Idag är en alldeles speciell dag - det är den dag då vi som vill se en mer rättvis, jämlik framtid samlas och hämtar kraft i varandra.  Det är vår dag idag ! 
   Jag är glad över att vara tillbaks i Malmö - och Lund - som första maj talare . Precis som 2014, står vi inför ett EU val, den här gången 26 maj.
 

****   ****   ****

Vänner - politiken börjar alltid någonstans. För oss med hjärtat till vänster börjar den med en människosyn där vi ser oss själva i andra, i varandra.

Vårt parti vet att vi behöver varandra. Det är hela grunden för vår politik. Att du och jag, de som nyss kommit hit, de som är på väg hit - vi behöver rå om varandra, vi behöver organisera ett samhälle som bygger på medmänsklighet och solidaritet, - inte det hårda och giriga samhälle som högern försöker trycka på oss - där människor skiktas och ställs mot varandra.

Medan högern försöker splittra oss – så organiserar vi oss och samlas för att bygga en gemensam och rättvisare framtid.  Det är denna kamp som är själva grunden för vårt första maj firande.
 

****   ****   ****

Kamrater
Vi är många som med misstro och ilska ser hur politiken dras till höger, en politik som är fientlig mot så många av oss. Mot arbetare, mot kvinnor, mot den som är sjuk, mot den med normbrytande funktionsvariationer, eller den som behöver stöd - mot alla oss som behöver en välfärd att lita på.

Vänner, vi är inte en del av deras höger-mitten smörja. Vi ställer inte upp på deras punkter - vi vill inte ha deras marknadshyror och deras inskränkningar i arbetsrätten, deras utvidgade rutavdrag, deras löften om att fortsätta vinstjakten i välfärden, deras krav på lägre löner för nyanlända, deras förlängda tillfälliga lag mot flyktingar.

Det är en politik som vi i Vänsterpartiet kommer göra allt för att stoppa. Vi vet att vi kan bättre, att Sverige behöver något helt annat än en regering med Socialdemokrater och Miljöpartister som bedriver högerpolitik. Det betyder också att Vänsterpartiet har en helt annan roll i svensk politik idag - vi är den enda verkliga och riktiga Vänsterkraften !

****   ****   ****

Rör inte vår arbetsrätt
Vänner - Ordning och reda på arbetsmarknaden brukar Löfvén prata om.

För oss i Vänsterpartiet kräver det en stark facklig rörelse och en stark arbetsrätt.

Bara dagar före 1a maj  - presenterade Socialdemokraterna direktiven för den utredning som ska lägga fram förslag för att på olika sätt försämra arbetsrätten. Ja så är det , vi har en socialdemokratisk regering som tillsätter en utredning för att försämra det som arbetarrörelsen uppnått efter hård kamp.

Vi har sagt det förut, utred på - men läggs skarpa förlag i riksdagen som försämrar för arbetstagare i hela Sverige , som urholkar strejkrätten och river upp ännu fler revor i arbetslivet för människor - då kommer vi agera.

Är det något som behövs, så är det en förstärkning av arbetstagares rättigheter på en arbetsmarknad där så många idag utnyttjas . En arbetsmarknad som också skiktar människor utifrån hudfärg och bakgrund. En arbetsmarknad där rasismen spelar in och spelar roll över de arbetsvillkor som råder. Där nyanlända och asylsökande tvingas ta jobb med usla villkor för att ha några rättigheter alls. Den människosyn som ligger till grund för en sån politik får det att isa i kroppen på många av oss.

Vänsterpartiet vill att alla som jobbar i Sverige ska ha lika villkor. Vi ska inte skapa revor och ställa arbetare mot varandra - beroende på var de kommer ifrån eller vilket typ av uppehållstillstånd de har. Det skapar lönedumpning, misstro och slår in kilar mellan oss som rasisterna och högern genast utnyttjar.

Vi ska ha ett arbetsliv för alla, vi ska stärka den fackliga rörelsen, vi ska skapa ett  jämställt arbetsliv, vi ska ha bättre löner i de livsviktiga omsorgssektorer där många kvinnor idag arbetar med alltför låga löner.

Vänsterpartiet kommer stå tillsammans med dom fackliga rörelserna och arbetare i alla sektorer - för att bekämpa de attacker som vi ser nu.

Ordning och reda för Vänsterpartiet är en trygg anställning.  

Ordning för Vänsterpartiet är en lön vi kan leva på.  

Ordning är ett arbetsliv som ger tid och ork att leva och där våra kroppar håller ett helt liv.

Vänsterpartiet vill kort och gott - se en helt annan ordning!   

****   ****   ****

En rättvis skattepolitik
Vänner , kamrater - Vänsterpartiet driver en politik för alla - inte bara de som redan har, inte de som alltid och bottenlöst verkar tycka sig ha rätt att kräva mer.

Det är därför vi måste öka trycket för en rättvisare skattepolitik. Sverige har bland den mest orättvisa skattepolitiken i hela Europa.

