"Var i helvete kan jag ställa bilen?"

 
 

Kommunala parkeringsbolagets julmiddag är avklarad. Eftersom endast det bästa är gott nog var vi på Grand. Ett formidabelt julbord! Vilken miljö, och vilken service! Jag beundrade särskilt spritkyparens förmåga att hantera tre öppna flaskor på en gång, och hans tjänstvillighet att snabbt trolla fram andra sorter om man (som jag) inte var riktigt nöjd med alternativen.

Onödiga kameror
Men först hade vi styrelsemöte. Inga särskilt uppseendeväckande ärenden. De tilltänkta nya övervakningskamerorna var inte uppe denna gång heller även om de var diskret antydda i den budget som antogs. De aktualiserades när det utbröt en smash-and-grab-våg i bolagets p-hus och parkerare klagade över sina sönderslagna sidorutor de flesta hade inte haft något värdefullt att stjäla i bilen. När ärendet kommer upp tänker jag gå emot investeringen av flera skäl:
 • P-husen får parkerare ändå. De har inget alternativ så vi förlorar inte till några konkurrenter.
 • De gamla kamerorna var värdelösa. Vad garanterar att de nya blir bättre eller avskräcker?
 • För pengarna (200 000 om året med normal avskrivning) kunde vi anställa en extra vakt.
En arbetslös skulle få ett deltidsjobb och människor gillar att det är mänskliga både poliser och väktare som sköter bevakningen.
   Dessutom kan man ha principiella synpunkter om integritet och övervakningssamhälle. Det är egentligen folkpartiet liberalernas gren, men fp-ledamoten i styrelsen vill ha fler kameror, säger hon. Nå, det är helt i linje med Leijonborg.

Jargong
Ivar Sjögren skriver som bekant lördagskrönikor på Sydsvenskans lundasida. Nyss ondgjorde han sej över att p-avgifterna hade höjts på vissa gator och kritiserade bland annat p-bolaget. Nu var de platser som det gällde inte "våra" utan Tekniska nämndens men Sjögren är inte ensam om att vara förvirrad. Att p-husen (och vissa markparkeringar) läggs ut på ett särskilt bolag är verkligen ingen självklarhet och de flesta kommuner har det inte så. Tidigare kritiserade vänstern arrangemanget med att insynen var sämre i bolag. Så är det inte längre och jag har själv dämpat min kritik: mina kolleger i Tekniska nämnden får minsann inte äta, och dricka, avancerade julbord på bilisternas bekostnad.

 

   Nu kände sej emellertid p-styrelsens s-ledamöter kallade att gå i svaromål mot Sjögren, och ett utkast till insändare cirkulerade på mötet. Där stod bland annat att man insåg problemet med bristen på p-platser för folk som kommer utifrån, och att man "avser att planera" för fler anläggningar i omedelbar anslutning till stadskärnan.
   Om detta finns det åtminstone två saker att fråga sej:
 • Ett parkeringshus kostar 3050 miljoner och har en avskrivningstid på tretti år. Är det en säker och försvarbar investering mot bakgrund av dagens prognoser om miljö och oljepris?
 • Vad är det för jävla politikerjargong: "avser att planera"?

Betongallians
Givetvis kommer jag som vanligt att hamna i enmansopposition mot betongalliansen av socialdemokrater och borgare, antingen det gäller kameror och nya p-hus. Det kan noteras att hälften av p-styrelsens ledamöter är från byarna och därmed lyhörda för klagomål därifrån om svårigheten att "komma till" i Lund. Och visst, subjektivt är detta ett problem.
Hon brukar vara i god tid till gruppens veckosammankomster men sist var hon försenad, kom småspringande och var tvärilsken: "Var i helvete kan jag ställa bilen?" Hon hade köat en kvart till p-huset Färgaren bara för att upptäcka att där var fullt och sen gjort samma upptäckt på flera markparkeringar.
Bussen från byarna stannar femti meter från vår lokal och ankommer två minuter innan vi ska träffas. Jag insåg att det inte skulle tjäna något till att påpeka saken. Hon tillhör en förlorad generation, den som präglats av den frihetskick som bilen en gång gav.

Å ena sidan S
Ibland blir jag ändå lite kluven.
Vi hade en trevlig spelning inne i Malmö. Inte så många åhörare kanske men det lät bra och vi prövade med gott resultat några nya och fräscha låtar. Sen kom vi ut och fann att tre av medlemmarna hade fått p-böter à 700 kr. Där rök klubbkassans överskott som jag hade velat använda till diverse trevligheter. Visserligen sa ansvariga kommunalrådet att han beklagade lappningarna, men p-vakterna hade bestämmelserna på sin sida.
   Surt. Fast å andra sidan gillar jag ju att man klämmer åt bilister i allmänhet och felparkerare i synnerhet. Det är bara att bita i det sura äpplet.
Gunnar Sandin

 
  VECKOBLADET   Utgiven av SFVBBiL