska mångfalden. Vi prioriterade biologisk mångfald framför villabebyggelse.
Utbyggnaden av bostadsområdet Solhällan sa vi ja till, men vi vill skydda det intilliggande koloniområdet. (Se artikel om Solhällan på annan plats i detta nr av VB!)

Isolerade verksamhetsområden
Mark- och bostadsförsörjningsprogrammet tar inte bara upp planerade områden för bostäder. Utan också för verksamhetsområden (som förr oftast kallades industriområden).
Demokratisk Vänster gick emot en del föreslagna verksamhetsområden. Det gäller följande områden:
Norra Gunnesbo, ett litet område som ligger alldeles intill naturskyddsområdet Nöbbelövs mosse. Verksamheten kommer alldeles för nära mossen. Dessutom skulle det bli svårt att kollektivtrafikförsörja området på ett bra sätt. Ytterligare ett litet område, Västra-tornvägen, gick vi emot. Verksamhetsområdet kommer att ligga utslängt mitt på åkern utan koppling till övriga tätorter och utan reell möjlighet till bra kollektivtrafik. Därför sa vi nej.

Nej till Trafikplats Råby och Sydöstra vägen
Verksamhetsområdet Hasslanda och Jöns Peter Borg, är områden som ska exploateras framför allt för att dra den Sydöstra vägen och bygga Trafikplats Råby. Både vägen och trafikplatsen röstade vi emot i fullmäktige, helt i enlighet med vårt kommunalpolitiska program och tidigare ställningstaganden.
   Det som Sydsvenskan uppfattar som områden för bostäder är alltså verksamhetsområden. Var ska då nya verksamheter få plats i Lunds tätort? Brunnshög räcker långt. Både till bostäder och verksamheter. Om inte kommunen tänker göra om misstaget från Gastelyckans verksamhetsområde, förstås. Där har man byggt med extrem slösaktighet vad gäller markresurser: glest mellan huskroppar, överdimensionerade vägar och gigantiska p-ytor. Vi vill ha Brunnshög tätbebyggt, bilsnålt och stadsmässigt.
Ulf Nymark, Demokratisk Vänster