Det är skatteavdrag för pooler och altaner, och nu tar dom också bort värnskatten, den för det allra rikaste. Vad är det för samhällssyn?  Vilken total arrogans inför det vi har att ta hand om gemensamt, för det som behövs för att vi ska rå om varandra och planeten.

Tror dom att skolor, sjukhus, förskolor, och äldreboenden ska gå på luft? Ser dom inte att det behövs bättre arbetsvillkor, fler kollegor, och högre löner i flera delar av vår gemensamma välfärd?

Lägg till detta att storbolagen flyttar runt sina vinster och trixar och fuskar - allt för att slippa bidra till det gemensamma.Miljarder i skatteintäkter undanhålls från Sverige och alla andra länder. Skatteintäkter som behövs i vår gemensamma välfärd.

Moderaterna smider planer på att pressa S och MP regeringen till ytterligare skattesänkningar. De vill att dom rikare ska bli rikare såklart. Men det som också vill är att inga pengar ska finnas kvar till det gemensamma, till den välfärd som kittar ihop samhället. Det är livsfarligt. Bokstavligen.

Men hörrni. Vänstern har redan andra planer. Dom går ut på att det är dags att de rika beskattas mer, dom med högst inkomst. Det får vara slut med skattebidragen till altaner och pooler. Vi kräver också att dom skattefifflande storföretagen betalar tillbaks.  Tillsammans med Vänstern i Europa har vi lagt fram åtgärder som kan sätta dit de fifflande företagen och avskaffa skatteparadisen.

Vänner, Vänsterpartiet vill göra Sverige till världens mest jämlika land igen – för det krävs en rättvis skattepolitik - det är dags nu.  

****   ****   ****

Klimaträttvisa
Första maj firare, inför EU valet den 26 maj verkar alla prata om klimatet. Vi välkomnar att det är fler som kommit på banan, eftersom detta är vår tids ödesfråga. Utan en planet kan vi vare sig älska, eller strida om resten.

Men för den som lyssnar mer noggrant är det uppenbart att vi inte säger samma sak, eller ens pratar samma språk.

Å ena sidan ser ni en höger som verkar mer intresserad av att väcka till liv en 40 år gammal debatt om den ohållbara kärnkraften. Sedan har ni dom som hävdar att Sverige och Europa nu inte ska göra mer, för det ska andra länder istället göra.Och så har vi en regering som förvisso ser problemen, men ändå investerar i fossilgasterminaler och säljer kolgruvor.

I den situationen har vi i Vänsterpartiet en alldeles särskild roll. Sedan lång tid tillbaks har vi systematiskt drivit en politik för rödgrön omställning. Det är inte en slump att vi fått högst betyg av miljörörelsen både här hemma och i EU-parlamentet för vårt klimatarbete.

Den europeiska miljörörelsen har delat in oss partier i tre kategorier. Det finns Dinosaurier – Bromsklossar – och så finns det vi som är Försvarare. Försvarare av planeten och av en radikal klimatpolitik.

När vi ville bjuda in Greta Thunberg att prata i Europaparlamentet sade högergrupperna att hon skulle sitta i skolbänken istället.

Nej dom ska inte sitta i skolbänken. Nej dom ska inte sitta och se på när ansvarslösa vuxna skövlar deras framtid.

Vi fick till slut välkomna henne i ett av utskotten istället- och jag var där och såg henne titta in i EU-elitens ögon och säga - ”marknaden klarar inte det här”.

Klimatkrisen visar med livsfarlig tydlighet att planeten inte överlever mer rå kapitalism, att vinstjakten och rovgirigheten håller på att ta kål på vår planet.

Detta kamrater är ingen nyhet för oss som är socialister. Men alltfler inser att vår – vänsterns - politik behövs för att klara de stora omställningar vi står inför.

Vi vet också att om vi ska fixa det här måste omställningen gå hand i hand med ökad rättvisa. Vi är det enda parti som står för en socialt och ekologiskt hållbar omställning. Jämlika samhällen klarar stora utmaningar bäst. Samhällen där vi känner oss trygga och rår om varandra klarar klimatomställningen. Samhällen som ställer människor mot varandra och ökar utsattheten för vissa grupper – där människor redan är spända till bristningsgränsen i sin vardag - får betydligt svårare.

Dom som förorenar mest måste förändra sin sätt att leva mest. Dom som flyger mest ska betala mer i flygskatt. Låt oss kalla det en Carl Bildt skatt.

De storföretag som förorenar mest ska betala mer. Vi måste alla förändra delar av hur vi lever, men de som förorenar mest ska bidra mest. Det kallas klimaträttvisa.

Vi kräver tuffare klimatmål både här hemma och i EU. Vi kräver att inte en krona eller euro ska gå till fossilindustrin eller klimatskadliga verksamheter, det ska bli billigare och enklare att resa med tåg.

Vänner, klimataktivister - Dinosaurierna dog ut. Framtiden tillhör oss i vänstern – med en politik för omsorg om både varandra och planeten.  - Klimatet behöver en starkare vänster.
  

