Logga

Svar till Undrande vänstersympatisör
Jag tror att väldigt många inom vänstern, politiskt aktiva, sympatisörer och väljare, är helt eniga om att det behövs ett brett, socialistiskt, miljöengagerat, demokratiskt parti till vänster om socialdemokraterna.
   Det gäller många vänsterpartister också. Och de vänsterpartisterna är angelägna att leda tillbaka partiet i den riktningen efter det dogmatisk-traditionalistiska mellanspel som halverade det och berövade det dess politiska inflytande. Bra för alla om de lyckas.
   Akta dej för att klistra på dej ideologiska etiketter. "Jag är nämligen socialist" säger du. Socialister finns av många slag. Ernst Röhm underströk att SA var en socialistisk organisation. "Vi stryker till och med särskilt under det sista ordet - socialistisk", sa han i ett tal 18 april 1934. Sedan tog Hitler livet av honom, vilket förvisso inte gör honom till en socialistisk martyr.
   Men du definierar din socialism: minskat privat ägande och mer av gemensamt ägande och ekonomisk demokrati.
   Socialistisk enligt den definitionen är givetvis Demokratisk vänster. Det är också Tasso Stafilidis. Och jag menar att också det socialdemokratiska partiet är det. Fråga dom.
   När Tasso sade sig önska ett vänsterliberalt parti avser han med förledet vänster just en sådan bred socialistisk inriktning. Med ordet liberal menar han en demokratisk, ickedogmatisk, ickehierarkisk inriktning.
   Hans erfarenheter av vänsterpartiet är dåliga. Redan inför valet 2002 angreps han för sin kamp för sexuellt likaberättigande av bland andra Skånedistriktets homofobe dåvarande ordförande som förordade "proletär kamp". I årets val petades han från sin plats på riksdagslistan av liknande ideologer.
   Du nämner också Karin Svensson Smith, vänsterpartiets främsta socialistiska miljöpolitiker. Genom odemokratiska administrativa metoder i förening med direkt svek utestängdes hon från sin givna plats på riksdagslistan som vänsterpartiets främste talesman i miljöfrågor.
   Vivalde in henne efter en namnkampanj som fick ett överväldigande stöd av väljarna, men sedan blev hon utsatt för mobbning av vänsterpartisterna i riksdagen och övergick slutligen till miljöpartiet.
   För henne var sakpolitiken viktigare än partibeteckningen, men hade vänsterpartiet

varit rimligt demokratiskt hade detta aldrig hänt och Karin hade fortsatt sin viktiga politiska verksamhet som företrädare för vänsterpartiet. Idag borde miljön vara den viktigaste frågan också för vänsterpartiet.
   Vänsterpartiets nuvarande partistyrelse ansvarar för och berömmer sig av ovannämnda och liknande övergrepp. Framför allt har de drabbat partiet och därmed dem partiet kämpar för.
   Nu har partistyrelsen börjat säga att partiet är starkt och enigt (om än litet). Det där ordet enigt är i politiska sammanhang illavarslande. Det brukar betyda sekteristiskt och uteslutande. Steg på vägen till förstening och död. Men det finns som sagt de inom partiet som fortfarande försöker vända skutan. Som Gunnar Sandin och Sten Henriksson.

Ett litet demokratiskt parti
Varken Karin eller Tasso är med i demokratisk vänster, tyvärr. De skulle vara välkomna, men vi är nog för obetydliga för att komma ifråga. Vi är ju inget riksparti och vi saknar internationellt nätverk. Vi är ett litet demokratiskt parti som förlitar sig på egna krafter och våra gräsrötter. Vi avstår från hierarkier eller partikatekes. Vi kämpar för miljö, social rättvisa och internationell solidaritet i dialog med väljarna och människorna omkring oss. Som undrande vänstersympatisör är du välkommen. Vi kommer att ta dej på allvar och påverkas av dina argument. Vi söker samarbete med miljöorganisationer, fackliga organisationer, ungdomsorganisationer och andra organisationer som företräder olika samhällsgrupper .
   När det gäller sakpolitiken i Lund ingår vi i den rödgröna gruppen och har ett gott samarbete med politiker i de tre andra partierna, hoppas att växa i det sammanhanget och ingå i en ny rödgrön majoritet för ett bättre Lund efter 2010.
   Men vi vill nå utanför Lund och tillsammans med likasinnade skapa ett nationellt nätverk som kanske kan lägga grunden till och bli, eller ingå i, det parti till vänster om socialdemokratin som Sverige och för den delen världen behöver.
   Hur mycket vi klarar vet vi inte. Men vi har åtminstone försökt, och andra kan lyckas bättre.
Gunnar Stensson, demokratisk vänster.

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL