Lucifer

I badhusfrågan

När detta skrivs har Lunds kommunfullmäktige just inlett sitt januarimöte, där man har Lunds badhusfråga på föredragningslistan. Jag hoppas på en grundlig och uppslitande debatt, gärna med en liten återremiss för ytterligare tänkande. Låt mig förklara.

Erlanders badhus
Lunds första badhus i Stadsparken var ett resultat av Tage Erlanders kommunalpolitiska agerande på 1930-talet. Tage satt i fullmäktige och var en varm anhängare av ett sådant bygge. Det var på den tiden en angelägenhet för de många som bodde i trånga lägenheter utan badrum. Lund var tidigt ute med ett kommunalt badhus och det blev en vacker och ändamålsenlig inrättning. Det tjänade länge grundläggande behov: när jag kom till Lund i slutet av femtiotalet bodde jag i ett rum i ett gammalt hus på Slöjdgatan, utan bad/dusch. Jag gick till Badhuset varje lördag förmiddag, drack kaffe och åt en macka. Det var på den lyckliga tid då unga människor inte behövde duscha två gånger om dan.
Läs mer»



Påskvandring – kvalificerad friskvård

Påskvandringen infaller ovanligt tidigt i år. Starten sker på morgonen (skär)torsdagen den 20 mars, men det finns möjlighet att ansluta samma kväll då vi räknar med att korsa en väg med allmänna kommunikationer. Det blir två övernattningar (i vindskydd) och vi återkommer alltså till Lund på påskafton. Sträckan är inte bestämd i detalj, men vi utgår förmodligen från någon punkt på järnvägssträckan Höör–Hässleholm och tar oss ner till den vackra Hanöbukten.
   Den tidiga årstiden ger löfte om sval, syrerik och därmed särskilt hälsosam luft, och därtill kommer de aromatiska barrskogsdofterna. Den viktigaste hälsofaktorn är förstås kroppsrörelsen: inte överdriven men ihärdig – den totala distansen blir cirka fem mil. Den fysiska tröttheten skapar god sömn vilket också är nyttigt. Och ett litet glas vid lägerelden stärker hjärtat och sätter fart på blodomloppet.
   Det dominerande samtalsämnet blir förmodligen klimathotet. Vi kommer till stor del att vandra genom skog, det vill säga potentiellt biobränsle. Vi kan se hur lantbefolkningen bor och bedöma om det är ekologiskt hållbart. Vi är pionjärer för ett fritidsliv som alla så småningom måste anamma när bilen har blivit omöjlig.
   Närmare information om påskvandringen kommer i senare nummer, men intresserade kan redan nu kontakta Gunnar Sandin, 046-135899.

Gunnar Stensson

1968 – ett särperspektiv

Jag kände inte igen mig i tv-serien Upp till kamp. Också andra berättelser om 1968 har varit mig främmande. De har trampat runt i i en avfallsgrop full av nostalgisk rekvisita och/eller ignorant avståndstagande. Jag måste förstås inse att det finns flera berättelser än min. Därför presenterar jag ödmjukt mitt eget särperspektiv som jag hoppas att åtminstone några 60-åringar i Piteå, Hortlax, Öjebyn, Älvsbyn, Kalix och Luleå ska känna igen. De var omkring 20 den gången. 
   1968 började 1967. Tage Erlander ville stoppa Russelltribunalen om USA:s krigsförbrytelser i Vietnam. Jag kan inte förbjuda den, men den är inte välkommen, sa han. Slagordet ”Tage och Geijer, Lyndons lakejer” bekräftades.    I Luleå spelade en teatergrupp från Framnäs folkhögskola i november en kabaré om USA:s krig. Det skedde inom ramen för Kul 67 (en kampanj för byggandet av Norrbottensteatern). I föreställningen ingick en intervju med Mohammed Ali, ett krigsreportage ur tidningen Se samt Bob Dylans A hard rain´s gonna fall, World war 3 och Masters of war. Publiken (400 ungdomar) krävde att USA skulle ut ur Vietnam. Luleå FNL-grupp delade ut märken av papp.
   Den 20 december överfölls deltagarna i ett seminarium om Vietnamkriget i Stockholm av ridande polis när de skulle gå hem. Aktade socialdemokrater som Signe och Axel Höjer drabbades och uttryckte sin indignation i massmedia. Alva Myrdals son Jan fick en batong i skallen och tappade glasögonen, vilket förevigades på bild. Olof Palme insåg att socialdemokraternas vietnampolitik höll på att gå åt helvete.
   Så kom nyåret 1968 i Norrbotten, Vietnam och hela världen.
Läs mer»



Bio-reklam

Eftersom man sällan ser film från Österrike (i alla fall red) så vill VB göra lite reklam.
Falskmyntarna
Österrikes Oscarbidrag
Premiär på Kino fre 1/2
Läs mer»



FNL-affischer

       
Med anledning av Gunnars artikel ovan så vill vi uppmärksamma läsarna på att
KB har en fin samling med FNL-affischer som kan beskådas på adressen.

I veckans nummer:

 

I badhusfrågan
 av Lucifer

 

1968 – ett särperspektiv
 av Gunnar Stensson

 

Mer kärnkraft?
av Sven-Inge Cederfelt

 

Påskvandring – kvalificerad friskvård

 

Redaktion:

Göran Persson & Kajsa Theander

 

 

Utskriftsvänlig form


Mer kärnkraft?

Gr skriver i VB 080125 att han tror att fler kommer till att ansluta sig till Björklunds linje om kärnkraft. Vidare påstår han att vi kan glömma solenergi och att vindenergi möjligen börjar komma. 
   Ser man det globalt kan väl solenergin bli ganska avgörande om vi bestämmer oss för att satsa på det. En yta av Sveriges storlek i Sahara med solenergiverk skulle kunna ge elenergi i storleksordning med den globala energikonsumtionen. Även i Norden skulle solceller på taken kunna ge en hel del. Det handlar främst om när solcellerna blir tillräckligt billiga (eller alternativen tillräckligt dyra). En stor utbyggnad av sol och vind kräver förstås någon form av energilager. Men det är ju möjligt. Vätgas är ett alternativ för långtidslagring, typ från sommar till vinter. Det finns ju även mekaniska metoder, t ex svänghjul eller pumpa upp vatten, för korttidslagring. Även vid infrastrukturen för fordonsdrift bör det ju vara någon form av energilager som kan tas ut som el, laddningsbara elhybrider lär finnas inom kort.
   Men åter till Björklunds kärnenergiidé, som jag inte betvivlar att många kommer att ansluta sig till. Det riktigt fåniga är ju att han vill ha dem vid Ringhals och Forsmark. Eftersom kärnenergi är en ändlig källa så bör man ju hushålla med den. Det innebär bl a att om vi ska ha kärnenergi så bör det vara kraftvärmeverk. Då utnyttjas energin effektivare. Men det betyder ju också att de bör ligga vid storstäderna. Byggs de lika stora som de kärnkraftverk vi har idag kan jag inte se att det finns underlag för den värmen någon annanstans i Sverige än vid Stockholm. Och då ligger Forsmark för långt bort. Behövs det fler i norra Europa bör de ligga vid de andra storstäderna, såsom Köpenhamn, Riga, St Petersburg och kanske Gdansk.
Sven-Inge Cederfelt


Visst var Harrisburg vackert! Som Tom Lehrer sa: Who's next?




Årsmöte

i vänsterpartiet Lund
Lördagen 9 februari 2008
Tid:    kl 10.00
Plats: IOGT NTO:s lokal på Bantorget 5
Vänsterpartiets medlemsmöten är öppna för alla intresserade.