Som födelsedagpresent får jag en tur över Sundet. Det blir en del av plogade spår från förr men också mycket nytt.

Vi börjar på Ansgar hotell mitt på Vesterbro vid Istergaade, förr syndens näste. Vi hade i tankarna en tysk jazzkvintett på Montmartre, men det blev tradjazz på Det Hvide lam i stället, uppe vid Kultorvet, inrökt och hostigt, men ölen var god och billig som vanligt. Stämningen var så fin att man bara sjönk in i det hela. Tänk om livet bara var en seglats på glada toner och goda cigarrer!
 


TEL-AL-HAWA, SOUTHERN GAZA CITY
 

På morgonen blev det Den sorte diamant och besök på ”Gaza works” av fotografen Kent Klick. Världens största utomhusfängelse. Det är bilder som biter sig in under skinnet och blir kvar. Hur i helvete kan detta få fortgå? Är vi lika blinda för de andras lidande som för våra egna försyndelser?
 


AT TUFFAH, NORTHERN GAZA

 

Planen var sen det judiska museet men det kändes

plötsligt fel på alla sätt. Vi tog tåget till Rungsted och Karen Blixen museet. Uppväxt med Vintersagor och Den Afrikanska farmen och annan fantastisk litteratur som vi var, men skeptisk till kolonial romantik, var åtminstone jag rätt avvaktande. Men ack vad mina förväntningar var fel. Karen så full av liv och kärlek till sina afrikaner på farmen och mot kaffeplantagen, där plantorna frös på vintern och mannen vänstrade i stor stil.

Syfilis och behandling med arsenik och kvicksilver blev hennes öde. Smal och snart hålögd, men hon levde, återvände till sitt älskade Rungstedlund och började skriva. Det handlar om en fördjupning, en annorlunda verklighete i berättelsens form.

Vem minns inte filmen Babettes gästabud, om den mystiska utblottade flyktingkvinnan på Jyllands västkust, som besvarade den lokala gästfriheten med en överdådig middag. Vad vi inte visste då var att Babette hade varit chefskock på Hotel d'Angleterre och sedan blivit kommunard vid Parisupproret 1871. Med maken och sonen mördade flydde hon efterlyst bort och hamnade i Danmark. En lotterisedel inbringade 10 000 Francs som hon använde för att bekosta den fina middagen.

Natt på Rungsted gaard

Morgon och goda vänner hämtar oss kl 10.25. De är också flyktingar från Lund och Karnevalen!

Louisiana och Pablo Picassos keramik. Vem hade aning om denna förvandling från måleri till form i tre dimensioner, höjd, längd och djup? Plötsligt är Skapelseberättelsen helt ny. När Gud fader i sin allvishet upptäckte den grekiska kulturen i en framtid såg han plötsligt framför sig en amfora, vasen i sin ovala upphöjdhet, och skapade kvinnan efter den.

Den runda ovala formen som fyller ögat med känslan av lust, behag och skönhet.

Det är också ögon, ugglor, getter, duvor, stolta tjurar … Picasso i sin naturalism bryter ner alla murar kring seendet. Barnteckningar blir plötsligt konst, ögon, munnar, näsor och fulla av fantasi. Diktaturen kan övervinnas med måleri även om det tar tid. Plirande ögon och självförvandling.

Den tjusningen och förtrollningen består även nu under mörkare tider. Det är som om man för stunden kan träde ut i en annan möjlig värld. Det Karen Blixen gör i ord gör Picasso med sina händer.
Staffan