Jag sitter här med ett ex av Pentagonrapporten i handen. Boken kom ut hösten 1971, i översättning av Sven Ekberg, bara någon månad efter Washington Posts publicering av The Pentagon Papers. Rapporten var den slutliga bekräftelsen på att USA:s krig i Vietnam byggde på lögner och ledde till folkmord.
   För mig kom Pentagon-rapporten lägligt. Studierek-torn på Heleneholmsskolan, där jag var lärare, hade bett mig att debattera Vietnam-frågan med en högerextrem lärare som stödde Saigon-regimen. Tack vare Pentagonrapporten kunde jag beskriva USA:s lögner och krigsförbrytelser och belägga alla mina påståenden.
   Kvällsposten, som förstås stödde USA, skrev att debatten slutade oavgjort. Det gjorde den inte.  I stället utvidgades Vietnamkriget till Laos och Kambodja och fortsatte med miljontals offer fyra år till efter avslöjandet.
   Att jag tagit fram den 50 år gamla rapporten beror på USA:s plötsliga nederlag i Afghanistan och att Washington Post för ett par år sedan publicerade The Afghanistan Papers, en rapport av tidningens reporter Craig Whitlock.
   Under Vietnamkriget urskuldades alla krigsförbrytelser med klyschan ”kamp mot kommunismen”. Nu används en diffusare term ”Krig mot terrorn”. Det ger USA möjlighet att beteckna alla sina fiender som terrorister och dölja egna krigsförbrytelser, mord, tortyr och koncentrationsläger som Guantanamo. Lögnerna har dolt sanningen i 20 år. Många opinionsbildare lever fortfarande kvar i lögnen. Andra försöker dölja att de stött den.

Rakel Chukri refererar The Afghanistan papers i en artikel med rubriken ”Den lögnaktige presidenten” i Sydsvenskan den 22 augusti. En riktigare titel hade kanske varit ”De lögnaktiga presidenterna”. Lögnen som började med Bush fortsatte ju med Obama, Trump och Biden.
   Rakel Chukri skriver ”USA:s krigsstrategi har alltid varit paradoxal. Amerikanarna har trots allt bombat och dödat den civilbefolkning som man påstår sig vilja rädda.” Läs artikeln!

Reign of terror av Pulitzerprisvinnaren Spencer Ackerman presenteras av Karin Petterson i Aftonbladet den 22 augusti under rubriken ”En värld som kriget mot terrorn byggde”.
   Kriget mot terror ledde inte bara till krigsförbrytelser i Irak och Afghanistan utan också till en nedmontering av de demokratiska normerna i USA. Karin Petterson skriver ”Tortyren och de olagliga krigen utan avgränsade mål och tydligt definierad fiende fick sin motsvarighet på hemmaplan, i vårdslösa övergrepp mot den egna befolkningen.” Även Nato och Sverige deltog.
   Läs också den artikeln! Och förstås båda böckerna.

Skitdebatten om Afghanistan i Sverige och större delen av västvärlden handlar nästan bara om tre teman:
 • Hur ska vi nu kunna deportera afghanska flyktingar i Sverige?
 • Hur ska vi stoppa en ny afghansk flyktingvåg?
 • Hur ska vi stoppa allt bistånd till talibanerna?
Frånsett artiklar av Karin Petterson, Rakel Chukri och några andra modiga journalister - inte ett ord om orsakerna till västs totala nederlag i det 20-åriga kriget. Inte en gnutta ansvar för den humanitära kris som hotar Afghanistans folk. World Food Program förutspår att 14 miljoner afghaner kommer att hungra inom en snar framtid. Torka slog ut 40 procent av årets skörd.
   Varför är väst så vidrig?
Gunnar Stensson