Somliga händelser förändrar våra perspektiv på världsutvecklingen. En sådan händelse är USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Vilken är min bild av de senaste tjugo årens erfarenheter? Vilka är slutsatserna?
 


 

Försommaren 2001 var fin. Vänsterns aktivister samlades i Göteborg. Det skulle bli en värdig manifestation mot president Bush när han besökte Sverige. I stället utbröt kravaller. Tillresta demonstranter låstes in i de skolor där de övernattat. Våldsamma grupper vandaliserade butikerna längs Avenyn. Beridna polisstyrkor försökte behärska stan. För första gången sedan Ådalen sköt polisen skarpt mot demonstranter. Minst en sårades allvarligt. Spänningarna i samhället ökade. För vänstern var kravallerna ett allvarligt bakslag.
   Tre månader senare attackerades World Trade Center. Som hämnd inledde Bush kriget mot terror. Det drabbade först Afghanistan.

2001 stoppades den demokratiska utvecklingen i Eritrea. Dawit Isaak arresterades den 23 september, strax efter attacken mot World Trade Center. Han är svensk medborgare.
   1990 hade Eritrea hade vunnit sin självständighet. En internationell solidaritets-rörelse stödde landets återuppbyggnad.
   1998 bombade Etiopien flygplatsen i Eritreas huvudstad Asmara. Jag råkade befinna mig på ett Eritreamöte i Örebro då det meddelades i radio. Det blev ett blodigt skyttegravskrig i öknen längs gränsen. Vapenstillestånd uppnåddes år 2000, men inte fred. Etiopien godkände inte Eritreas gränser.
   De svenska Eritreagrupperna hade samarbetat med den eritreanska befrielserörelsen sedan början av 1980-talet. I Operation Dagsverke 1995 insamlades några miljoner till Eritreas skolor. Elsa Grip i Lund var huvudansvarig för fördelningen av biståndet och gjorde flera resor till Asmara. Både före och efter självständigheten besökte ledande eritreaner vid flera tillfällen Lund, bland annat för att inleda en vänortsförbindelse mellan Lund och Asmara.
   Jag hade nära kontakter med Eritreas ambassadör i Stockholm. Eritreas utrikesminister deltog i en fredskonferens i Lund 1988. Under kriget träffade jag honom i Stockholm när han sökte stöd från den svenska regeringen. Utrikesministern och flera demokratiska ledare och journalister i Eritrea blev gripna samtidigt som Dawit Isaak. De blev aldrig frisläppta. Eritreas ambassadör i Sverige tvingades fly till USA. Eritrea förvandlades till en militärdiktatur. Dawit Isaak är sedan 20 år fortfarande fängslad. Flertalet av de övriga som fängslades 2001 har dött i fångenskap.
   Etiopiens nye regeringschef fick Nobels fredspris i Oslo sedan han slutit fred med Eritrea. Ledare ur den tidigare etiopiska regeringen inledde 2021 ett uppror i provinsen Tigray. Det etiopiska inbördeskriget pågår fortfarande och har lett till svältkatastrof.

2003 invaderade USA på falska grunder Irak. Ulf Nymark och jag tog initiativet till en demonstration mot invasionen som vann stor anslutning. Motståndet mot kriget var kompakt i alla länder, men Bush och Blair var opåverkbara. Invasionen ledde till uppkomsten av Islamiska Staten.
 


 

2008 kollapsade marknadsekonomin efter nyliberala spekulationer i USA. Occupy Wall Street tände hopp om en ny ekonomisk världsordning.

Den arabiska våren kunde ha inlett en ny epok i Mellanöstern. Demokrati infördes i Egypten, men den fredliga revolutionen ledde till en övertro på IT och telefoner. I det egyptiska valet segrade ett konservativt islamiskt parti med rötter i landsbygden. Missnöje uppstod bland telefonägarna i Kairo. Militären återtog makten. Sisi blev diktator. Allt är som förr – eller värre.
   Konsekvensen av det ännu pågående inbördeskriget i Syrien blev att Islamiska staten bredde ut sig innan den tvingades gå under jorden.

I bakgrunden: Israel förde tre krig mot Gaza. Tusentals civila palestinier miste livet. Solidaritetsdemonstrationer i Malmö fördömdes för antisemitism. Bistånd till palestinierna med Ship to Gaza stoppades av Israel.
   Under Trump-åren 2016 – 2020 förvärras allt. Irak, Afghanistan, Syrien, Saudiarabien, Egypten, Israel – Palestina. Stormningen av kongressen hotar det som återstår av demokrati i USA.

USA:s uttåg ur Afghanistan efter 20 år blev den händelse som förändrade perspektivet. Men inte för alla. Nu rustar USA, Storbritannien och Australien för ubåtskrig mot Kina.
   Under de tjugo åren har Kina utvecklats snabbt, fått stort inflytande över ekonomierna i USA och Europa, ökat sin makt i tredje världen (särskilt i Centralasien) genom Belt and Road Initiative och rustar för att komma ifatt USA militärt.
 


 

Men. Samtidigt som västs fokus och resurser koncentrerats på militär maktkamp och konkurrens om naturtillgångar under de senaste 20 åren, förvärrades klimatkrisen till ett allt överskuggande globalt hot, som kräver omedelbar gemensam handling för att inte bli den tippingpoint, över vilken den mänskliga civilisationen snubblar och störtar i avgrunden.
   En helt ny världsordning av fred, samarbete och bevarande i stället för konflikt, konkurrens och utnyttjande är nödvändig. Genast! Är den möjlig?
Gunnar Stensson