Är ungdomar okunniga och dumma idag?

Från
min
veranda

 
 
 

Under rubriken "Dum, dummare - smartast" har Fredrik Kullberg skrivit en artikel i ICA-Kuriren nr 15/05. Är alla de möjligheter som finns, nöjen, kläder, Melodifestivaler och tävlingar tillsammans med de snabba växlingarna i livsstilarna nyttiga för de unga? Kullberg och en del andra intervjuade personer vill ge de unga möjligheter att lära sig mer om historiska skeden, t ex om Andra Världskriget och om de stora författarna, som t ex Kafka.
   När jag kommit så långt i läsningen blev jag förskräckt. Inte för de unga pojkarna, för dom kan historien bli intressanta upplevelser, men för flickorna! Skulle flickorna börja läsa om historiska händelser bakåt i tiden upptäcker de snart att det finns mycket få nämnda historiska kvinnor de kunnat identifiera sig med, Elisabeth den förste i England, drottning Kristina och den Heliga Birgitta i Sverige. För flickorna skulle det vara att gå baklänges till en tid då kvinnor inte hade de möjligheter kvinnorna har idag att välja sin egen livsbana.
   Under de sista 15 åren har jag skrivit om historiska händelser och fått ägna den mesta tiden till att leta fram kvinnor från de olika århundradena. Lexikon är inte till mycket hjälp, inte ens Britannica Encyclopedia på nätet är intresserat av historiska kvinnor.
   Filosoferna har också problem med kvinnor. De skapar sina teorier och när de behöver avkoppling går de ut, tar en öl och skaffar sig en kvinna. När jag kommit så långt i läsningen insåg jag att hans perspektiv på livet inte var det samma som mitt. Hemingway, som jag beundrade, kunde gå ut på en välkänd bar i Venedig och ha diskussioner med de andra männen i baren. Jag hade varit i Venedig, men för mig var det omöjligt att gå in på samma bar. För det första skulle alla blickar riktas mot mig och ville någon prata med mig var det för att flirta.
   Förresten så är de flesta ungdomar inte intresserad av vare sig äldre personer eller vad som händer runtomkring dem om det inte handlar om deras egna liv, deras familjer, deras utseende, deras intresse för det motsatta könet osv. Sådan var jag och det dröjde en lång, lång tid innan jag insåg att det funnits livsöden före min egen tid. Dessutom har både pojkar och flickor utvecklats enormt, skall de gå någon väg skall det vara framåt.
   Vad som behöver förändras däremot är det stora gapet mellan de unga och de äldre inom media. TV behöver överbrygga gapet de har skapat mellan de unga och de äldre. Som det är nu delas alla in åldersmässigt i olika bås. Sådan är faktiskt inte verkligheten.
I. Wedin

 
  VECKOBLADET                                    Utgiven av SFVBBiL