Logga

Verksamhetsplan 2007
för Demokratisk Vänster i Lund
A. Utvecklingsområden:
Vid medlemsmöte senhösten 2006 diskuterades partiets inriktning och utveckling under mandatperioden. Fyra utvecklingsområden utkristalliserades och de föreslås nu bli vägledande för arbetet under 2007 och – i tillämpliga delar – för mandatperioden i sin helhet:
1. Partiets grundläggande värderingar.
Partiets ”Utgångspunkter” har hittills fungerat som partiprogram. Våra ideologiska grundval måste nu ytterligare diskuteras – givetvis i nära anknytning till vår politiska praktik i och utanför den kommunala apparaten. Siktet bör vara inställt på att revidera vårt programdokument ”Utgångspunkter ”vid årsmötet 2008 eller 2009. Detta ska då inte ses som ett slut på diskussionen om våra grundläggande värderingar – den måste alltid hållas levande - utan bara som en plattform utifrån vilken diskussionen kan föras vidare.
2. Internationella kontakter.
Som enbart ett lokalt parti har vi i den parlamentariska delen av vår politik uppenbara begränsningar i möjligheterna att och utveckla det internationella kontaktnätet och solidaritetsarbetet. Inte desto mindre måste vi förstärka de internationella aspekterna av vårt politiska arbete. Vi måste därför försöka utveckla internationella kontakter, kanske framför allt inom Norden – med partier som politiskt står oss nära (och då med fördel med anknytning till punkt 4 nedan), med miljörörelser, fredsrörelser o.d.
   Givetvis bör vi även försöka bygga upp kontakter och kunskap kring freds- och befrielserörelser utanför Norden, vilket företrädesvis torde bli möjligt genom organisationer med representanter och/eller stödföreningar i Sverige.
3. Kommunalpolitiken.
Vår kommunalpolitiska plattform måste nu testas och omsättas i praktisk politisk handling, både genom initiativ i fullmäktige och nämnder, men också genom konkreta manifestationer och aktioner. (Se vidare under rubriken ”C. Kommunala gruppen” nedan!)
4. Nationella kontakter.
Demokratisk Vänster har inte för avsikt att för all framtid förbli ett lokalt parti. Målet är att DV på sikt ska bli en del av ett nytt, riksomfattande ”Demokratisk Vänster” eller ”Grön Vänster”, dvs ett parti som verkar i överensstämmelse med våra grundläggande värderingar. DV måste aktivt delta i diskussioner kring vänsterns framtida politik och organisation och verka för uppbyggandet av ett riksomfattande partiförberedande nätverk.

Genusfrågornas roll i politiken är givetvis också ett utvecklingsområde, men inget som är åtskiljt från de ovan nämnda. Frågan om kön och könsmaktstrukturer måste integreras i samtliga utvecklings- och politikområden.
   Formerna för att utvecklas inom ovan (ej i prioriteringsordning) angivna områden är medlemsmöten (alla medlemsmöten innehåller en utåtriktad diskussion/information kring ett politiskt sakområde), kommunalpolitiska möten, diskussions- och samtalsträffar.

B. Kommunikation med lundaborna
För att vi ska kunna växa och bli en stark politisk kraft fordras att partiet och vår politik blir kända bland lundaborna. Vår politik måste formas i dialog med allmänheten.
Dialog med allmänheten
DV bör därför söka få till stånd en grupp för kontakt med föreningar verksamma i Lund. Högsta prioritet har ungdomsföreningar av olika slag. I övrigt bör kontakterna sträcka sig över ett så brett spektrum som möjligt: invandrarföreningar, miljöorganisationer, folkrörelser, fackliga organisationer, kvinnoorganisationer, mansorganisationer etc.
Information till massmedia och hemsidan
Om möjligt skapas en grupp för kontakter med och information till massmedia och hemsidan. Gruppens arbetsuppgifter blir pressmeddelanden, bland annat från det kommunala, se till att debattinlägg formuleras, förse hemsidan med material etc. Material till Veckobladet ges hög prioritet. I gruppen kan ingå en hemsidesredaktör som sköter det tekniska på hemsidan, men en redaktör kan även arbeta enskilt, men i nära kontakt med styrelsen och den kommunala gruppen.
   DV är beredd att, om så anses önskvärt från Veckobladsredaktionens sida, ta ett organiserat ansvar för att VB kan fortsätta att ges ut.
Utåtriktade aktiviteter
Förutom de former för utåtriktade aktiviteter som nämnts genomförs under våren och hösten ett antal appellmöten på Mårtenstorget.

