Valet i Ungern gav Victor Orban och hans parti Fidesc två tredjedelar av platserna i parlamentet. Nu kan han fortsätta att inskränka yttrandefriheten och domstolarnas oberoende på samma sätt som regimerna i Polen och andra Visegrad-länder.
   Han vann tack vare ett korrupt valsystem, trots att undersökningar visat att mer än hälften av befolkningen vill byta ut honom. 40 procent av ungrarna lever under fattigdomsgränsen och utvandringen från Ungern är stor.
   Orbans seger byggde på en hat- och skrämselkampanj riktad mot massinvandring och muslimer. Miljardären George Soros fick personifiera fienden. Marine Le Pen och Geert Wilders jublar. Jimmy Åkesson och högern i Sverige ser säkert valresultatet som ett bevis på att det lönar sig att satsa på islamofobi, främlingsfientlighet och nationalism.

De närmaste åren tvingas ungrarna att leva under tyranni på samma sätt som Europas invånare under 1930- och 40-talen. Och som amerikanarna under Donald Trump.
   Timothy Snyders bok Om Tyranni handlar om motståndet mot tyranni.
   Snyder är historiker och har specialiserat sig på europeisk 1900-talshistoria. I sin utomordentliga och skrämmande krönika Den svarta jorden (2016) analyserar han hur nazisternas förintelsepolitik  möjliggjordes genom att de systematiskt krossade institutionerna i de länder som de ockuperade.
   I somliga länder lyckades modiga ämbetsmän med stöd av folket bevara delar av de demokratiska institutionerna och kunde på det sättet hejda förintelsen. Ett av Snyders exempel är Danmark där de judar som var danska medborgare räddades.
   Snyder sammanfattar sina slutsatser om det institutionella och civila motståndet mot nazismen i sin lilla bok Om Tyranni.

Boken är en stridsskrift riktad mot dagens USA . Snyder skriver: ”Den amerikanska demokratin måste

försvaras mot amerikaner som vill utnyttja dess fri- och rättigheter till att förgöra dem.” Han påpekar att slagordet America first är hämtat från en pronazistisk amerikansk rörelse på 1930-talet. Han konstaterar att ”USAs federala statsledning använder legoknektar i sin krigföring och delstater betalar privata företag för att driva fängelserna och därmed är bruket av våld i USA redan starkt privatiserat.”
   Den nittonde tesen lyder: Var patriot. Begreppet patriot kan kännas främmande för oss. Men det är centralt i amerikansk kultur och det är till det amerikanska folket som Timothy Snyder riktarsig.
   Texten är ett rasande angrepp på president Donald Trump. Jag citerar:
   Det är inte patriotism ”att beundra utländska diktatorer, att odla bekantskap med Gaddafi, att säga att Bashar al-Assad och Vladimir Putin är glänsande ledare, att vädja till Ryssland att blanda sig i ett amerikanskt presidentval, att citera rysk propaganda på valmöten, att dela rådgivare med ryska oligarker, att begära råd av någon som äger aktier i ett ryskt energibolag, att läsa upp ett utrikespolitiskt anförande av någon som får lön av ett ryskt energibolag, att utnämna en säkerhetsrådgivare som har tagit emot pengar av ett ryskt propagandaorgan”...
    ”Presidenten är nationalist, vilket inte alls är samma sak som att vara patriot. En nationalist tar fram det sämsta i oss och säger sedan att vi är bäst...nationalismen har inga universella värderingar...  En nationalist säger: Det kan inte hända här, och det är det första steget mot katastrofen. En patriot säger att det skulle kunna hända här men att vi ska hejda det.”

Tillbaka till valet i Ungern. Formellt är både Ungern och USA demokratier men ungrarna tvingas liksom amerikanarna leva under tyranni. Det är fortfarande möjligt att göra motstånd tack vare demokratiska lagar och institutioner. Vi vet att Sverige kan hamna  i samma situation. Men vi är beslutna att förhindra det.
Gunnar Stensson