Mot nya höjder?
Vi som länge har efterlyst visioner för Lunds del borde väl ha fått vårt lystmäte i lördags. Jag tänker naturligtvis på det tretti våningar höga kombinerade hotell och bostadshus som Arthur Buchardt och vår egen fastighetskung, glasmästar Paulsson, vill bygga uppe på Brunnshög.
   Men det skulle inte vara Lund om det inte genast kom skeptiska och sura kommentarer.
   Vi skrev för våra några månader sen i VB om de stolta planerna för Brunnshög. Vi såg det som ett i en lång rad av storslagna projekt för utbyggnad av Lund som ventilerats sen 1970-talet. Vi tyckte att ett par av de projekten var rimligare, bland annat för att de låg intill en befintlig järnväg. Framför allt tycker vi inte att stan ska spreta längre ut än nödvändigt. Den bör inte vara större än att man bekvämt kan cykla till jobbet, och den gränsen är vi redan farligt nära med det område som nu växer upp utanför Linero. Människor vill i allmänhet bo centralt och det finns en massa ytor att förtäta inom den befintliga stadskroppen om man har lite fantasi, och särskilt om man vågar ge sej på bilvägarna och deras skyddszoner.
   Men nu är det alltså Brunnshög som är inne. Vi har också skrivit (kritiskt) om planerna

på ett kommunalt parkeringshus intill Ericssons kontor. Och nu senast har ju Ericsson sagt att man överväger att flytta till Malmö om den lagenliga miljöprövningen ska gå sin gilla gång. Varpå kommunalrådet Prytz (s) beskäftigt har försäkrat att han ska tala med tjänstemännen på länsstyrelsen.
Att det skulle dyka upp förslag om höghus var bara att vänta. Och naturligtvis att skisserna skulle vara signerade Gert Wingårdh, en poparkitekt som har ritat såna skrapor lite varstans, dock utan att några såvitt vi vet har blivit byggda.
   Att Lund skulle få ”Skånes högsta hus” kittlar förstås fantasin. Och nog är det ett förslag värdigt ”idéernas” stad att ta landformerna till hjälp för att bräcka Turning Torso. Läget uppe på åsryggen ger ju Lund 80 meter till skänks.
   Men varför nöja sej med 80? Särskilt om nu även detta wingårdhska projekt spricker. Vänder vi blickarna österut har vi inom kommunens gränser Romeleklint, 175,5 meter över havet. Där skulle det räcka med ett ordinärt sexvåningshus. Gärna med en liten kaffeservering på toppen, där vi Lundabor kunde sitta och se ner på Torson.
Gr

VECKOBLADET Utgiven av SFVBBiL