****   ****   ****

Högerextrema, nationalistiska, auktoritära krafter vill ta över.
Vi ser det här hemma – och vi ser det i Europa.

En av deras måltavlor är flyktingar och migranter. Jag har varit i Grekland, Italien, Spanien, Niger, på Balkan och sett med egna ögon vad EU:s och Sveriges politik leder till, utnyttjande och oerhörda lidanden. Döden i öknen och Döden i Medelhavet. Historiens dom mot den här politiken och de som anpassade sig till dom högerextrema kommer vara hård.

Vi har drivit det enda lagförslaget om en öppen och säker väg till Europa. Vi har tagit avstånd från fästning Europa politiken och vi tar avstånd från att placera tusentals beväpnade EU poliser vid gränserna, mot att betala Turkiets auktoritäre ledare Erdogans och libyska miliser för att stoppa människor från att att sig till Europa.

Vårt motstånd innebär att vi kräver ett öppet Sverige , ett öppet Europa. – Vänsterpartiets Sverige och Euop stänger inte sina dörrar för människor som söker skydd.
 

****   ****   ****

Vänner

De högerextrema och deras konservativa allierade  vill också inskränka våra liv på andra sätt. De urholkar demokratin, mediers frihet, demonstrationsrätten. De stänger universitet och dom förbjuder och försvårar för folkrörelser och organisationer som inte faller dom i smaken.

De attackerar kvinnors rättigheter och hbtq personer.De vill bestämma över våra kroppar och sexualitet, de vill inskränka aborträtten och lagstifta bort alla andra familjer är den hetereosexuella kärnfamiljen. De vill skapa en vit, kristen och patriarkal dystopi.

Vi är många som inte får plats i deras värld.

Så vi är många som kommer ta strid. Vi är feminister, vi är antirasister, vi är socialister – och vi kommer ta strid mot  deras hat, mot deras attacker på våra liv och vår framtid.

Liberalerna i Europa, med Frankrikes president Macron hävdar att dom kan sätta stopp för dom. Med vad frågar vi?  Med mer av samma politik?

Det är deras politik för ökande klyftor, för urholkad arbetsrätt, för försämrad offentlig service, för ökade orättvisor som är dom högerextremas syre. När klyftorna växer, när otryggheten sprider sig, då är banan krattad för högernationalister och rasister – då kliver dom in och ställer den ene mot den andre. Den tredje mot den fjärde.

Det är vänsterns politik för rättvisa, för ökad jämlikhet, vår feministiska politik. för trygghet på arbetsmarknaden, för bostäder som vi har råd att bo i, som kan dra undan mattan för deras rasistiska smörja.Det är vänsterns politik som är det enda effektiva motgiftet.
 

****   ****   ****

1a maj firare
I mitt arbete i EU-parlamentet ser jag i mångt och mycket samma skiljelinjer som här hemma.

En hotfull högernationalism med figurer som Ungerns Orbán och Italiens Salvini i spetsen.

Det är också samma höger där som här hemma. Där finns dom, som liksom Moderaterna och Kristdemokraterna vill ta makten med hjälp av extremhögern och rasisterna.

Där finns den nyliberala högern som, likt Centern och Liberalerna, kan tänka sig att utestänga de högerextrema, men villkorar sitt agerande med inget mindre än att dom får igenom sin välfärds- och arbetarfientliga politik.

Och det finns en socialdemokrati som alltmer förlorar kompassen och gör upp med högern om alltifrån EU arméer till den destruktiva åtstramningspolitiken som räddat banker men offrat människor.

Och så finns det en växande vänster som, liksom här hemma, står upp och visar vägen för en annan politik. En politik som sätter människor och planeten i centrum.

Det är vi som tar ledar tröjan i arbetet mot EU eliten och de ökade klyftorna, mot dom demokratifientliga handelsavtalen, mot fästning Europa politiken som dödar människor på Medelhavet.

Det är vi som ser till att växla upp arbetet för klimatet och det är vi som står sida vid sida med fackföreningsrörelsen för att försvara arbetstagares rättigheter i Europa. 
 

****   ****   ****

Vänner , kamrater
Vänsterpartiet växer, det är många som vill vara del av en kamp för en jämlik framtid.

Är du inte redan del i vår kamp, så kom med. Är du redan del, låt oss växa och växla upp arbetet tillsammans, låt oss trycka tillbaks dom som vill förminska våra liv, och ställa oss mot varandra.

Låt vår politik och vår beslutsamhet att skapa ett bättre, rättvisare samhälle ta större plats – Det är vi som är vänsterkraften i svensk politik. Och det är bara en starkare vänster i Europa som kan sätta stopp för orättvisorna  och dom högerextrema.

Vänner - Det är Vänstern som är lokomotivet för ett Sverige - och ett Europa – för alla , inte bara för  eliten och dom rikaste. 

****   ****   ****

PS
Jag ändrade i förhållande till detta tal, i det talade ordet. Men inte så våldsamt mkt. Talade ordet gäller!
Kamratliga hälsningar Malin