   Första maj genomförs en aktion eller ett möte med anknytning till denna helgdags karaktär.
   Vi bör också om möjligt försöka få till stånd aktioner/manifestationer i andra framför allt i aktuella lokala frågor. Frågor som under året kan vara aktuella för aktioner/manifestationer av denna typ kan vara förslaget om ytterligare p-hus i centrum, krav på gågator i centrum, manifestationer mot nedskärningar inom kulturområdet (Mejeriet?) och mot hemlösheten.

C. Kommunala gruppen
Kommunala gruppen sammanträder i huvudsak inför varje kommunstyrelse-sammanträde. Självklart är kommunala gruppens sammanträden öppna inte bara för alla medlemmar utan även för alla intresserade. Kommunala gruppen ansvarar för att informera medlemmar och allmänhet om DV:s initiativ och ställningstaganden i kommunalpolitiken. Gruppen ansvarar också för att motioner, interpellationer, reservationer och skriftliga dokument i övrigt som lämnas in till kommunen finns tillgängliga på DV:s hemsida.
    Under verksamhetsåret bör DV:s ställningstagande till Lund som kulturhuvudstad och till ESS preciseras.
   Finns intresse bland medlemmar och sympatisörer bildas grupper eller knyts stödpersoner till olika kommunala verksamhetsområden, inom de områden där vi har kommunala poster, men också till tunga kommunalpolitiska områden där vi saknar poster, kanske framför allt inom skolans och vård- och omsorgsområdena. Detta är dock inget som styrelsen bör forcera fram utan de måste växa fram ”underifrån”
   Kommunala gruppens mötestider under resten av våren är 5/3, 9/4, 2/5, 28/5, tidpunkt samtliga gånger kl. 18.00, lokal är tills vidare Palettskolan. Givetvis kan det utöver dessa i förväg bestämda mötestider uppstå behov av extra sammanträden. Kommunala gruppens möten är öppna för alla som är intresserade av att delta i mötena. Medlemmar och övriga intresserade som vill ha upp en fråga till diskussion vid gruppens möten anmäler detta till sammankallande i kommunala gruppen, Sven-Bertil Persson.

D. Medlemmar
Vi måste bli fler medlemmar! Den nya styrelsen ges i uppdrag att lägga förslag på hur vi under verksamhetsåret ska öka vårt medlemsantal med minst 50%.

E. Budget och ekonomisk planering
Partiets inkomster per verksamhetsår under mandatperioden beräknas bli ca 175 000:-. Det är synnerligen angeläget att vi i valrörelsen 2010 har en god ekonomisk grund att stå på. Vi ska därför under mandatperioden varje år avsätta pengar till en valfond, så att vi kan gå in i valrörelsen med minst 250 000:-.
   I den löpande verksamheten prioriteras anslag för utåtriktad verksamhet, vilket bland annat innebär att styrelsen måste avsätta nödvändiga medel för annonsering och övrig skriftlig information till allmänheten. Likaså avsätts pengar för ut- och fortbildning av kommunala företrädare och övriga intresserade medlemmars intresse av fördjupade kunskaper i kommunalpolitiska frågor. I budgeten kommer styrelsen också att beakta att internationella och nationella kontakter behöver en ekonomisk bas för att kunna utvecklas. Tilläggas bör att vi under 2007 fortfarande dras med skulder från valrörelsen 2006.
   Det är dock av stor vikt att det kommunala partistödet används på ett sätt som är förenligt kommunallagens intentioner!

F. Slutord
Som nybildat parti har vi många arbetsuppgifter framför oss. Möjligheterna att kommunicera med lundaborna och möjligheterna att lägga grunden för ett kraftigt genomslag i lundapolitiken valet 2010 är helt beroende av våra medlemmars aktiviteter. Ju fler medlemmar vi blir desto mera aktivitet kan vi utveckla. Vi måste finna former för att så många medlemmar som möjligt kan delta i partiets verksamhet. I denna verksamhetsplan finns förslag på några sådana aktiviteter och verksamhetsformer. Självfallet är det fritt fram för medlemmarna att initiera och forma flera sådana. Styrelsens uppgift är framför allt att samordna verksamheten, inte att ensam förverkliga verksamhetsplanen. För att målsättningarna i planen ska kunna uppnås fordras att partiorganisationen tar kollektivt ansvar för verksamheten i sin helhet.
Styrelsen för Demokratisk Vänster i Lund

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL