”Barmhärtighet” heter Axel Wallenbergs minnessten över S:t Jörgens spetälskehospital. Den politiska majoriteten visar dock ingen barmhärtighet när det gäller det gäller att skövla det gröna.

S.t Jörgens park är ”en liten men inbjudande park med lekplats”. Så beskrivs den på kommunens hemsida. Parken kallades tidigare Skönadalsparken. Den började anläggas som beredskapsarbete under andra världskriget, då delar av parken uppläts för odling av potatis. Senare utökades parken med den plats där lämningarna efter Sankt Jörgens spetälskehospital. Hospitalet lades ner 1587. I parken finns nu också ett minnesmärke över spetälskesjukhuset. Omedelbart söder om parker stäcker sig Hardebergaspåret och i norr Fader Bergs väg, som förmodligen är Lunds kortaste och mest okända gatustump.

MP vill stoppa planen redan 2018…
Nu ska östra delen av parken, den del som vetter mot Tornavägen bebyggas. Det vill säja ”nu” är i själva verket en mycket långsträckt tidsperiod. Redan 2013 togs beslut om att planlägga denna del av parken för bostäder. Först i maj 2018 fanns ett färdigt samrådsförslag som fick majoritetens stöd i byggnadsnämnden. Miljöpartiet var då det enda parti som ville sätta stopp för planen. Inget annat parti hade några invändningar mot parkexploateringen.

… och nu även FNL
I april i år togs byggnadsnämnden beslut om att skicka ut planen på granskning. Det är sista steg i planprocessen innan planen ska antas. Under årens lopp har planförslaget modifierats på åtskilliga punkter. Det gällde först tre punkthus och i ett skede diskuterades också att utsträcka planområdet till att gälla delar av Elias Fries park, öster om Tornavägen. Där skulle markparkeringar för de nya husen anläggas!
 


Barnen vill behålla sin park

 

Denna idé kom dock inte längre än på skissnivå. Mot beslutet att skicka ut planen på granskning röstade endast MP och FNL.
 
Grönska i parken och längs Fader Bergs väg ska försvinna
Nu föreslås en sammanhängande byggnadskropp som sträcker sig parallellt med Tornavägen. Träd och buskar som växer i östra delen av parken ska väck. Där ska byggas hus i fyra och fem våningar med ca 30-40 bostadsrätter. Biltrafik ska angöra från Fader Bergs väg, där befintliga träd kommer att kapas. Träden omfattas, ”troligtvis”, skriver byggnadsnämnden, av det generella biotopskyddet men dispens kommer att begäras för att få plats för betong och bilar.
 


Grönskan och träden vid Faders Bergs väg ska bort

 

Strider mot översiktsplanen
De närboende i området har nu samlat sig till protest mot byggplanerna. En av deras företrädare hävdar i en artikel i Sydsvenskan att exploateringen av parken inte bara berör de boende. Och det har talespersonen förstås alldeles rätt i.
   Parken ligger inom ett område som i Lunds översiktsplan utpekas som grönområde med blå och gröna huvudstråk. I kommunens bevaringsprogram redovisas parken som kulturhistoriskt intressant. När exploateringsintressena tillåts dominera förklarar nu en politisk majoritet att sådana dokument är det bara att strunta i.

Struntar i klimatnödläget
Konsekvenserna av den föreslagna exploateringen av parken är att växt- och djurliv påverkas negativt, att markens infiltrationsförmåga minskar och att det som i dag är en park för allmänheten till stor del privatiseras. Lunds kommun fortsätter alltså att hårdgöra grönytor och kapa träd i en situation där det behövs fler grönytor och flera träd för att motverka klimatförändringar och anpassning till allt rikligare regn – har finns inte en tanke på att det råder klimatnödläge.

Fråga i fullmäktige
I veckans fullmäktige ställer MP:s kommunalråd Karin Svensson Smith en fråga till byggnadsnämndens M-märkte ordförande Klas Svanberg: ”Anser byggnads-nämndens ordförande att den planerade byggnationen står i överensstämmelse med gällande grönplan och översiktsplan?”

   Att jag skriver att parken ”nu” ska bebyggas är det ett ”nu” som sannolikt sträcker sig även några år in i framtiden. Det skulle vara mycket förvånande om planen inte överklagas.
Ulf N